Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antigoon herrijst aan Havenhuis

Bruno Kristo’s ‘De Herrijzeni­s van Antigoon’ krijgt vaste stek aan Antwerps Havenhuis

- KARIN VANHEUSDEN

Een gigantisch­e stalen hand die uit de Schelde komt en een bolder net voor het Havenhuis omklemt. De Herrijzeni­s van Antigoon van de Antwerpse smid en beeldhouwe­r Bruno Kristo krijgt een vaste stek op het Zaha Hadidplein.

Behalve de geplande, tijdelijke exposities in het Havenhuis heeft het Zaha Hadidplein vanaf nu permanent een artistieke uitstralin­g met het beeld dat Bruno Kristo in 2012 maakte. Het kunstwerk heeft sindsdien op verschille­nde plaatsen in de stad gestaan, ook aan het MAS.

Kristo liet zich voor dit werk inspireren door de legende van de Romeinse soldaat Silvius Brabo die het opnam tegen de reus Antigoon die tolgeld vroeg aan schepen die naar Antwerpen voeren. Wie weigerde te betalen, werd door Antigoon de hand afgehakt. Door hem te doden, zijn hand af te hakken en in de Schelde te gooien, verloste Brabo de stad en de haven voorgoed van de tolheffing zodat er opnieuw vrije scheepvaar­t mogelijk was. Kristo wilde met zijn kunstwerk het oude verhaal ook in een moderne context plaatsen en hierin is havenschep­en Marc Van Peel (CD&V) helemaal mee. “De geschieden­is leert ons dat het belangrijk is te blijven waken over de toegankeli­jkheid van de Schelde”, zegt Van Peel. “Deze stalen hand van Kristo staat symbool voor alle krachten die in het verre verleden maar ook in het heden de doorvaart op de Schelde hebben proberen te verhindere­n.”

“Tot in 1863 is er tol geheven op de Schelde”, gaat Van Peel verder. “In 2013 hebben we nog gevierd dat de Schelde 150 jaar tolvrij was. Veel mensen hebben me toen gevraagd waarom we zo’n oude geschieden­is nu nog vieren? Maar men beseft niet dat we in 2009 nog een strijd, gelukkig puur met politieke en juridische middelen en niet met wapens, met Nederland hebben gestreden over de verdieping van de Schelde om ze bevaarbaar te maken voor grote schepen. Dat is gelukt. Zonder de alertheid van toen was Antwerpen nu een tweederang­shaven. Dit kunstwerk staat dus ook symbool voor nieuwe bedreiging­en die grote weerslag hebben op onze economie. Het is de hand die Brabo weggooit en die nooit meer zal terugkomen om onze welvaart te bedreigen.”

 ??  ?? FOTO JEROEN HANSELAER
FOTO JEROEN HANSELAER
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Bruno Kristo bij zijn De Herrijzeni­s van Antigoon.
FOTO DIRK KERSTENS Bruno Kristo bij zijn De Herrijzeni­s van Antigoon.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium