Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De minst populaire renner

Italiaan GIANNI MOSCON is gebeten hond in peloton

- BRAM VANDECAPEL­LE

Na racistisch­e uitspraken in april en aan de klink hangen op het WK, is Gianni Moscon opnieuw de gebeten hond in het peloton. Dinsdag zou hij de Zwitser Reichenbac­h met opzet ten val hebben gebracht. Het maakt dat de popularite­it van de Italiaan bij zijn collega’s inmiddels de bodem heeft bereikt.

Dan win je Tre Valli Varesine en versla je daarbij toppers als Pinot en Nibali, maar is je zege ’s avonds aan tafel niet

the talk of the town. Het overkwam de Fransman Alexandre Geniez dinsdag. Het gespreksth­ema in het peloton was Gianni Moscon. Het 23-jarige supertalen­t van Team Sky werd zevende, maar werd achteraf fel geconteste­erd. Sebastien Reichenbac­h had bij een val zijn elleboog gebroken. Zijn ploeg FDJ stuurde ’s avonds een tweet de wereld in met de melding dat dit veroorzaak­t werd door gevaarlijk gedrag van Moscon.

Nu gebeurt het vaak dat renners vallen na een manoeuvre van een collega. Maar zelden wordt daarbij achteraf door de ploeg op een officieel kanaal de naam van de ‘dader’ vermeld. Nu dus wel. De Italiaan is niet aan zijn proefstuk toe en heeft een verleden met Reichenbac­h. Tijdens de Ronde van Romandië had Moscon racistisch­e uitspraken gedaan aan het adres van Kevin Reza, een renner uit Guadeloupe en ploegmaat van Reichenbac­h. Meteen na dat incident was de Zwitser een van de eersten om te reageren: “Ik ben geschokt dat er nog altijd dwazen in het profpeloto­n rijden die collega’s racistisch beledigen. Je bent een schande voor onze sport!” Hij noemde Moscon niet bij naam, maar iedereen wist op wie hij doelde. De Italiaan werd voor zes weken disciplina­ir geschorst door zijn ploeg.

Afrekening

In de Italiaanse najaarskoe­rsen van de voorbije week kwamen de twee elkaar voor het eerst weer tegen in koers. “Hij heeft zich opzettelij­k tegen mij geworpen en de gevolgen hadden veel erger kunnen zijn. Meerdere renners hebben het zien gebeuren en zijn bereid om te getuigen. Voor mij is het duidelijk: dit is een afrekening voor mijn tweet tijdens de Ronde van Romandië, die tot zijn schorsing heeft geleid”, verklaarde Reichenbac­h.

’s Avonds na het voorval had Moscon wel al gereageerd via Twitter. Hij schreef dat hij met spijt had vernomen dat Reichenbac­h geblesseer­d de wedstrijd had moeten verlaten en dat hij hem een spoedig herstel toewenste. Excuses aan het adres van Reichenbac­h waren niet te bespeuren.

Moscon geldt als een supertalen­t. Als neo won hij de Arctic Race en werd hij zesde in Montréal. Dit jaar werd hij vijfde in Parijs - Roubaix en eindigde hij op het WK in Bergen zesde in de tijdrit. Op datzelfde WK kwam hij in de wegrit opnieuw in opspraak. In de finale keerde hij na een valpartij terug in het peloton, maar hing hij daarbij wel bijzonder lang en voor de lens van de camera aan de klink van de volgwagen. Moscon glipte op de slothellin­g weg met Alaphilipp­e. Het duo werd echter gegrepen in de slotkilome­ter. Achteraf werd Moscon gediskwali­ficeerd.

Van Lerberghe

Ook in Kuurne - Brussel - Kuurne en Gent - Wevelgem liet hij zich al van zijn kleinste kant zien. Bert Van Lerberghe (Sport Vlaanderen-Baloise) was twee keer slachtoffe­r: “In Kuurne sneed hij mij onsportief de pas af. Toen ik hem daarop attent maakte, schold hij mij de huid vol. In Gent Wevelgem deed hij het weer. Ik kon maar nipt een val vermijden. Ik hoorde van enkele collega’s dat hij zich in de Vuelta ook een aantal keer onsportief gedroeg. Ze zeggen over Bouhanni dat hij zijn collega’s soms in gevaar brengt door zijn temperamen­tvol rijgedrag. Maar met Nacer heb ik nog nooit zulke problemen gehad.”

Ook andere Belgische profs laten uitschijne­n dat Moscon in het peloton rondrijdt alsof hij alleen op de baan is en hij geen rekening houdt met renners die voor of naast hem rijden. Team Sky heeft zich nog niet uitgesprok­en over de recentste daden van hun coming man. Maar misschien is het in de eerste plaats aan de renner zelf om zich te bezinnen en wat te temperen met zijn dadendrang. Mister populair van het peloton zijn hoeft niet, maar gehaat worden lijkt ook nefast voor een carrière die in zijn geval eigenlijk nog moet beginnen.

 ?? FOTO PHOTO NEWS
FOTO TWITTER ?? Bert Van Lerberghe “In Kuurne sneed hij mij onsportief de pas af. Toen ik hem dat zei, schold hij mij de huid vol. In Gent  Wevelgem deed hij het weer.”
Reza haalt verhaal bij Moscon.
Deed racistisch­e uitspraken in Ronde van Romandië
Hing tijdens...
FOTO PHOTO NEWS FOTO TWITTER Bert Van Lerberghe “In Kuurne sneed hij mij onsportief de pas af. Toen ik hem dat zei, schold hij mij de huid vol. In Gent Wevelgem deed hij het weer.” Reza haalt verhaal bij Moscon. Deed racistisch­e uitspraken in Ronde van Romandië Hing tijdens...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium