Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Expo toont hoe 24.000 Belgen geluk gingen zoeken in Argentinië

RED STAR LINE MUSEUM Migranten vertellen in ‘Een Beetje Belg’ over hun avontuur

- REBECCA VAN REMOORTERE

Dat miljoenen gelukzoeke­rs vanaf het begin van de negentiend­e eeuw van België naar de Verenigde Staten trokken op zoek naar een beter bestaan, weten we. Dat verhaal brengt het Antwerpse Red Star Line Museum. Dat ook zo’n 24.000 Belgen in Argentinië het geluk gingen zoeken, is minder bekend. Uit die onwetendhe­id is de gratis tentoonste­lling Een Beetje

Belg ontstaan.

Migratie is van alle tijden en ook ons land heeft daarin een rijke geschieden­is. Tussen 1857 en 1924 trokken 24.000 Belgische landverhui­zers naar Argentinië in diverse omstandigh­eden. Een migratieve­rhaal dat lang op de achtergron­d is gebleven.

“We hadden amper verhalen gehoord en vonden weinig of geen historisch­e boeken terug over dit specifieke migratieve­rhaal”, zegt Lien Vloeberghs, curator van Een

Beetje Belg. “Op onderzoeks­reis naar Argentinië leerden we de mensen erachter kennen en de omstandigh­eden waarin de vorige generatie gemigreerd is.”

Angst voor nieuwe oorlog

De eerste golf van Belgen richting Argentinië kwam er in de jaren 1880. Toen waren het vooral boeren die naar Zuid-Amerika trokken. In België volgden de landbouwcr­isissen elkaar op en in Argentinië was er voldoende land. De overheid daar stimuleerd­e de oprichting van landbouwko­lonies. Ze stuurde ook vertegenwo­ordigers naar Europa om het land aan te prijzen.

De migratie zwol aan en heel wat Belgen trokken naar Buenos Aires. In de jaren twintig waren vooral arbeiders, architecte­n en technici nodig in Argentinië. En ook na de Tweede Wereldoorl­og trokken nog veel Belgen naar Zuid-Amerika, uit angst voor een nieuwe oorlog.

Voor de tentoonste­lling worden de geschiedku­ndige feiten van de migratiego­lf gereconstr­ueerd aan de hand van zes mensen die zelf of wiens ouders zijn gemigreerd van België naar Argentinië. Die zes vertellen hun verhaal en spreken de bezoekers van de tentoonste­lling toe over wat hun roots voor hen nog betekenen en wat ze doen om de herinnerin­gen aan België levend te houden.

Stoverij en Belgische vlaggen

Zo is er Gaby Lencina Den Dauw, zij richtte in Argentinië een Belgische zaal op in een plaatselij­k museum. Jorgelina Hazebrouck vertelt ook haar verhaal, ze is geboren in Gent. Haar overgrooto­uders voedden hun kinderen op als echte Argentijne­n. Jorgelina groeide op in een huis vol Belgische vlaggen en maakt nog steeds Vlaamse stoverij klaar. Meis Bockaer verhuisde ook naar Argentinië en kwam als 14-jarige terug naar België, waar ze opnieuw een leven moest opbouwen. Sergio Naessens is ook een van de zes mensen in de tentoonste­lling. Hij is voor zijn doctoraats­onderzoek op zoek naar migratieve­rhalen van Belgen in het noorden van Argentinië.

Bezoekers van de tentoonste­lling Een Beetje Belg kunnen de verhalen van de zes Argentijne­n volgen via een hoofdtelef­oon. Bij elk verhaal hoort ook een video en wordt meer duiding gegeven met tekst.

LIEN VLOEBERGHS

Curator tentoonste­lling “We vonden amper info over dit specifieke migratieve­rhaal. Op onderzoeks­reis naar Argentinië leerden we de mensen erachter kennen.”

De tentoonste­lling is gratis te bezoeken in de loods van het Red Star Line Museum tot en met 15/04/2018. Naast de expo worden ook activiteit­en georganise­erd met ZuidAmerik­aanse muziek, film en een debat.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Via tekst, foto’s, filmpjes en geluidsfra­gmenten ontdekken de bezoekers van de tentoonste­lling zes persoonlij­ke verhalen van Argentijne­n met Belgische roots.
FOTO JAN VAN DER PERRE Via tekst, foto’s, filmpjes en geluidsfra­gmenten ontdekken de bezoekers van de tentoonste­lling zes persoonlij­ke verhalen van Argentijne­n met Belgische roots.
 ??  ?? FOTO JAN VAN DER PERRE
FOTO JAN VAN DER PERRE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium