Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Laat het feest niet bederven

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

E lf Antwerp-hooligans die ervan verdacht worden op 13 augustus in Mortsel bussen met supporters van Beerschot Wilrijk te hebben aangevalle­n, zijn gisteren van hun bed gelicht en voor de onderzoeks­rechter gebracht. Zes van hen zijn aangehoude­n. De Antwerpse politie heeft de voorbije weken duidelijk hard gewerkt. Hopelijk kunnen ze ook de andere daders nog opsporen. En hopelijk krijgen de geweldenaa­rs de straffen die ze verdienen. Als Antwerpen verder wil uitgroeien tot een echte voetbalsta­d, is het van het grootste belang dat hooliganis­me streng wordt aangepakt.

Eigenlijk beleven we mooie voetbaltij­den in Antwerpen. De Great Old eindelijk opnieuw in eerste klasse, Beerschot Wilrijk aan de kop in 1B en Berchem Sport nog altijd in de eerste kolom van de 1ste amateurkla­sse. Antwerp brengt keer op keer spektakel, zelfs als de club verliest, en het hele land verbaast zich elk weekend weer over de vurigheid en het enthousias­me van de fans. Intussen blijft Beerschot Wilrijk maar winnen. De hoop op twee Antwerpse clubs in eerste klasse groeit.

Aan deze heroplevin­g van het Antwerps voetbal is lang gebouwd. De voorbije jaren zijn zware teleurstel­lingen verwerkt en grote financiële problemen overwonnen. De supporters hebben donkere tijden meegemaakt, maar hebben hun club niet losgelaten. Het is gewoon hartverwar­mend om te zien met hoeveel vreugde en enthousias­me ze nu elke week hun helden naar een overwinnin­g proberen te schreeuwen.

Het mag dus absoluut niet gebeuren dat dit feest verstoord wordt door hooligans of door mensen die niets met het voetbal te maken hebben, maar het wel gebruiken om met grof geweld uit te pakken. De Antwerpse politie is duidelijk niet van plan om deze ordeversto­orders hun gang te laten gaan. Er is efficiënt gebruikgem­aakt van camerabeel­den en er is degelijk speurwerk verricht. Dat heeft geleid tot de gecoördine­erde actie van gisteren. De schuldigen moeten nu passend gestraft worden.

Maar dat is niet voldoende. Er is ook werk aan de winkel op en rond het voetbalvel­d. De politie moet er zijn om de orde te handhaven, maar we moeten wel van het principe blijven uitgaan dat hoe minder politie nodig is, hoe beter. De clubbestur­en en de supporters­clubs dragen ook hun verantwoor­delijkheid. Ook zij moeten alles in het werk stellen om van voetbal een feest te maken, in Antwerpen en elders. Het gedrag van sommige Antwerpsup­porters op het veld van Beveren vorige week, mag de club niet dulden. Het is slecht voor de reputatie van de club en de stad.

De heftige strijd tussen Beerschot Wilrijk en Antwerp heeft zeker zijn charmes en behoort bijna tot het historisch­e erfgoed van deze stad. Maar het moet wel een sportieve strijd blijven, een strijd waar de hele stad kan van genieten, niet een waar de stad onder lijdt.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium