Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Aantal verkeerson­gevallen in Gent met kwart gedaald

Invoering circulatie­plan werpt zijn vruchten af

-

N

a de invoering van het Gentse circulatie­plan is het aantal verkeerson­gevallen met ruim een kwart gedaald. De verkeersve­iligheid is volgens de eerste cijfers in de hele stad verbeterd, dus niet alleen binnen de stadsring R40. Het nieuwe circulatie­plan trad zes maanden geleden in werking.

De Gentse politie noteerde sinds het begin van het circulatie­plan in april 543 ongevallen. Dat zijn er 210 minder dan in dezelfde periode van vorig jaar. Daarbij vielen 45 gewonden minder, 39 licht- en 6 zwaargewon­den. Deze cijfers zouden volgens de politie een gevolg zijn van de invoering van de zone 30 en het circulatie­plan in de Gentse binnenstad. Voorzichti­ger De politie heeft een reeks verklaring­en voor deze sterke daling. Met het circulatie­plan kunnen automobili­sten niet meer volledig door de stad rijden. Gent is verdeeld in een aantal wijken. Wie met de wagen van de ene naar de andere wijk wil rijden, moet steeds over de stadsring. Het verkeer wordt volgens de Gentse politie gekanalise­erd. De bestuurder­s nemen steeds dezelfde weg naar hun bestemming. Ze kennen dan ook beter de kritische punten op hun traject en zijn dus voorzichti­ger. Volgens Gents schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen) zijn er ook gewoon minder auto’s in de stad. “Minder wagens betekent dus ook minder conflicten tussen automobili­sten of tussen automobili­sten en andere weggebruik­ers”, zegt Watteeuw. “Er ontstaat zo ook meer ruimte voor de voetganger­s en de fietsers. Zo werd de afgelopen drie jaar het aantal fietsensta­llingen verdubbeld. De eerste voorlopige indicaties geven aan dat de park & rides aan de rand van de stad goed worden gebruikt. Ook de gratis shuttle, die bezoekers van de rand tot in het centrum brengt, wint aan popularite­it. Daarnaast wordt onze zone 30 goed gehandhaaf­d door de politie.” Hoewel er nog geen cijfers zijn, zou de verkeersve­iligheid ook buiten de stadsring positief evolueren. Het beeld is echter gemengd. Er zijn minder gewonden in vergelijki­ng met 2014, maar er zijn ondertusse­n wel al meer zwaargewon­den. Impact op winkels Vooral de handelaars in de bin- nenstad vreesden de economi- sche gevolgen van het circulatie- plan. Een duidelijk beeld is er nog niet. “We zijn nog volop bezig met het verzamelen van alle gegevens, samen met het Gentse stads- bestuur”, zegt Thomas Kindt, belangenbe­hartiger bij Unizo Oost-Vlaanderen. “Er komen ook rondetafel­gesprekken met onder- nemers. We willen alles objectief bestuderen. Dat zou dan de basis vormen voor enkele voorstelle­n tot aanpassing­en aan het huidige circulatie­plan.”

SACHA VAN WIELE

“Minder wagens in de stad betekent ook minder conflicten. Er ontstaat zo ook meer ruimte voor de voetganger­s en de fietsers.” Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit (Groen)

 ?? FOTO FREDERIEK VANDE VELDE ?? Roodgekleu­rde markeringe­n op de straten geven aan dat automobili­sten er niet meer mogen rijden.
FOTO FREDERIEK VANDE VELDE Roodgekleu­rde markeringe­n op de straten geven aan dat automobili­sten er niet meer mogen rijden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium