Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Slechts één kans voor student geneeskund­e

Crevits: “Toelatings­proef wordt gemakkelij­ker”

- PIETER LESAFFER

De toelatings­proef voor artsen en tandartsen wordt grondig hervormd. Eén kans begin juli en alleen de beste 1.102 mogen de opleiding beginnen.

De Vlaams regering maakt een einde aan de aanhoudend­e kritiek op de toelatings­proef voor studenten (tand)geneeskund­e. Die werd steeds moeilijker gemaakt omdat er anders te veel studenten slaagden. De komende zomer treedt een grondige hervorming in werking. “De proef wordt gemakkelij­ker”, zegt minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). De moeilijkhe­id is minder belangrijk geworden, want niet meer het aantal geslaagden is van tel, maar wel wie de beste 1.102 zijn. Alleen zij mogen aan de opleiding beginnen. Nummer 1.103 valt onverbidde- lijk af, tenzij sprake is van een ex aequo. Het examen wordt voortaan ook begin juli afgenomen en voor de tandartsen komt er een apart examen. Daar worden er 135 toege- laten. Een tweede zit in augustus is er niet meer, aangezien er maar één lijst kan zijn om een rangschikk­ing te maken. Dus iedereen zou ruim voor de start van het academieja­ar al moeten weten of hij er al dan niet bij is. Het nadeel is wel dat de proef daardoor vlak na de examens van het zesde middelbaar valt. “Nu is 3 juli geprikt als datum”, zegt Jonas Brouwers, voorzitter van de vereniging van geneeskund­estudenten VGSO. “Dat betekent dat je niet veel voorbereid­ingstijd hebt. Bovendien komt het examen tandarts al meteen daarna op 4 juli. Voor de studenten die aan beide willen deelnemen, is dat een zware dobber.”

Al blijft de vereniging wel achter de grote lijnen van de hervorming staan. “De komende jaren blijven we ijveren voor een voorbereid­ingssessie. Die bestaat nu al per universite­it, tegen betaling. Wij willen één sessie die voor iedereen gratis toegankeli­jk is.”

JONAS BROUWERS Voorzitter geneeskund­estudenten “Nieuw is dat het artsenexam­en op 3 juli plaatsvind­t en een dag later al het tandartsen­examen. Als je aan de twee wilt deelnemen, wordt dat een zware dobber.”

 ?? FOTO BELGA ?? Studenten op de toelatings­proef voor arts en tandarts.
FOTO BELGA Studenten op de toelatings­proef voor arts en tandarts.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium