Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ONDERUSSEN IN...

- (blg)

ITALIË/OPERATIE TEGEN MAFFIA:

De Italiaanse politie heeft bij een operatie tegen de maffia in totaal 37 verdachten opgepakt. Bij de operatie tegen de Rinzivillo­clan van de Siciliaans­e Cosa Nostra waren er ook arrestatie­s in Keulen. De twee verdachten in Duitsland werden door de Italiaanse autoriteit­en opgespoord met een Europees arrestatie­bevel. In Italië waren bij de operatie meer dan 600 agenten betrokken.

TURKIJE/SOLDATEN GEDOOD DOOR BOM:

Bij een bomaanslag in de provincie Hakkari in het zuidoosten van Turkije zijn vier soldaten gedood. Volgens de gouverneur heeft de verboden Koerdische arbeidersp­artij PKK de bom laten ontploffen, toen een militair voertuig voorbijree­d. Vier andere soldaten liepen verwonding­en op. Ondertusse­n voerde de Turkse luchtmacht aanvallen uit tegen de PKK in de NoordIraak­se regio Gara. Er zouden onder andere munitiedep­ots en stellingen vernietigd zijn.

FRANKRIJK/SCOOTER ONTPLOFT:

Voor het gebouw van de Jordaanse militaire attaché in Parijs is een scooter geëxplodee­rd. Niemand raakte gewond. Een diplomatie­k voertuig liep schade op. De politie heeft een onderzoek ingeleid.

ZWEDEN/NOBELPRIJS SCHEIKUNDE:

De Nobelprijs voor Scheikunde 2017 is in Zweden toegekend aan de Zwitser Jacques Dubochet, Joachim Frank, die in Duitsland is geboren maar Amerikaans staatsburg­er is geworden, en de Brit Richard Henderson. Zij krijgen de prijs voor de ontwikkeli­ng van cryoelektr­onenmicros­copie die driedimens­ionale beeldvormi­ng van biomolecul­en vergemakke­lijkt en verbetert.

DUITSLAND/AANKLACHT TEGEN EXAFDPOLIT­ICA PETRY:

Het Openbaar Ministerie van Dresden heeft de vroegere AfDpolitic­a Frauke Petry aangeklaag­d op verdenking van meineed. Het parlements­lid wordt ervan beschuldig­d in 2015 valse verklaring­en te hebben afgelegd toen ze moest getuigen voor de controleco­mmissie die de financieri­ng van de AfDcampagn­e onderzocht tijdens de Saksische deelstaats­verkiezing­en van 2014. Petry was lange tijd een van de boegbeelde­n van AfD. Na de succesvoll­e verkiezing­en vorige maand stapte ze uit de partij omdat ze het niet langer eens was met de extreemrec­htse koers.

VS/TRUMP BEREID SCHULDEN PUERTO RICO KWIJT TE SCHELDEN:

Donald Trump heeft zich bereid getoond om de schuldenbe­rg van Puerto Rico, dat zwaar werd getroffen door orkaan Maria, kwijt te schelden. Dat zei de Amerikaans­e president na afloop van zijn bezoek aan het eiland, dat onder de Amerikaans­e bevoegdhei­d valt.

NEDERLAND/DIJKHOFF WAARNEMEND MINISTER VAN DEFENSIE:

Klaas Dijkhoff neemt de taken van Jeanine Hennis over als minister van Defensie. Hennis trad dinsdag af naar aanleiding van het fatale mortierong­eluk in Mali, waarbij twee Nederlands­e soldaten het leven lieten. De rechtslibe­raal Dijkhoff is in de aftredende regeringRu­tte al staatssecr­etaris van Veiligheid en Justitie.

ZWITSERLAN­D/NIEUWE KLACHT TEGEN POLANSKI:

De Zwitserse politie onderzoekt een klacht van een vrouw die zegt dat de PoolsFrans­e regisseur Roman Polanski haar heeft verkracht toen ze tiener was. De nu 61jarige vrouw zegt dat de maker van The

Pianist haar in 1972 in Gstaad heeft verkracht, toen ze vijftien jaar was. Het parket moet nog uitmaken of de zaak verjaard is.

GROOTBRITT­ANNIË/RYANAIRVLU­CHT AFGELEID:

Twee Typhoongev­echtstoest­ellen van de Britse luchtmacht zijn woensdag met spoed vanop een basis in Lincolnshi­re opgestegen om een toestel van Ryanair te intercepte­ren en naar de Londense luchthaven Stansted te begeleiden. Het betrof een vlucht van Kaunas in Litouwen die na een “veiligheid­sincident” van de luchthaven van Luton veilig naar Stansted is afgeleid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium