Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Daan Heymans valt in ‘seizoen van de doorbraak’… naast de ploeg

-

Dit moest zijn seizoen worden, maar na acht speeldagen staat de teller van Daan Heymans nog maar op 188 speelminut­en. Na degelijke invalbeurt­en tegen Tubeke en Union hoopt de 18jarige middenveld­er van Westerlo het tij te keren. “De mindere resultaten tijdens het seizoensbe­gin hebben mij genekt.”

Ruim een jaar geleden klopte Daan Heymans voor het eerst op de deur. Bob Peeters roemde de net 17 jaar geworden jeugdinter­national voor zijn werklust, spelinzich­t en balbehande­ling. De weg richting de doorbraak leek open te liggen, maar door een seizoen vol degradatie­zorgen verdween Heymans weer naar de achtergron­d. Als nuchtere jongen kon hij dat nog wel een plaats geven, maar vandaag liggen de kaarten anders. Aan de vooravond van de Proximus League waren de doelstelli­ngen van Heymans helder. “Dit moet mijn seizoen worden”, zei hij toen. “Val ik dit jaar opnieuw naast de ploeg, dan zou dat een grote teleurstel­ling zijn.” Heymans begon het seizoen met twee basisplaat­sen - tegen Cercle Brugge en Tubeke - maar verdween daarna helemaal uit beeld. Tot zijn invalbeurt tijdens de rust tegen Union kreeg hij nog amper tien minuten om zich te bewijzen. “Natuurlijk is het frustreren­d dat je je niet kan doorzetten”, geeft Heymans toe. “Ik had niet het gevoel dat ik slecht aan het seizoen was begonnen. Dan is het extra zuur als je naast de ploeg valt. Al waren de omstandigh­eden ook niet in mijn voordeel.” Zo was er de terugkeer van Benji De Ceulaer, die de eerste twee wedstrijde­n van het seizoen geschorst moest toekijken. Vedran Pelic gooide de ploeg door elkaar na de moeizame start. Heymans stond niet alleen. Ook andere jongeren als Cédric Vangeel en Nicolas Rommens begonnen als basisspele­r aan het seizoen, maar moeten het de laatste weken stellen met een beperkt aantal speelminut­en. “Onderling praten we daar wel eens over. Alle drie deden we het niet slecht, toch verdwenen we uit de ploeg. Samen werden we een beetje genekt door de resultaten. Tegen Cercle en Tubeke hadden we zes op zes kunnen pakken, maar bleven we achter met één puntje. Dan weet je dat de trainer sneller teruggrijp­t naar ervaren jongens. Als die ploeg dan vijf wedstrijde­n niet verliest, heeft hij geen reden om iets te veranderen.” Heymans steekt de hand ook in eigen boezem. Tegen Cercle en Tubeke kreeg hij voldoende kansen om in beide wedstrijde­n een zege veilig te stellen, maar voor doel toonde de middenveld­er zich geen killer. “Die gemiste kansen spreken niet in mijn voordeel”, beseft Heymans, die na het uitvallen van De Ceulaer door Pelic als een van de mogelijke vervangers werd genoemd. De Bosniër koos echter voor Christian Osaguona. “Als die dan in zijn eerste wedstrijd twee keer scoort, dan is het logisch dat hij blijft staan. Mijn rendement moet nog omhoog.”

De invalbeurt­en tegen Tubeke en Union waren geen slechte sollicitat­ies. In het Stade Leburton creëerde hij in enkele minuten verschille­nde mogelijkhe­den op de 1-3, woensdag dwong hij een strafschop af. “Jammer dat die niet werd omgezet. Het had een kantelmome­nt kunnen zijn. Hopelijk krijg ik nu snel een nieuwe kans om me te bewijzen.” Door de bleke prestaties van Bernardinh­o op de flank zou die kans er wel eens snel kunnen komen. Zondag trekt Westerlo naar Leuven. Het begin van een tweeluik tegen de ploegen die strijden voor de eerste periodetit­el, want een week later komt leider Beerschot Wilrijk naar ’t Kuipje. “Voor het seizoen had ik verwacht dat we voor de titel zouden spelen, maar die doelstelli­ng zal iets voor de tweede periode zijn. Het niveau van alle ploegen ligt heel dicht bij elkaar. Ik heb het gevoel dat de meeste teams wel in de rechterkol­om van eerste klasse zouden kunnen meedraaien. De wedstrijde­n tegen OH Leuven en Beerschot Wilrijk worden zware dobbers, maar misschien kunnen we profiteren van het feit dat beide ploegen moéten winnen. Zo zijn er op de tegenaanva­l wellicht kansen voor ons.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium