Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nooit eerder zo veel ONDERNEMER­S

22.900 bedrijven extra: sterkste toename in jaren in Vlaanderen

-

Steeds meer jongeren durven een bedrijfje op te richten. VRHorizon van Guillaume Clerens uit Mechelen is een van de startende ondernemin­gen die begin dit jaar werden opgericht. FOTO GIL PLAQUET

CHRISTINE MATTHEEUWS Voorzitter van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandi­gen

“Ondernemer­s worden niet meer scheef bekeken. Wie een zaak uit de grond stampt, krijgt meer aanzien dan vroeger.”

2 016 was een boerenjaar voor ondernemen­d Vlaanderen: in een jaar kwamen er 22.900 ondernemin­gen bij. “De sterkste toename in jaren”, zegt de studiedien­st van de Vlaamse regering.

“2015 was een recordjaar, 2016 doorbrak dat gemakkelij­k en het ziet ernaar uit dat 2017 dezelfde richting uitgaat.” Waarnemend gedelegeer­d bestuurder van Unizo, Johan Bortier, ziet de toekomst positief tegemoet. De cijfers geven hem gelijk. Volgens de Vlaamse Regionale Indicatore­n (Vrind) telde Vlaanderen na 2016 22.900 ondernemin­gen meer dan voorheen. “De tendens zagen we ook in onze Startersat­las”, zegt Bortier. “89.777 mensen begonnen in 2016 met een zaak, 8% meer dan het jaar daarvoor.”

De grootste verklaring ligt in het aantrekken van de economie. “Dan krijgen potentiële ondernemer­s sowieso meer goesting om effectief een zaak op te starten”, zegt Christine Mattheeuws, voorzitter van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandi­gen (NSZ). Hoge status “De regeringen troffen ook maatregele­n om ons land ondernemin­gsvriendel­ijker te maken.” En voor de ouderen op de arbeidsmar­kt zit er gewoon weinig anders op. “Het is moeilijk voor die mensen om nog een job te vinden”, zegt Mattheeuws. “We zien meer en meer dat die op latere leeftijd met een eigen zaak beginnen.”

De Vlaming kijkt ook veel positiever naar ondernemen. Iets meer dan de helft ziet zichzelf met een zaak beginnen, 65% vindt dat ondernemer­s een hoge status hebben en respect verdienen. “Ondernemer­s worden niet meer scheef bekeken”, zegt Mattheeuws. “Wie een zaak uit de grond stampt, krijgt meer aanzien dan vroeger.”

Bortier sluit zich daarbij aan. “Ook in het onderwijs krijgt ondernemen meer aandacht”, zegt hij. “Toen ik economie studeerde aan de universite­it werd met geen woord over ondernemen gerept. Dat is nu wel anders.” ARNOUT GYSSELS

 ??  ??
 ??  ?? FOTO HERMAN RICOUR
FOTO HERMAN RICOUR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium