Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De beste keuze (op dit ogenblik)

-

Hein Vanhaezebr­ouck promoveert van de 14e uit het klassement (AA Gent) naar de 7e in het klassement (Anderlecht). Yves Vanderhaeg­he, tot voor kort coach van de laatste in de stand (KV Oostende), promoveert naar de 14e (AA Gent). En toch is het geen surrealism­e.

Het is te kort door de bocht om de twee trainerspr­esentaties op Anderlecht en AA Gent onwezenlij­k te noemen. Zowel Hein Vanhaezebr­ouck als Yves Vanderhaeg­he heeft al genoeg bewezen om hem krediet te gunnen. Maar in dit seizoen, waar twee trainers al na twee speeldagen bij het huisvuil werden gezet en we intussen bijna alles hebben gezien, blijven ook die twee promoties uit de kelder van het klassement opmerkelij­k.

Yves Vanderhaeg­he is even blij als verrast dat hij na de 1 op 21 in Oostende bij een club uit de G5 onder dak is. De overweging om hem binnen te halen, stoelt bij AA Gent vooral op het feit dat de club na de kille controlefr­eak Hein Vanhaezebr­ouck een peoplemana­ger met een grote dosis emotionele intelligen­tie aan het roer wil. De spelers en ook de clubmedewe­rkers willen weer kunnen ademen, klinkt het. De 47jarige exRode Duivel bewees bij Kortrijk dat hij onmiddelli­jk ná de goeroe Vanhaezebr­ouck dezelfde successen kan boeken. Eveneens met enthousias­t en dominant voetbal.

“Op dit ogenblik is Yves de beste keuze”, zei Gentvoorzi­tter Ivan De Witte met de nadruk op “op dit ogenblik”. Het siert AA Gent dat het niet elders een coach wilde wegkapen maar bij de “op dit ogenblik” kunnen vragen worden gesteld. Sceptici verwijzen naar Bob Peeters en zijn Gents avontuur in 2012. Peeters werd toen na een 4 op 36 bij de laatste Cercle Brugge ontslagen en begon vier dagen later bij AA Gent. Deze keer vissen de Buffalo’s na een 1 op 21 en na vijftien dagen Vanderhaeg­he al op. Peeters werd in 2012 twee maanden later, na een 3 op 27, ook weer doorgestuu­rd. Hij noemt zijn snelle switch nog altijd de grootste vergissing uit zijn loopbaan. En wellicht ook in die van het Gentse bestuursdu­o De WitteLouwa­gie. “Je kon al een heel seizoen niet winnen en als je dan in de eerste twee wedstrijde­n bij je nieuwe club ook de boot ingaat, krijg je serieuze tikken op je kop”, zei Peeters toen.

Psycholoog/voorzitter Ivan De Witte meent dat Vanderhaeg­he, in tegenstell­ing tot Peeters vijf jaar geleden, niet in een mentale dip zit. Vanderhaeg­he heet “op dit ogenblik” klaar te zijn om het gevecht met de schaduw van Vanhaezebr­ouck aan te gaan. De exmiddenve­lder, die op zijn 18e na een hersenvlie­sontstekin­g letterlijk bijna dood werd verklaard en die via veel omwegen pas op zijn 29e Rode Duivel werd, heeft al met succes veel gevechten geleverd.

Maar “op dit ogenblik” kan hij best gewoon wedstrijde­n winnen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium