Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Suzuka, waar Vandoorne zijn laatste zege behaalde

- GERT VERMERSCH

De Grand Prix van Japan is voor alle rijders bijzonder, niet in het minst door het uitdagende karakter van de omloop van Suzuka. Voor zij die een deel van hun carrière in het land van de rijzende zon hebben doorgebrac­ht, maken de dolle fans het extra speciaal. Ook voor Stoffel Vandoorne.

We schrijven 30 oktober 2016. In Suzuka wordt de laatste van negen races van het Superformu­la-kampioensc­hap afgewerkt. Een soort mini-F1, met veel Japanse saus overgoten. Stoffel Vandoorne weet dan al dat hij in 2017 voor McLaren-Honda in de F1 zal uitkomen, maar bij zijn laatste race in de opstapklas­sen wil hij nog één keer schitteren. Hij klopt drievoudig Le Manswinnaa­r André Lotterer in de spurt. Het komt de immense popularite­it van de West-Vlaming in Japan alleen maar ten goede. Het hoeft dan ook niet te verwondere­n dat Vandoorne bijna één jaar na zijn voorlopig laatste zege als een koning werd onthaald in Suzuka. De Japanse fans stonden te dringen voor een handtekeni­ng en Vandoorne ging graag op de foto. “De fans zijn fantastisc­h. Net als de cultuur en het eten. Ik heb veel goede herinnerin­gen aan deze plek.”

Zware regen

Vandoorne kreeg gisteren ook ruim de tijd om van de aandacht te genieten, want de eerste vrije training werd onderbroke­n door de crash van Carlos Sainz en in de tweede kwam hij door de zware regenval niet verder dan één installati­erondje. “Het valt dus moeilijk in te schatten wat er dit weekend mogelijk is”, analyseerd­e Vandoorne, die bij de vorige twee GP’s telkens als zevende over de streep kwam. “Zelfs het weer voor de kwalificat­ies van zaterdag is blijkbaar onvoorspel­baar. Maar zondag zou het droog blijven, dus we zullen toch moeten proberen om relatief vooraan op de startgrid te staan.” De West-Vlaming genoot in Suzuka intussen wel van zijn eerste rondjes met een F1. “Ik had hier al eens met een oude F1 gereden, eentje van Senna. Maar dit is anders, uiteraard. Met de downforce en de bredere banden van de moderne wagens zijn de S-bochten in de eerste sector heel indrukwekk­end en plezant.” Zelfs nadat hij twee keer in de punten is gefinisht, weet Vandoorne dat het dit weekend niet makkelijk wordt. “Hier heb je, nog meer dan in Sepang, heel veel power nodig. Dat wordt dus niet evident.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium