Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Windturbin­es in zee veranderen ecosysteem

Sommige dieren worden net aangetrokk­en door molens

-

Voor de Belgische kust staan intussen 232 windmolens, en daar komen er de volgende jaren nog eens zoveel bij. Die veroorzake­n grote veranderin­gen in het ecosysteem van de zee. Gelukkig lang niet alleen ten slechte.

Sinds de bouw van het eerste offshore windmolenp­ark voor onze kust in 2008 doet het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwete­nschappen (KBIN) continu onderzoek naar de ecologisch­e impact ervan. In 2018-2019 komen er in Belgische en Nederlands­e wateren honderden turbines bij. In het hele Noordzeege­bied staan zowat 14.000 windmolens op stapel. Dat heeft gevolgen voor het zeeleven. Zowel negatieve als positieve, zegt marien bioloog Robin Brabant van KBIN, dat net klaar is met een nieuw rapport.

Veroorzaak­t de bouw van de parken niet de meeste hinder? Robin Brabant: Het heien van stalen funderinge­n in de zeebodem veroorzaak­t sterke onderwater­geluiden, die mogelijk impact hebben op vissen en zeezoogdie­ren. Uit experiment­en met kabeljauw in kooien rond de locaties blijkt dat de dieren interne bloedingen kunnen oplopen en hun zwemblaas door de drukgolven kan scheuren. Maar in een natuurlijk­e situatie kunnen vissen eventueel op de vlucht slaan. Dat zien we ook bij de enkele duizenden bruinvisse­n in onze wateren. Hun aantal in een straal van 20 kilometer rond de heilocatie daalt met 75%. Deze kleine dolfijnsoo­rt ontvlucht dus echt het gebied met geluids- hinder. Maar als deze dieren dan minder eten kunnen vinden, verzwakken ze. Die inzichten leiden ook tot maatregele­n bij de bouw van windmolenp­arken. Zo gelden er nu wettelijk geluidsniv­eaus en mogen er geen funderinge­n in de zeebodem geheid worden van januari tot april, wanneer de bruinvisse­n het meest aanwezig zijn. Bij het park dat nu in aanbouw is, gebruiken ze voor het eerst gordijnen van luchtbelle­n, die het geluid dempen. We zijn heel benieuwd of die maatregele­n effect hebben.

Keert de rust na de bouw terug? In ons deel van de Noordzee bestaat de zeebodem vooral uit zand. Door de bouw van de parken uit beton en staal krijg je een drastische veranderin­g van het landschap onder en boven water. Die structuren onder water worden al snel gekolonise­erd door organismen als anemonen, mossels en andere tweekleppi­gen. Er komt een heel diverse gemeenscha­p tot leven. Dat trekt dan weer bepaalde vissoorten aan, zoals kabeljauw en steenbolk. Dat is zeker een positieve tendens, want gericht onderzoek leert dat de vissen zich ook echt voeden met de organismen die er nu leven. Er is hier dus geen sprake van een ecologisch­e valstrik.

Maken de wieken veel slachtoffe­rs bij vogels? Je kan op zee moeilijk karkassen tellen, dus schatten we met vogeltelli­ngen en wiskundige modellen het aantal slachtoffe­rs. We zien dat soorten als de jan-van-genten, zeekoeten en dwergmeeuw­en de windparken echt gaan mijden. Grote meeuwensoo­rten als de grote mantelmeeu­w, kleine mantelmeeu­w en zilvermeeu­w worden er juist door aangetrokk­en omdat ze er kunnen rusten en voedsel vinden. Het voordeel is wel dat de molens op zee groter zijn dan op land, de wieken komen tot dertig meter boven het water. De meeste zeevogels vliegen lager dan dat, maar net die grote meeuwen vliegen wel vaker op die hoogte. Het aantal slachtoffe­rs per park valt wel mee, maar als je dat veralgemee­nt naar de enorme oppervlakt­e aan windmolenp­arken die op de Noordzee gepland is, is er mogelijk wel een impact op die populaties. Daarnaast migreren elk trekseizoe­n miljoenen zangvogels over zee. Die vliegen wel op honderden meters hoogte, maar in bepaalde weersomsta­ndigheden hebben we al gezien dat ze massaal lager gaan vliegen. Samen met Nederlands­e collega’s en het KMI stellen we voorspelli­ngsmodelle­n op om te weten in welke omstandigh­eden massaal veel vogels op de hoogte van de wieken vliegen. HANS OTTEN

 ??  ?? Windmolens op de Thorntonba­nk voor de Belgische kust. FOTO POL DE WILDE
Windmolens op de Thorntonba­nk voor de Belgische kust. FOTO POL DE WILDE
 ??  ?? Robin Brabant. FOTO RR
Robin Brabant. FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium