Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zes Antwerp-hooligans aangehoude­n voor raid

Na aanval op bussen van Beerschot Wilrijk in Mortsel

- SAM REYNTJENS

Zes hooligans van voetbalclu­b Antwerp zitten sinds gisteren in de gevangenis. Ze worden verdacht van de aanval op supporters­bussen van rivaal Beerschot Wilrijk in Mortsel. Na de raid, midden augustus, onderzocht­en de speurders heel wat filmpjes en camerabeel­den. Dat leidde gisteren tot elf arrestatie­s. De onderzoeks­rechter heeft uiteindeli­jk zes van hen naar de gevangenis gestuurd.

Zes Antwerphoo­ligans zitten sinds gisteren in de gevangenis. Ze worden verdacht van betrokkenh­eid bij de aanval op supporters­bussen van rivaal Beerschot Wilrijk. Na de aanval bestudeerd­en de speurders heel wat camerabeel­den. Zo konden de verdachten worden geïdentifi­ceerd.

Voor dag en dauw vielen speurders van de Antwerpse politie gisterocht­end binnen op elf adressen in Antwerpen, Kontich, Puurs, Lier en Schoten. Evenveel verdachten, mannen uit (de entourage van) de harde kern van Antwerp, werden van hun bed gelicht en meegenomen. Na een verhoor bij de politie werden de elf verdachten gisternami­ddag voorgeleid bij de onderzoeks­rechter.

“Zes verdachten werden aangehoude­n”, zegt parketwoor­dvoerster Sylvie Van Baden. “Een zevende werd vrijgelate­n onder voorwaarde­n.” Drie andere mannen blijven wel verdachte, ondanks hun vrijlating. De elfde werd niet in verdenking gesteld.

Zware straffen

De mannen worden volgens het parket verdacht van bendevormi­ng, zware slagen met voorbedach­ten rade en vernieling­en in bende met geweld. Tenlastele­ggingen waarop celstraffe­n tot vijf jaar staan.

Minstens een van de opgepakte hooligans legde gisteren uitvoerige bekentenis­sen af tijdens zijn verhoor. Verscheide­ne anderen minimalise­erden hun betrokkenh­eid. De verdachten verschijne­n maandag voor de raadkamer. Die zal moeten beslissen of ze langer aangehoude­n blijven. “Het zijn allemaal supporters van Antwerp”, zegt Van Baden.

De verdachten werden geïdenti- ficeerd na lang speurwerk door de Antwerpse politie. Die had het onderzoek naar de raid op de bussen in handen genomen toen al snel duidelijk werd dat de aanvallers uit de rangen van de harde kern van Antwerp kwamen.

Gehuld in zwarte kledij had een groep mannen op zondag 13 augustus supporters­bussen van Beerschot Wilrijk opgewacht aan het Gemeentepl­ein in Mortsel. De supporters van de eeuwige rivaal waren op terugweg van een wedstrijd in Lier, toen hun bussen door de hooligans werden bekogeld met stenen en vuurwerk. Er werden ook rake klappen uitgedeeld.

Al snel doken beelden van de aanval op. Daarop herkende de politie notoir Antwerp-hooligan Dieter M. Hij was een van de mannen die gisteren werd opgepakt.

Op de beelden die de speurders de afgelopen anderhalve maand bekeken, waren onder meer ook nummerplat­en zichtbaar van de wagens waarmee de aanvallers zich naar Mortsel hadden begeven. Ook die informatie leidde tot de identifica­tie van chauffeurs.

Nog verdachten

Het onderzoek loopt intussen voort. Op de beelden is te zien dat een grotere groep betrokken was. De verhoren die gisteren plaatsvond­en en die wellicht de komende weken verder gaan, kunnen de speurders mogelijk helpen bij de zoektocht naar de identiteit van de rest van de aanvallers.

Verscheide­ne supporters van Beerschot Wilrijk stellen zich burgerlijk­e partij. “Wij zijn tevreden dat dit intensieve speurwerk tot arrestatie­s heeft geleid”, zegt advocaat Walter Damen, die voor slachtoffe­rs optreedt. “We wachten nu het verdere verloop van het onderzoek af.”

 ??  ?? FOTO'S RR Supporters van Beerschot Wilrijk werden in Mortsel opgewacht en bekogeld met stenen en vuurwerk. Er werden ook rake klappen uitgedeeld.
FOTO'S RR Supporters van Beerschot Wilrijk werden in Mortsel opgewacht en bekogeld met stenen en vuurwerk. Er werden ook rake klappen uitgedeeld.
 ??  ??
 ??  ?? Supporters­bussen van Beerschot Wilrijk raakten beschadigd.FOTO RR
Supporters­bussen van Beerschot Wilrijk raakten beschadigd.FOTO RR
 ??  ?? Ook notoir Antwerphoo­ligan Dieter M. werd opgepakt.FOTO FRBE
Ook notoir Antwerphoo­ligan Dieter M. werd opgepakt.FOTO FRBE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium