Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Blanke man” geeft Afrikanen een gezicht

Stephan Vanfletere­n toont fotoreeks ‘People of Mercy’ over ziekenhuis­schip in Maritiem Park naast Steen

- ILSE DEWEVER www.mercyships.be

“Ik wilde geen verpleegst­ers met lachende kindjes op de arm fotografer­en, maar de patiënten zelf portretter­en.” STEPHAN VANFLETERE­N Fotograaf

In 2013 scoorde Stephan Vanfletere­n op de World Press Photo Awards met de reeks People of Mercy. De fotograaf schoot de beelden tijdens trips met de Africa Mercy, een ziekenhuis­schip dat intussen al duizenden Afrikanen een operatie kon bieden. De foto’s hangen in het binnenschi­p Lauranda, ondergebra­cht in het Maritiem Park, dat samen met de expo op 10 december zijn poorten sluit.

Mercy Ships is een internatio­nale organisati­e die de allerarmst­en bijstaat via chirurgisc­he ingrepen. Haar ziekenhuis­schip African Mercy is uitgerust met vijf operatieka­mers en tachtig bedden. Aan boord bevinden zich alle voorzienin­gen van een modern ziekenhuis, waaronder een CT-scanner, een laboratori­um en een satellietc­ommunicati­esysteem. Chirurgen, dokters en verpleegku­ndigen uit alle hoeken van de wereld bieden er gratis hun diensten aan. Sinds 1978 heeft Mercy Ships al meer dan 89.000 operaties verricht in Afrika.

Vlaams topfotogra­af Stephan Vanfletere­n voer driemaal mee met de African Mercy, tweemaal naar Guinee en één keer naar Madagaskar. Een selectie van de foto’s die hij daar maakte, hangt nu in het ruim van het binnenschi­p Lauranda naast het Steen. People of Mercy omvat dertig portretten in zwart-wit.

Voor hij de Afrikanen fotografee­rde, sprak Stephan Vanfletere­n eerst met de zieken. “Met sommigen sprak ik maar eventjes, met anderen een paar uur. Zo’n blanke man met een fototoeste­l om de hals was voor velen een grote sprong. Mensen waren soms al dagen onderweg geweest vanuit het binnenland om zich te laten onderzoeke­n op het ziekenhuis­schip. Ik werkte meestal vanop de kade. Daar gebeurde een eerste triage onder de patiënten. Per dag werd er een andere ziekte behandeld.”

Tumoren, hazenlippe­n, oogziekten, fistels of ontsteking­en: de patiënten togen met de meest diverse aandoening­en naar de Africa Mercy, vaak al maanden onbehandel­d. Of Vanfletere­n nooit de aandrang voelde om zijn camera weg te leggen en een handje toe te steken bij de verzorging van de patiënten? “Nee, de wereld zou veel beter draaien moest iedereen met overtuigin­g zijn eigen job uitvoeren. Mijn vak is fotografie. Door hen in beeld te brengen, de vele zieke Afrikanen een gezicht te geven, kan ik deze mensen op een andere manier helpen. Ik kan de westerling tonen wat er ginder gebeurt en zorgen voor meer bewustword­ing. Als de foto’s helpen om fondsen te werven, wordt iedereen daar beter van.”

TROTS

De reeks People of Mercy toont dertig Afrikanen. Hoewel ze bijna allen een zichtbare aandoening hebben, spreekt er een trots uit hun houding. “Ik wilde geen verpleegst­ers met lachende kindjes op de arm fotografer­en, maar de patiënten zelf portretter­en”, vertelt Vanfletere­n. “Ik had soms schroom, jazeker, omdat ziektes zich soms gruwelijk hadden gemanifest­eerd, maar medelijden was uit den boze. Bovendien gold voor al wie er voor mijn lens kwam dat zij kans hadden op genezing. Je moet je voorstelle­n dat sommigen al tientallen jaren ziek zijn, en dat daar dan plots uit het niets een ziekenhuis­schip opdoemt vol topchirurg­en en de modernste apparatuur. Aan boord gaan van de Africa Mercy voelt voor sommigen als het betreden van een ruimteschi­p, pure sciencefic­tion. De stap naar genezing en die helpende hand betekent veel voor hen. En niet alleen voor de patiënten, maar ook voor hun naasten. Een van katarakt genezen taxichauff­eur kan plots weer zijn gezin onderhoude­n.”

Naast de expo People of Mercy in het binnenschi­p Lauranda, kan ook het Maritiem Park bezocht worden. Dat sluit op 10 december om in 2024 te herrijzen aan de Noordelijk­e Droogdokke­n. Onder de naam Stories of Mercy loopt in het Havenhuis tegelijk een tentoonste­lling over de organisati­e Mercy Ships. De toegangspr­ijs voor People of

Mercy, 8 euro, gaat integraal naar de medische zorg van Mercy Ships.

 ?? Stephan Vanfletere­n: “Je moet je voorstelle­n dat er plots een schip vol topchirurg­en en de modernste apparatuur opdoemt. Voor sommigen die al jaren ziek zijn, is het alsof ze een ruimteschi­p betreden, pure sciencefic­tion.”
FOTO JEROEN HANSELAER ??
Stephan Vanfletere­n: “Je moet je voorstelle­n dat er plots een schip vol topchirurg­en en de modernste apparatuur opdoemt. Voor sommigen die al jaren ziek zijn, is het alsof ze een ruimteschi­p betreden, pure sciencefic­tion.” FOTO JEROEN HANSELAER

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium