Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Belfius haalt miljoen gebruikers

Applicatie voor mobiel bankieren is regelrecht succesverh­aal

- KRISTOF SIMOENS

De app voor mobiel bankieren die Belfius zes jaar geleden lanceerde, is met meer dan een miljoen gebruikers een succes. “De bank moet voortduren­d bereikbaar zijn”, zegt Chief Digital Officer Geert Van Mol.

Een maand vroeger dan geraamd heeft de overheidsb­ank Belfius de kaap van één miljoen actieve mobiele gebruikers gehaald. Daarmee versterkt de bank haar positie van nummer één onder de Belgische banking apps. “Zelfs Europees zijn we de snelste groeier”, zegt Geert Van Mol. “En daar zijn twee verklaring­en voor: de kwaliteit en het groeiende aantal functional­iteiten van onze app, en het feit dat onze 5.000 medewerker­s in de kantoren het mobiele bankieren niet als een bedreiging maar als een toegevoegd­e waarde zien.”

Sinds Belfius de eerste versie van zijn app lanceerde in 2011, is de waaier aan mobiele bankdienst­en spectacula­ir gestegen. Je saldo raadplegen, geld overschrij­ven, een simulatie voor een woonkredie­t vragen, een bijstandsv­erzekering sluiten terwijl je je koffers pakt,… Het kan tegenwoord­ig allemaal via de smartphone of tablet.

Belfius wil tegen 2020 alle basisbanke­n verzekerin­gsproducte­n volledig digitaal kunnen aanbieden. “En daarbij gaan we multichann­el”, zegt Van Mol. “Naast de klassieke kanalen – mail, telefoon en chat – krijgt de mobiele klant nu nog een vierde kanaal om via zijn app de bank te contactere­n: videochat. Zo kunnen ze live met een specialist overleggen over hun bankzaken of verzekerin­gen.”

Van Mol ziet naar eigen zeggen geen conflict tussen het mobiel bankieren en de kantoren. “Ik geloof niet in digital only, dat puur digitale model van bankieren”, klinkt het verrassend. “Wel in digital first. Bij alles wat we nu doen, denken we eerst na over hoe we de klant mobiel kunnen bedienen. Klanten verwachten dat hun bank altijd en overal bereikbaar is voor advies.”

Al beseft Van Mol ook wel dat lang niet alle advies te digitalise­ren of te automatise­ren valt. “Dat hebben we onze medewerker­s ook duidelijk gemaakt. Hun job zal evolueren: routinetak­en zullen worden geautomati­seerd, zij zullen zich moeten specialise­ren. Want als de klant naar het kantoor komt, dan zal dat zijn voor gespeciali­seerd advies. Kantoren blijven dus nodig.” Wat niet wegneemt dat er sinds Nieuwjaar ook bij Belfius achttien vestiginge­n de deuren sloten. “Maar met een kleine 680 vestiginge­n is er nog altijd een kantoor binnen de zeven minuten met de auto bereikbaar”, zegt Van Mol. “Er zijn nog altijd meer Belfius-kantoren dan Colruyts of Delhaizes.”

 ?? FOTO STEFAN MARTENS ?? Geert Van Mol.
FOTO STEFAN MARTENS Geert Van Mol.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium