Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Karen Damen lanceert docusoap, eigen plaat en concert in Lotto Arena

TELEVISIE Staf en Mathias hadden nooit meer mankracht nodig in ‘Het Lichaam van Coppens’

-

Een papieren brug bouwen: het is een fantastisc­h idee. Op papier dan toch, want nooit hadden de broers Staf (36) en Mathias (39) Coppens meer mankracht nodig om een plan in Het Lichaam van

Coppens uit te voeren. “We dachten ’s morgens nog: dit wordt een fluitje van een cent.”

Staf en Mathias Coppens trokken twee maanden geleden naar de zandgroeve van het bedrijf De Maere in Waasmunste­r, waar ze wel vaker proeven voor Het

Lichaam van Coppens opnemen. Dit keer hadden ze grond, beton en héél veel papier nodig voor hun ambitieuze plan: een brug van papier bouwen die stevig genoeg is om met een auto over te rijden. Het idee komt uit de koker van Staf en Mathias zelf. “We waren gefascinee­rd door die gotische en romaanse bogen van kerken. We vroegen ons af: hoe dóén ze dat? En toen dachten we: als we dat nu eens met papier doen. Leek ons plezant, al wisten we ook: tussen een plan en de realiteit zit een grote afstand. Zeker als je met een auto over die brug wil rijden.”

Scouts ingeschake­ld

Voor de brug werd een stevige houten vorm gemaakt waar het papier beetje bij beetje op werd gezet, te beginnen bij de uiteinden. Staf: “We hebben het allemaal goed uitgemeten, zodat we een mooie boog kunnen maken. Het papier komt van een drukkerij die het niet meer nodig heeft omdat het om testpapier gaat, waardoor het nogal ongelijk van kwaliteit is. Om het project te doen slagen, moesten we het papier goed aanduwen en dat lang volhouden. Daarom hebben we naast eigen medewerker­s ook mensen van de scouts ingeschake­ld. Ik denk dat we nooit meer mankracht nodig hebben gehad dan vandaag.”

Als de houten boog volgestape­ld is met papier, wordt de houten constructi­e omlaag gehaald en moet de brug op eigen benen staan. “Ook dan zal het papier nog wat inzakken”, zegt Mathias. “Maar dat is berekend. De vraag is of de kromming van de brug niet te groot is en we met de wiel-

basis van de auto niet klem gaan zitten. Ook de aanloop van de boog is vrij scherp, maar dat kunnen we oplossen met extra zand. We moeten wel opletten dat we niet onder dat papier belanden, want er ligt gemakkelij­k acht ton op.”

Loopings lopen

Staf is niet helemaal zeker: “Ik ben een beetje bang voor de lucht tussen al dat papier. Die wordt straks samengedru­kt, wat gaat dat geven?” Een fluitje van een cent wordt het in ieder geval niet: het opvullen met papier duurde van 8.30u tot 18u. “Toen we eraan begonnen, dachten we: amai, dat gaat vlot. Na de middag was het meer: oké, we hebben nog wel even te gaan (lacht).”

Maar de broers beschouwen dit wel als een typische proef voor hun programma. “Dit is geen stunt, dit heeft met onze geschieden­is te maken, met die bogen in kerken. Vanochtend hebben we het nog tegen elkaar gezegd in de auto: dit is toch zo fijn om te doen. Er zit een fantastisc­h team achter dat alles uitdoktert en voorbereid­t, maar we steken ook graag zelf de handen uit de mouwen. Als de proef dan lukt, is de ontlading eens zo groot. En elke dag is anders. Morgen gaan we proberen een looping te doen, maar dan al lopend. En vrijdag gaan we vliegen, als het weer goed is. Geef toe: er zijn ergere dingen.”

TOM DE LEUR

Het Lichaam van Coppens, om

20.35u op VTM

 ??  ??
 ?? FOTO LIEVEN VAN ASSCHE ?? De brug in opbouw op het terrein in Waasmunste­r. Staf en Mathias Coppens schakelen de hulp in van eigen medewerker­s én van de scouts.
FOTO LIEVEN VAN ASSCHE De brug in opbouw op het terrein in Waasmunste­r. Staf en Mathias Coppens schakelen de hulp in van eigen medewerker­s én van de scouts.
 ?? FOTO LIEVEN VAN ASSCHE ?? Staf en Mathias helpen zelf ook mee. “Dit is toch zo fijn om te doen. Er zit een fantastisc­h team achter dat alles uitdoktert en voorbereid­t, maar we steken ook graag zelf de handen uit de mouwen.”
FOTO LIEVEN VAN ASSCHE Staf en Mathias helpen zelf ook mee. “Dit is toch zo fijn om te doen. Er zit een fantastisc­h team achter dat alles uitdoktert en voorbereid­t, maar we steken ook graag zelf de handen uit de mouwen.”
 ??  ??
 ?? FOTO LIEVEN VAN ASSCHE ?? Het papier wordt beetje bij beetje op een stevige houten vorm geplaatst.
FOTO LIEVEN VAN ASSCHE Het papier wordt beetje bij beetje op een stevige houten vorm geplaatst.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium