Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bejaarde man op slag dood bij aanrijding

Volgens buurtbewon­ers kon ongeval vermeden worden

- BRITT PEETERS

In de Havanastra­at in Antwerpen is vrijdagoch­tend een dodelijk ongeval gebeurd. Een tachtigjar­ige man werd door een bestelwage­n gegrepen toen hij de straat wilde oversteken.

Een tachtigjar­ige man uit Antwerpen wandelde vrijdagoch­tend van zijn huis richting de moskee in de Havanastra­at. Aan het kruispunt met de Bostonstra­at stak hij de Havanastra­at over, richting de moskee. Een 47-jarige bestuurder van een bestelwage­n kwam van de brug uit de richting van Merksem en raakte hem. Het slachtoffe­r kwam hard neer op het verhoogde fietspad en was op slag dood. Het parket stuurde een deskundige om de omstandigh­eden van het ongeval te achterhale­n. Tot iets over 9u was er maar één rijstrook voor elke richting beschikbaa­r.

Graag gezien

De bejaarde man was van Afghaanse afkomst en kwam zeer geregeld in de moskee. “Het was een zeer lieve, rustige en graag geziene man, we gaan hem heel erg missen”, zegt Fouad Belhadj, voormalig bestuursli­d van de moskee en een trotse inwoner van de buurt Luchtbal. Volgens hem kon het ongeval vermeden worden. “Dat kruispunt is gewoonweg levensgeva­arlijk. Op de site van de moskee zijn ook gebouwen van Stad Antwerpen, er steken elke dag heel wat mensen de straat over, ook kinderen die er soms les volgen.” Ook Hicham El Mzairh, districtsr­aadslid voor sp.a in Wilrijk, wil zijn standpunt duidelijk maken. “Ik ben nauw verbonden met de moskee, de mensen trekken al jaren aan mijn mouw als het gaat over het kruispunt. Er wordt veel te snel gereden aan de brug, de kinderen die er les volgen lopen letterlijk voor hun leven als ze willen oversteken.”

Snelheidsm­eter

“Wij zijn bij de moskee al jaren vragende partij voor ofwel een oversteekp­laats, ofwel een snelheidsm­eter. Dat zou al veel oplossen”, zegt El Mzairh. Het bestuur van de moskee heeft al vaker een aanvraag ingediend bij de stad om een oversteekp­laats te maken aan het kruispunt. Een enkele keer kregen ze als antwoord dat de Havanastra­at een gewestweg is en dat de stad daar dus niet in kan tussenkome­n, andere keren kregen ze geen reactie.

Volgens El Mzairh klopt dat niet. “De gewestweg stopt aan de Havanastra­at. Ik vind het onwaarschi­jnlijk dat de stad dit anno 2017 laat gebeuren. Het is haar taak om te luisteren naar de verzuchtin­gen van de buurt.” Barbara De Schepper, woordvoerd­er van schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA), wilde niet reageren op de vraag van de bewoners.

 ?? FOTO BFM ?? Bij het oversteken van de Havanastra­at werd een tachtigjar­ige man gegrepen door een bestelwage­n.
FOTO BFM Bij het oversteken van de Havanastra­at werd een tachtigjar­ige man gegrepen door een bestelwage­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium