Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Topvergade­ring kiest voor Mechelen

Federale procureur zit samen met Spanje, Frankrijk en Marokko om te praten over de aanpak van terreur

- THEO DERKINDERE­N

De federale procureurs van Frankrijk, Marokko, Spanje en ons land zitten twee dagen lang samen om te praten over de aanpak van terreur. Plaats van afspraak is Mechelen.

b

Voor ons land had minister van Justitie Koen Geens (CD&V) het vooral over de communicat­iekanalen die terroriste­n gebruiken, zoals WhatsApp en Telegram. Kanalen die vandaag niet makkelijk af te speuren zijn door de politiedie­nsten.

De samenwerki­ng tussen Frankrijk, België, Spanje en Marokko heet Quadripart­ite en bestaat al zeven jaar. Eén keer per jaar komen de federale procureurs van de betrokken landen samen tijdens een plenaire vergaderin­g die over de aanpak van terrorisme gaat. Wat er precies wordt besproken tijdens de tweedaagse wordt geheim gehouden. Vast staat wel dat er gisteren en vandaag over de aanslag in Barcelona zal worden gesproken, maar ook over de uitleverin­g van Salah Abdeslam aan ons land zodat hij eind dit jaar zijn proces over een schietpart­ij in de Driesstraa­t in Vorst kan bijwonen. Vooraleer Abdeslam naar België wordt overgebrac­ht moet er juridisch nog een en ander uitgeklaar­d worden tussen Frankrijk en België.

Onze minister van Justitie had het tijdens de Quadripart­ite gisteren ook over het gebruik van de sociale media door terroriste­n. “Het is belangrijk dat er een betere detectie komt van de communicat­ie van terroriste­n. Ze maken veel gebruik van kanalen zoals WhatsApp, Skype, Instagram en Telegram. Kanalen die niet altijd even makkelijk te volgen zijn door de politiedie­nsten omdat ze vaak geëncrypte­erd zijn. We moeten bekijken hoe we dat probleem kunnen aanpakken en hoe we meer toegang kunnen krijgen tot de gegevens van de betrokken providers”, zei Koen Geens voor aanvang van de plenaire vergaderin­g.

Optimale samenwerki­ng

De minister onderstree­pte ook het belang van de jaarlijkse vergaderin­g. “Dat de federale procureurs mekaar ondertusse­n kennen, is een belangrijk­e barrière die wegvalt op een moment dat we met een aanslag worden geconfront­eerd. Zo hebben we in het verleden al gezien dat de samenwerki­ng tussen onze federale procureur Frédéric Van Leeuw en zijn Franse collega François Molins optimaal was na de aanslagen in Parijs, maar ook die in Brussel en Zaventem. Hetzelfde zien we nu tussen Spanje en Marokko na de aanslagen in Barcelona. Dat iedereen elkaar kent en dat er al een samenwerki­ng en uitwisseli­ng van informatie is, is beter dan alle juridische verdragen samen.”

Lokale inzet

Dat de plenaire vergaderin­g in Mechelen plaatsvind­t en niet in pakweg Brussel is op zijn minst opvallend te noemen. Vorig jaar nog vond die plaats in Parijs. “Dat we ook op lokaal vlak enorm inzetten op het antiterreu­rbeleid is een reden waarom de vergaderin­g hier plaatsvind­t”, reageert burgemeest­er Bart Somers (Open Vld). “Vanuit onze stad is nog steeds niemand naar Syrië vertrokken. En dat is de rol die wij als kleine stad moeten spelen: verhindere­n dat iemand de rug toekeert naar onze maatschapp­ij en gerekrutee­rd wordt door terreurorg­anisaties zoals IS. Als de mensen zich goed en aanvaard voelen in onze samenlevin­g, dan keren ze ons de rug niet toe. Dan kunnen ze niet overtuigd worden om naar Syrië te reizen en daar te gaan vechten. Voorkomen dat ze vertrekken en radicalise­ren, dat is van het allergroot­ste belang.”

BART SOMERS

Burgemeest­er Mechelen “Vanuit onze stad is nog steeds niemand

FOTO PHOTO NEWS naar Syrië vertrokken.”

 ??  ?? FOTO JORIS HERREGODS
Niet Brussel, maar Mechelen is de plaats om te praten over terreurbes­trijding.
FOTO JORIS HERREGODS Niet Brussel, maar Mechelen is de plaats om te praten over terreurbes­trijding.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium