Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik een renner? Met mijn dubbele hernia?”

Comedian Begijn Le Bleu giet zijn liefde voor de koers in zaalshow én boek

- TOM DE LEUR

Met zijn dubbele meter en zijn dubbele hernia kan hij nog geen kermiskoer­s winnen, maar smakelijk vertellen over de koers: laat dát maar over aan standupcom­edian Begijn Le Bleu (46). Hij goot zijn liefde voor de mooiste volkssport op aarde in een boek en een voorstelli­ng waarin hij meer dan één ballon doorprikt. “Zo’n wielertoer­ist die elk jaar een nieuwe fiets koopt omdat hij elk jaar van tenue wisselt, hoe belachelij­k is dat?”

Wat er gebeurt als je Begijn Le Bleu op een koersfiets zet? Hij grijpt meteen naar zijn rug. Zijn dubbele hernia begint dan snel op te spelen, een souvenirtj­e van het tweede seizoen van het verborgenc­ameraprogr­amma Foute

Vrienden, toen hij door zijn rug ging bij het oppakken van een verkeerske­gel. “Ik heb de rest van de opnames half op een veldbed doorgebrac­ht. Maar ik ben naar de rugschool gegaan en doe elke dag mijn oefeningen. Ik ben van veel pijn verlost, maar een late carrière in de koers zit er dus niet meer in, zelfs niet bij de veteranen (lacht).”

In geuren en kleuren vertelt Le Bleu in zijn boek hoe zijn vader hem met het koersvirus besmette, hoe hij met Foute Vrienden een fiets probeerde te stelen uit de Ronde van Frankrijk, hoe hij thuis mocht uitleggen waarom hij op “computervr­ije dag” koers aan het kijken was op zijn computer. Tussendoor interviewt hij renners, ploegmanag­ers, supporters en osteopaten.

Koers betekent veel voor Begijn Le Bleu, echte naam Timothy Begijn. Zijn podiumnaam verwijst naar de bijnaam die hij ooit kreeg toen hij als lange slungel rondliep met blauw haar. Zijn vader was zot van de koers en gaf de passie door. Le Bleu kan eindeloos doorgaan, maar blind verafgoden doet hij nooit. Meer nog: hij grijpt elke kans om lucht uit de wielen te laten. Zijn strafste prestatie op een fiets? De Eddy Merckx-route in de Vlaamse Ardennen, met vier hellingen uit de Ronde van Vlaanderen. “Ik was ’s avonds laat teruggekee­rd van een optreden in Amsterdam en moest ’s morgens vroeg opstaan om die route te rijden. Dat doe ik wel even, dacht ik. Man, heb ik afgezien. Te weinig geslapen, twee keer op mijn gezicht gegaan, te weinig gegeten, op het verkeerde tandwiel naar boven en maar laveren tussen de spleten van de kasseien. Nee, het was geen gezicht.”

Op je bek in trui van QuickStep

Bij de vraag welk wielertrui­tje hij draagt, raakt Begijn op dreef. “Ik gun elke wielertoer­ist zijn plezier, maar je gaat toch geen tenue van een bestaande ploeg dragen? Je wil toch niet in een trui van Quick-Step Floors op je smoel gaan op de Patersberg? Ik zie wielertoer­isten met de regenboogt­rui van een wereldkamp­ioen. Dat mag allemaal, maar dan denk ik: meneer, u ziet er écht niet uit als een Sagan. Ik draag zelf een truitje van De Pussyrider­s uit Ophasselt. Daar staat gewoon op: Café De Kat. Zwart, rood en wit. Dat past bij mijn zwarte koersfiets van Specialize­d en mijn rode schoenen. Ja, zo ben ik dan wél.”

“Vorig jaar heb ik in Café De Kat in Geraardsbe­rgen een koerscafé gehouden, qua sfeer een van de hoogtepunt­en uit mijn carrière. Voor een bomvol café heb ik een avond aan elkaar gepraat met muziek, anekdotes en interviews met renners als Peter Van Petegem. De mensen konden vragen stellen, zalig was het. Daar is mijn nieuwe show uit ontstaan. Eén groot, gezellig café moet het worden, want ik koester die volkse gezellighe­id. En ik neem het met een korrel zout, want de koers is soms wel héél serieus aan het worden. Mijn fietsenhan­delaar kent iemand die elk jaar een nieuwe fiets koopt omdat hij elk jaar van tenue verandert (lacht). Voor mij een bron van inspiratie, natuurlijk.”

De Ronde van Begijn gaat in première op vrijdag 13/10, www.rumoer.be, www.begijnlebl­eu.be

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Begijn Le Bleu: “Wielertoer­isten met de regenboogt­rui, dan denk ik: meneer, u ziet er écht niet uit als een Sagan.”
FOTO JORIS HERREGODS Begijn Le Bleu: “Wielertoer­isten met de regenboogt­rui, dan denk ik: meneer, u ziet er écht niet uit als een Sagan.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium