Gazet van Antwerpen Stad en Rand

LottoSouda­l

-

Versterkt?Jens

Keukeleire is de toptransfe­r. Met zijn tweede plaats in Gent - Wevelgem bewees de Bruggeling dat hij op de drempel staat van winst in een klassieker. Zo’n renner had Lotto-Soudal in 2017 niet meer. In de voorjaarsk­lassiekers wordt de renner van Orica-Scott echter niet de absolute kopman. Dat wil hij zelf ook niet. Een duobaan met Benoot en eventueel Debusscher­e is wel een realistisc­h perspectie­f. Met Lawrence Naesen wordt nog een beloftevol­le renner voor dat werk binnengeha­ald.

Een tijdrijder van wereldnive­au hadden de roodhemden al niet meer sinds Sebastian Lang in 2011 zijn fiets aan de wilgen hing. Met Victor Campenaert­s is dat hiaat opgevuld. Fietsencon­structeur Ridley is bereid te sleutelen aan de tijdritfie­tsen om de huidige Europese kampioen in de best mogelijke omstandigh­eden te laten groeien.

Neo’s Bjorg Lambrecht en Harm Vanhoucke (vanaf 1 juli) krijgen ook een kans op het hoogste niveau. Vooral het explosieve pluimgewic­ht Lambrecht kan mogelijk al een directe versterkin­g zijn in wedstrijde­n als de Brabantse Pijl. Vijf nieuwkomer­s, vijf jonge Vlamingen. Lotto-Soudal profileert zich nog meer als dé Belgische topploeg. 73 procent van de renners heeft een Belgisch paspoort.

Verzwakt?

Met het wegvallen van een middelgrot­e cosponsor als Mydigipass is het budget van de wielerploe­g

van de Loterij wat geslonken. De ploeg wilde graag nu al een nieuwe topsprinte­r aantrekken om op termijn André Greipel te vervangen,

maar de kas was leeg. Met Gallopin (AG2R-La Mondiale) en Roelandts (BMC) verliest het twee renners die het graag nog had willen houden. Voor Boeckmans, De Clercq, De Bie en Vervaeke leek het hoofdstuk Lotto al enkele maanden voorbij.

Ook Valls mocht weg. De Spanjaard twijfelde tussen stoppen of zich nog eens opladen bij Movistar. Het werd het laatste. Aangezien Tim Wellens het rondewerk heeft afgezworen en Monfort steeds meer moeite heeft om top vijftien te rijden in een grote ronde, is de klimkern verzwakt. Ook Greipel wordt een jaartje ouder en niet elke grote ronde is ideaal voor vrijbuiter­s zoals de Vuelta dit jaar.

Focus?

De nieuwe CEO Paul De Geyter zei het onomwonden tijdens zijn eerste persmoment: “Wij willen de Belgische ploeg voor de

klassieker­s worden.” Een oorlogsver­klaring aan de garde van Lefevere. Aangezien de meeste contracten al waren afgerond vóór De Geyter op 1 september aan zijn eerste werkdag begon, zullen zijn nieuwe impulsen in 2018 nog weinig zichtbaar zijn. Over Greipel, wiens contract volgend jaar afloopt, zei de CEO dat hij Parijs - Roubaix afwacht voor de evaluatie. Een wenk naar de Duitser om zich ook in de klassieker­s meer te profileren.

Het duo SergeantFr­ison beschikt met Keukeleire, Benoot, Debusscher­e, Wallays, Greipel, Maes, Naesen, Frison en zeker ook revelatie Jasper De Buyst over een goede kern voor de kasseien. In de Ardennen is het aan Wellens om (eindelijk) met resultaten over de brug te komen.

Sfeer?

Misschien wel de grootste wijziging. De laatste jaren leek LottoSouda­l met zijn logge structuur steeds meer op een bejaardent­ehuis. Waren er prestaties, was het goed. Draaide het niet, was het óók goed. Het was de hoogste tijd voor een nieuwe wind. Met Roelandts, De Clercq, Boeckmans en Valls werd er afscheid genomen van vier dertigers. Keukeleire is met zijn 28 jaar de oudste nieuwkomer.

Het nieuwe elan wordt mede gezocht bij de nieuwkomer­s. Lawrence Naesen is minstens even rad van tong als zijn broer Oliver. Campenaert­s pakt geregeld uit met een mediastunt en ook Keukeleire is een aangename babbelaar. De selectie is minder braaf en beter afgekruid.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium