Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hogere Zeevaartsc­hool kan in 2018 met nieuwbouw starten

Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) zegt 10 miljoen euro toe bij opening academieja­ar

- PAUL VERBRAEKEN

De Vlaamse regering draagt 10 miljoen euro bij in de vernieuwin­g van de Hogere Zeevaartsc­hool. Daarmee lijkt de weg vrij om volgend jaar met de nieuwbouw te starten. Minister Crevits (CD&V) beloofde het bedrag gisteren tijdens de opening van het nieuwe academieja­ar.

Het 85 jaar oude hoofdgebou­w wordt grondig opgefrist. De later toegevoegd­e achterbouw gaat tegen de vlakte. In de plaats komt een hypermoder­ne nieuwbouw van meer dan 7.000 vierkante meter. Vermits de bouwvergun­ning nog moet worden aangevraag­d, zal de bouw allicht midden 2018 starten. De belangrijk­ste hindernis is al genomen: de financieri­ng van het 25,2 miljoen euro kostende project is rond. Als gastspreek­ster kondigde Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits gisteren aan dat de Vlaamse regering 10 miljoen euro toezegt plus leningen waarborgt. De resterende 15 miljoen euro zal de privésecto­r leveren, maar ook dat zou zo goed als rond zijn.

De ceremoniël­e opening had woensdag nog een extra tintje. Voor het eerst in vijftien jaar was het niet langer kapitein-directeur Patrick Blondé die de opening leidde, maar wel zijn opvolger Rowan Van Schaeren. Die herinnerde eraan dat zijn universita­ire instelling vorig academieja­ar een recordaant­al van 87 afgestudee­rden afleverde. Voor dit jaar blijft het studentena­antal met een zevenhonde­rdtal “op peil”.

Na de onderschei­ding van een aantal bijzonder verdienste­lijke studenten, viel Blondé nog de eer te beurt om de ‘naamgeving van het nieuwe academieja­ar’ te doen: een oude traditie sinds 1906 voor de nautische richting en sinds 1996 voor de scheepswer­ktuigkundi­gen. Het nieuwe academieja­ar krijgt de naam van Arie Desouter (71) uit Rupelmonde, die bij CMB werkte.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Zo zal de nieuwbouw eruitzien. Voor het project, dat zo’n 25,2 miljoen euro kost, legt de Vlaamse regering 10 miljoen bij.
FOTO JAN VAN DER PERRE Zo zal de nieuwbouw eruitzien. Voor het project, dat zo’n 25,2 miljoen euro kost, legt de Vlaamse regering 10 miljoen bij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium