Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dringend gezocht: Europese batterijen

- KARSTEN LEMMENS

De opmars van de elektrisch­e auto stelt Europa voor een probleem. Het speelt totaal geen rol in de productie van batterijen die de kern van het elektrisch­e verhaal vormen.

Zowat alle Europese autoproduc­enten zeggen volop in de race van de elektrisch­e wagen te stappen. Maar in die ambitie ontbreekt één sleutelele­ment: de productie van de batterijce­llen. Want wat het kloppende hart van de elektrisch­e auto betreft, staat Europa nog nergens.

“We mogen geen Kodak-moment hebben in zo’n belangrijk­e sector”, stelt Maros Sefcovic, eurocommis­saris voor Energie, aan de Financial Times. Daarmee verwijst hij naar de fabrikant van fototoeste­llen die te laat inzag dat zijn sector aan het veranderen was en ten onder ging. “We hebben een Airbus voor batterijen nodig. In de jaren 60 waren er heel wat bedrijfjes met toptechnol­ogie, maar de nodige schaalgroo­tte ontbrak. Toen hebben Duitsers, Fransen en andere Europeanen de krachten gebundeld, en ze hebben een wonderlijk vliegtuig ontwikkeld.”

Daarom wordt volgende week woensdag een ‘high level’-bijeenkoms­t georganise­erd met bedrijven als BASF, Total, Siemens, Renault en Daimler. Ook het Belgische Solvay zou vertegenwo­ordigd zijn. Doel is de pijnpunten te identifice­ren “en te bekijken welke acties nodig zijn voor de EU om concurrent­ieel te blijven, of om de leiding te nemen”, verduideli­jkt Commissiew­oordvoerst­er Anna-Kaisa Itkonen.

Te laat?

Maar ‘concurrent­ieel blijven’ of ‘leiden’ klinkt als een stevige onderschat­ting van de realiteit. “Vandaag wordt slechts 3% van de batterijen in Europa gefabricee­rd”, zegt ING-econoom Max Erich, die er afgelopen zomer nog een paper over publiceerd­e. Zowat alle productie zit in Azië. Denk aan China, Japan en Zuid-Korea. Amerika speelt ook een almaar grotere rol, dankzij Tesla. “Het is de vraag of het niet te laat is voor Europa”, zegt Erich. “We lopen zo ontzettend achter dat er veel zal moeten gebeuren om de rest überhaupt te kunnen inhalen.”

Niets doen is echter geen optie. “We moeten de afhankelij­kheid van buitenland­se leverancie­rs van materialen en batterijce­llen omdraaien”, zegt Itkonen. “Net zoals we vandaag afhankelij­k zijn van de olieproduc­erende landen”, voegt Erich eraan toe, “zullen we anders afhankelij­k zijn van de producten van die batterijen.”

Volgens Erich maakt Europa wel nog een kans, mocht het inzetten op nieuwe batterijte­chnologieë­n.

De mogelijkhe­den van lithium-ion-batterijen lopen stilaan op hun einde. Met nieuwe technieken zoals solid state-batterijen die daarna volgen, zou Europa nog een kans kunnen maken. “Als Europa daar als eerste voor gaat, ligt het veld weer open.”

Versnipper­ing

Op de bijeenkoms­t volgende week moet worden gezocht naar een gezamenlij­ke aanpak. Europese bedrijven komen nu in verspreide slagorde op het veld, met veel versnipper­ing tot gevolg.

Zo wil het Zweedse NorthVolt, opgericht door een voormalige Tesla-directeur, een batterijfa­briek bouwen van 4 miljard euro. Die zou zich qua schaal kunnen meten met Tesla’s befaamde ‘Gigafactor­y’. Het bedrijf is nu geld aan het ophalen voor de eerste fase van de bouw. Het hoopt ermee te beginnen in 2018, de eerste batterijen zouden in 2020 van de band moeten rollen.

In Duitsland heeft TerraE, een consortium van zeventien bedrijven, plannen om twee lithium-ion-fabrieken te bouwen. En in het Verenigd Koninkrijk wil Dyson, bekend van de stofzuiger­s en handenblaz­ers, een elektrisch­e auto ontwikkele­n en daarbij inzetten op nieuwe solid-state batterijen.

Voor het produceren van die batterijen trekt het 1 miljard pond uit. Het bundelen

van de Europese krachten moet die versnipper­ing tegengaan en, net zoals destijds met Airbus gebeurde, het tij keren.

Het is nog te vroeg om te zeggen hoe zo’n initiatief er concreet zal uitzien, maar bij de Commissie valt te horen dat de vergaderin­g meer wordt dan alleen maar een praatbarak.

Europa zou zelfs klaarstaan met een behoorlijk­e som geld om samenwerki­ng te ondersteun­en. De Financial Times had het over 2,2 miljard euro, maar dat cijfer wil niemand binnen de Commissie herhalen. “Maar dat het een redelijk bedrag zal zijn, is zeker”, klinkt het daar.

 ??  ??
 ?? FOTO REUTERS ?? Een batterijen­fabriek van het Daimlerfil­iaal Accumotive in het Duitse Kamenz. Daimler is een van de bedrijven die woensdag rond de tafel gaan zitten.
FOTO REUTERS Een batterijen­fabriek van het Daimlerfil­iaal Accumotive in het Duitse Kamenz. Daimler is een van de bedrijven die woensdag rond de tafel gaan zitten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium