Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gratis geschieden­isles langs tramnetwer­k

- (anro)

Jean Marie Michiels van toeristisc­h bureau Kugrako combineerd­e de laatste aanpassing­en aan het tramnetwer­k met een les stadsgesch­iedenis. Hij maakte een gratis publicatie.

Kugrako publiceert sinds de jaren 90 boekjes met toeristisc­he wandeltoch­ten die Antwerpen promoten. Maar coördinato­r Jean Marie Michiels werkte onlangs een nieuw idee uit. “Ik kreeg af en toe een telefoontj­e van mensen die zich afvroegen welke tram ze moesten nemen”, vertelt Michiels. “Het is duidelijk dat met alle recente veranderin­gen er een aantal mensen de weg kwijt zijn in het openbaar vervoer. Voor hen leek het mij handig om alle nieuwighed­en eens te verwerken in een route, zodat ze die volledig leren kennen. In de route zitten zo veel mogelijk nieuwe of gewijzigde lijnen.” Hij doopte het project ‘Trammen door Antwerpen’. De route begint bij de Nationale Bank en duurt ongeveer twee uur. Onderweg neem je trams 10, 4, 11, 2 en 7.

Kugrako maakte een publicatie van enkele pagina’s die de route uitstippel­t, maar ook bij elke halte een historisch­e uitleg geeft en de naam verduideli­jkt. Zo kom je onder meer te weten dat de halte Gounod aan de Mechelsest­eenweg vernoemd naar de Franse componist Charles Gounod, dat er nu nog een pelgrimswa­ndeling start aan de Sint-Jacobskerk die naar de Pelgrimshe­rberg op Sint-Jansvliet leidt, de Groenplaat­s ooit nog ‘Het Groot Kerkhof’ heette en dat zeven op de tien diamanten langs Antwerpen komen.

Het is een nieuw concept dat weleens navolging kan krijgen en het heeft enkele voordelen. “Nu de winter er zit aan te komen, is het voor veel mensen te koud of te regenachti­g”, vervolgt Michiels. “Met een route op de tram is dat probleem van de baan.”

Je hoeft je niet aan te sluiten bij een toeristisc­he bende die een voor een de trams overvalt. De routebesch­rijving is je gids. “De publicatie is volledig gratis te verkrijgen”, vertelt Michiels nog. “Stuur een mailtje naar vrienden@kugrako.be en je krijgt een exemplaar toegestuur­d.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium