Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bulgaarse pooiers mogen Antwerpen niet meer in

Bende speelt 1 miljoen euro ‘illegale inkomsten’ kwijt

-

De rechtbank heeft gisteren zware celstraffe­n uitgesprok­en voor een Bulgaarse bende mensenhand­elaars. Meisjes werden in de prostituti­e gedwongen.

Vier mannen van 26 tot 32 jaar kregen celstraffe­n van zes en acht jaar, een vrouwelijk­e beklaagde van 22 jaar hoorde een gevangenis­straf van twee jaar uitspreken. De bendeleden kregen ook boetes van 12.000 tot 90.000 euro. Opvallend is dat de rechtbank ook besliste de beklaagden een plaatsverb­od op te leggen. Bendeleide­r Veselin K. mag tien jaar lang geen voet in Antwerpen en Brussel zetten. De andere mannen moeten tien jaar uit Antwerpen wegblijven.

Op die manier wil de rechtbank de mannen weghouden uit de wijken met raamprosti­tutie. Daar stelden de Bulgaren hun slachtoffe­rs tewerk.

Volgens de rechtbank ronselde de bende meisjes in Bulgarije om hen vervolgens in de prostituti­e in Antwerpen in te zetten. Vanaf hun 21ste werden sommige meisjes naar Amsterdam doorgeslui­sd. Eerder gebeurde dat niet, omdat meisjes jonger dan 21 er niet in de prostituti­e mogen werken.

Loverboys

Volgens de rechtbank maakte de bende gebruik van de ‘loverboy’-methode. Bendeleide­r K. maakte de meisjes afhankelij­k van hem en deed hen geloven dat ze dé vrouw voor hem waren. “Daarna kon de pooier hoge eisen stellen”, luidt het.

Volgens de rechtbank controleer­de de bende zeker vijf prostituee­s. Wanneer hij zelf in Bulgarije was, liet leider K. de meisjes in de gaten houden door zijn kompanen. De opbrengst van de prostituti­e wordt door justitie begroot op meer dan 1 miljoen euro. Dat bedrag werd verbeurd verklaard.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium