Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ze kunnen mij alles vertellen”

Cosmin Morari (28), ervaringsd­eskundige

- (mf)

Cosmin Morari (28) en een vrouwelijk­e collega zijn sinds een jaar in dienst van Ghapro als ervaringsd­eskundigen. “We vormen het aanspreekp­unt voor de sekswerker­s in het Schippersk­wartier.”

Bijna elke dag is Cosmin Morari op pad met een stapel informatie over voorbehoed­smiddelen en veilige seks. “De meeste sekswerker­s beseffen wel dat een condoom belangrijk is, maar soms geven ze onder druk van een klant toch toe. We proberen hen dan argumenten te geven om moreel sterker te staan. Dat de klant meestal ook een partner heeft die hij kan besmetten, bijvoorbee­ld.” Cosmin kent bijna alle sekswerker­s bij naam. “Ik probeer iedereen geregeld te spreken. Als ze echt in de problemen zitten, zullen ze mij dan ook weten te vinden. Soms zit iemand er helemaal door, maar voelt die zich na een gesprek al een stuk beter.” Zelf begon Cosmin uit nieuwsgier­igheid als escort te werken. Tot zijn achttiende zonder seksuele betrekking­en te hebben, erna met. “Van het werk op straat tot de bars, ik ken het allemaal. Ik heb in verscheide­ne landen gewerkt. Drie jaar heb ik ook in België gewerkt in privéclubs, maar ik wilde het niet blijven doen. Daarom heb ik op de vacature van Ghapro gesollicit­eerd.”

Zowel zijn eigen ervaring als zijn talenkenni­s helpt Cosmin om het vertrouwen van de sekswerker­s te winnen. “Ik ken hier in het Schippersk­wartier maar drie vrouwen die Nederlands spreken. Ik heb zelf Roemeense roots en er werken hier veel Roemeense meisjes. Hoe dat komt? In Roemenië verdien je misschien 250 euro per maand. Hier hopen ze op korte tijd veel meer geld te verdienen.” Cosmin geeft niet alleen informatie over voorbehoed­smiddelen. Hij leert de vrouwen bijvoorbee­ld ook dat het niet goed is om zich na elke klant fanatiek met zeep te wassen, of hij helpt hen als ze uit de prostituti­e willen stappen. “We hebben een goede samenwerki­ng met de VDAB, al is het niet gemakkelij­k om iets anders te vinden.” De vraag die Cosmin het vaakst krijgt, is hoe de prostituee­s meer klanten kunnen krijgen. Wat hij dan antwoordt? “Veel lachen, positief zijn en sympathiek, dat vinden klanten belangrijk.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Cosmin Morari.
FOTO JAN VAN DER PERRE Cosmin Morari.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium