Gazet van Antwerpen Stad en Rand

QuickStep Floors

-

Versterkt?De

belangrijk­ste nieuwkomer is Elia Viviani. In principe vervangt de winnaar van Plouay en Hamburg de naar Katusha-Alpecin vertrokken Marcel Kittel. Maar in de praktijk zal Gaviria de Duitser vervangen in de Tour en Viviani vervangt dan de Colombiaan in de Giro. Een garantie op succes is dat niet. Viviani won in zes grote

rondes nog maar één etappe. Met Sabatini krijgt hij, anders dan bij Team Sky, nu wel een prima loods ter beschikkin­g. Ander pluspunt is dat Viviani zich ook steeds meer manifestee­rt in het eendagswer­k. Iets wat Kittel – uitgezonde­rd de Scheldepri­js – nooit kon waarmaken.

Morkov brengt ervaring mee in zowel de klassieker­s als de voorbereid­ing op de sprints. Sénéchal wordt na het vertrek van Vermote, Bauer en vooral Trentin en Boonen een vaste waarde in de klassieke kern, weliswaar onder Gilbert, Stybar, Terpstra en Lampaert in de pikorde. Lefevere hoopt dat de Fransman dezelfde progressie kan maken als Yves Lampaert in 2017. Van de vier neoprofs is het nog te vroeg om dingen te verwachten.

Verzwakt?Met

het vertrek van Kittel (14), Martin (1), Trentin (6), Boonen (1), De La Cruz (2) en Bauer (1) verliest Quick-Step Floors – of hoe de ploeg in 2018 ook zal heten – zes renners die dit jaar voor 25 van de 52 UCI-zeges zorgden. Een slordige 48 procent. Lefevere moest de contracten van goudhaantj­es Alaphilipp­e, Jungels en Gaviria upgraden, wou hij ze kunnen houden. Hij moest budgettair­e knopen doorhakken en koos voor de verjonging. Qua namen en uitstralin­g is de ploeg verzwakt, maar in de realiteit is dat anders. Lefevere hoopt dat zijn jongere renners de fakkel overnemen.

Gaviria moet Kittel doen vergeten, maar sprinten in de Tour is niet hetzelfde als in de Giro. Alaphilipp­e, Jungels en Vakoc zullen in de Ardennen en het rondewerk alleen nog maar verbeteren, waardoor het afscheid van De La Cruz, Brambilla en Martin niet zo erg zal blijken. Bovendien staat er met Laurens De Plus, Enric Mas en wie weet ook Narvaez een nieuwe lichting te popelen.

Als Lampaert nog een stap zet, kan hij in het voorjaar medekopman worden. In de voor Lefevere o zo belangrijk­e discipline van de ploegentij­drit heeft hij met Cavagna en Schachmann twee krachtpats­ers die hun pk’s alleen nog maar zullen aanzwengel­en. Na 2018 zal blijken of Quick-Step Floors is verzwakt, of dat het kennersoog van Lefevere net op tijd zijn oude kopmannen heeft laten vervangen door de mannen van de toekomst.

Focus?

Als je Gilbert, Lam- paert, Terpstra, Stybar, Devenyns, Séné- chal, Keisse, Declercq, Morkov en af en toe Gaviria kan opstellen voor de kasseikoer- sen, beschik je nog steeds kwalitatie­f en kwantitati­ef over de beste selec-

tie van het hele peloton. Het voorjaar blijft de corebusine­ss, en daarnaast wil Le- fevere etappes scoren in het rondewerk. Of Jungels al de top vijf aankan in een grote ronde moet nog bewezen worden.

Sfeer?

Met slechts zeven Belgen en maar liefst dertien verschille­nde nationalit­eiten wordt de ploeg van Lefevere nog meer internatio­naal en minder Belgisch getint. Een proces dat al enkele jaren aan de gang is, maar de sfeer en het groepsgevo­el hebben daar tot nog toe niet onder geleden.

Door het afscheid van Tom Boonen is de grote leider van de voorbije tien jaar weg. Naar de nieuwe roerganger is het niet ver zoeken. Philippe Gilbert wil in Milaan - Sanremo en Parijs - Roubaix de laatste leemtes van zijn palmares opvullen en wordt dé kopman in het Vlaamse voorjaar. Op het voorbije WK was Gilbert al de grote sfeermaker van de nationale ploeg. Hij zal dat ook bij Quick-Step doen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium