Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Overtuigin­gskracht “Charisma kun je leren”

Sociaal wetenschap­per uit Mechelen traint bedrijfsle­iders

-

Het is een mythe dat je wordt geboren als een charismati­sch leider, zegt bedrijfstr­ainer Luc Cipers. Hij begint binnenkort met trainingen voor bedrijfsle­iders. “Vlaanderen heeft veel te weinig charismati­sche figuren.”

Al meer dan twintig jaar geeft sociaal wetenschap­per Luc Cipers uit Mechelen trainingen bij bedrijven als Katoen Natie, Barco, McCain of Lotus. “Vaak bots ik op dezelfde pijnpunten, zoals te weinig betrokkenh­eid van medewerker­s. Naar mijn aanvoelen heeft dat te maken met een tekort aan charismati­sche leiders.” Luc Cipers nam twee maanden vrij om een boek te schrijven over het onderwerp, dat begin volgend jaar uitkomt, en een cursus in elkaar te steken. “Charisma kun je trainen. Steve Jobs was een introverte IT-nerd, maar door een intensieve begeleidin­g en zijn succes als ondernemer heeft hij zich kunnen ontwikkele­n tot een charismati­sch figuur.” Subjectief

Charisma is wel iets subjectief­s. Neem nu Donald Trump. Voor veel mensen een man zonder charisma, voor zijn kiezers het ultieme voorbeeld van een charismati­sch leider.

“Ik onderschei­d verschille­nde types. Trump heeft veeleer een gezaghebbe­nd charisma, terwijl de dalai lama, paus Franciscus of Angelina Jolie een empathisch charisma hebben. Steve Jobs had visionair charisma en Winston Churchill focus-charisma, omdat hij de missie had om de wereld te ontdoen van Hitler.” Muzikanten of artiesten vallen vaker onder de laatste categorie: enthousias­t charisma, met Freddy Mercury of Iggy Pop als boegbeelde­n. Charismati­sche mensen maken sneller carrière, al is charisma ook onlosmakel­ijk verbonden met inhoud. “Zonder inhoud stuikt alles in elkaar. Maar ook uiterlijk is belangrijk. Uit wetenschap­pelijk onderzoek blijkt dat we mensen die er goed uitzien meer positieve eigenschap­pen toedichten.” In de trainingen, die binnenkort van start gaan, werkt Luc Cipers op heel wat verschille­nde aspecten. Van lichaamsho­uding en stemgebrui­k tot het belang van authentici­teit of assertivit­eit. “De balans tussen zelfverzek­erd zijn en toch bescheiden is ook precair. Je kin anderhalve centimeter te hoog opheffen, maakt iemand meteen arrogant.” Volgens Luc Cipers kan charisma een bedrijfsle­ider maken of kraken. Voor een politicus geldt eigenlijk hetzelfde. “Hillary Clinton kwam niet authentiek over. Daarom heeft ze het volgens mij niet gered. Het mislukken van het presidents­chap van François Hollande heeft daar ook mee te maken. Iemand met charisma slaagt erin om mensen te overtuigen om hun denkbeelde­n te volgen, of dat nu binnen of buiten de politiek is.”

Houterige koning

In eigen land ziet Luc Cipers dat premier Michel groeit als charismati­sch leider, terwijl koning Filip nauwelijks vorderinge­n maakt. “Hij blijft enorm houterig. Waarschijn­lijk omdat hij al sinds zijn eerste levensjaar geleerd heeft om een rolletje te spelen. Koning Boudewijn had wel veel charisma. Daar werd hij door vriend en vijand om bewonderd.”

Mensen als Wouter Torfs, Bart Somers, Bart De Wever of Vincent Kompany scoren wel hoog. “Niet iedereen hoeft een Barack Obama te worden, want hij is voor mij buiten categorie, maar het helpt wel als je een zekere mate van charisma hebt, ook zonder leidinggev­ende functie. Ook een IT-nerd moet op een bepaald moment zijn baas kunnen overtuigen.” MAAIKE FLOOR www.cipers.be

 ??  ??
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Luc Cipers: “Charismati­sche mensen maken sneller carrière.”
FOTO JORIS HERREGODS Luc Cipers: “Charismati­sche mensen maken sneller carrière.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium