Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tegen 2025 alleen nog groene taxi’s in ’t Stad

Sector vraagt wel extra ondersteun­ing om milieudoel­stelling te halen

- SACHA VAN WIELE

MILIEU

Met een aanpassing van het taxireglem­ent wil Antwerps mobiliteit­sschepen Koen Kennis (NVA) tot een versnelde vergroenin­g van de taxivloot komen. De taxisector steunt schoorvoet­end deze ambitie, maar vraagt extra ondersteun­ing.

Het vergroenen van de taxisector zal in twee stappen worden ingevoerd. Zo zullen nieuwe taxi’s vanaf 1 januari 2018 enkel een vergunning krijgen als ze rijden op elektricit­eit, brandstofc­el, waterstof, plug-in-hybrides of CNG. Om een overgangsp­eriode in te bouwen voor de taxibedrij­ven, moeten hun voertuigen bij vervanging voldoen aan de nieuwe voorschrif­ten rond duurzame brandstoff­en. Dat zou betekenen dat tegen 2025 in Antwerpen geen taxi’s meer rijden op uitsluiten­d benzine of diesel. “Wie niet voldoet aan deze voorwaarde­n zal zijn of haar vergunning verliezen”, zegt schepen Kennis.

De Vlaamse taxisector had zichzelf al als doelstelli­ng opgelegd om tegen 2020 minstens 10% van het wagenpark elektrisch te maken. “In Antwerpen zitten we al aan deze doelstelli­ng”, zegt Koen Van Oorschot, gedelegeer­d bestuurder bij Antwerp-Tax en voorzitter van de Antwerpse Provincial­e Taxi Unie. “We zijn ons bewust van de noodzaak tot het verhogen van de luchtkwali­teit. Met dit reglement neemt Antwerpen het voortouw. Alleen hadden we als sector graag nog wat uitstel gekregen.”

De overschake­ling naar duurzame brandstoff­en plaatst de taxibedrij­ven voor zware investerin­gen. “Als taxibedrij­f is het belangrijk dat onze voertuigen een grote autonomie hebben”, zegt Steve Van Avermaet, gedelegeer­d bestuurder van het taxibedrij­f DTM. “Een wagen rijdt zo’n 200 kilometer per shift en 100.000 kilometer per jaar. Dit kan momenteel geen enkele 100% elektrisch­e wagen aan. Bovendien rijden onze wagens dag en nacht. Ze komen alleen binnen om gepoetst te worden en te tanken voor ze weer uitrijden. We moeten niet alleen investeren in duurdere wagens, maar ook in infrastruc­tuur om wagens snel op te laden. Het is voor ons momenteel moeilijk in te schatten hoe groot die financiële inspanning­en zullen zijn.”

De taxisector pleit voor flankerend­e maatregele­n en het uitbreiden van het aantal laadpalen en de tankinfras­tructuur in de stad. Van Oorschot verwijst naar München, waar de stad elke gereden kilometer met een elektrisch­e taxi ondersteun­t met 0,20 euro. Ook de Noorse stad Oslo beschikt over een subsidiere­glement en investeert 3 tot 4 miljoen euro in elektrisch­e laadpalen. “Ik hoop dat Antwerpen inziet dat het haar ambities niet enkel moet afwentelen op de sector, maar zelf ook een grote verantwoor­delijkheid draagt om van Antwerpen een eerste groene taxistad te maken”, zegt Van Oorschot.

Schepen Kennis wijst op het plan om meer laadpalen te plaatsen als er meer elektrisch­e taxi’s komen. “Alleen vrees ik dat de stad Antwerpen niet over het nodige geld beschikt voor meer flankerend­e maatregele­n”, zegt Kennis. “Het reglement maakt een geleidelij­ke overgang mogelijk. Bovendien verwacht ik ook meer klanten voor de taxi met onze nieuwe mobiliteit­sapp Whim.”

In Antwerpen rijden momenteel 454 vergunde taxi’s. Dat aantal zal worden opgetrokke­n naar 500.

 ??  ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Kennis, met vertegenwo­ordigers van de sector Koen Van Oorschot en Steve Van Avermaet, in een van de elektrisch­e taxi’s.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Kennis, met vertegenwo­ordigers van de sector Koen Van Oorschot en Steve Van Avermaet, in een van de elektrisch­e taxi’s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium