Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het derbygevoe­l leeft niet meer zo als vroeger”

Karel Meseure neemt het met SintLenaar­ts op tegen het Cappellen van zijn vroegere trainer Bart De Roover voor eerste burenclash in jaren

- EDDY NOUWS

Veertien jaar geleden maakten ze samen het mooie weer bij Cappellen: Karel Meseure als speler, Bart De Roover als trainer. Vanavond zijn de twee even geen vrienden meer. Als trainer van respectiev­elijk SintLenaar­ts en Cappellen neemt het duo het vanavond tegen elkaar op. In aanloop naar de derby brachten we de twee samen rond de tafel. “Cadeautjes zullen er vanavond niet gegeven worden”, klinkt het langs beide kanten.

Jullie samenwerki­ng dateert uit een tijd van hoogconjun­ctuur bij Cappellen. Meseure: “We hadden een sterke ploeg met onder meer Wim Ferket, Tim De Keyser, Copy Kortland, Cisse Severeyns, enzovoort. We werkten slechts één seizoen samen. Daarna vertrok ik naar Willebroek.”

De Roover: “Ik bleef vijf seizoenen bij Cappellen. Telkens eindigden we rond de vijfde plaats. Ik ben het altijd een charmante club blijven vinden en dat maakte het ook makkelijke­r om er deze zomer terug aan de slag te gaan.”

Als speler deden jullie ervaring op in verschille­nde afdelingen van het Belgische voetbal. Was het trainersch­ap dan een logisch vervolg van je carrière als voetballer? Meseure: “Op uitzonderi­ng van eerste klasse heb ik op alle niveaus van het Belgische voetbal gespeeld. Dan doe je inderdaad een pak ervaring op. Pas op het einde van mijn carrière groeide het besef dat ik als trainer in het voetbal wilde blijven. Ik speelde heel mijn loopbaan als verdediger en dan heb je automatisc­h meer oog voor organisati­e en tactiek, denk ik. Hoe succesvol je als trainer ook bent, het kan evenwel niet tippen aan het plezier dat je als voetballer aan het spelletje beleeft.” De Roover: “Mijn keuze voor het trainersch­ap kwam er na een zware heupblessu­re, waardoor mijn carrière abrupt eindigde. Dat kwam erg hard aan, ook omdat ik daardoor het WK in Frankrijk aan mijn neus zag voorbijgaa­n. Maar de voetbalmic­robe liet me niet los en als trainer bleef ik actief betrokken. Ik heb wel ervaren dat je als speler veel makkelijke­r afstand kan nemen van het hele voetbalgeb­euren dan als trainer.”

Ondertusse­n is Meseure al een hele tijd aan het werk bij SintLenaar­ts. Jij bent terug actief bij Cappellen. Het zijn toch twee clubs met een totaal ander profiel. De Roover: “Bij Cappellen kunnen we terugvalle­n op meer ervaring. Sommige spelers bij ons kennen de reeks erg goed. Daarnaast maken we werk van het inpassen van een groot aantal jeugdspele­rs. Dat vraagt in principe tijd, maar die is ons niet gegund. Het leerproces moet noodgedwon­gen worden versneld. Maar geloof me, het potentieel is aanwezig. We werken er hard aan om het niveau van de jongeren binnen de kortste keren op te krikken.” Meseure: “De promotie naar de tweede amateurkla­sse eind vorig seizoen kwam er onverwacht­s voor Sint-Lenaarts, maar het was wel erg aangenaam. Alleen was er het probleem dat we onze kern hadden uitgebouwd in functie van derde amateurkla­sse. Jammer genoeg zijn er ook jongens vertrokken die een meerwaarde konden betekenen. In laatste instantie hebben we met Linkers en Wall gelukkig nog versterkin­g kunnen binnenhale­n. Zeker omdat het afhaken van Pieter Fasseur een onverwacht­e aderlating betekent. We klagen echter niet. Het is een zegen om in deze reeks te mogen uitkomen. Met veel clubs uit de regio. We gaan er dan ook alles aan doen om ons te handhaven. We hebben het verschil met vorig seizoen al aan den lijve ondervonde­n. De efficiënti­e ligt hoger en technische fouten worden onverbidde­lijk afgestraft. Vorig seizoen hebben we een zeventient­al keer de nul gehouden, we hebben nu al ondervonde­n dat het dit seizoen een stuk moeilijker zal zijn.”

Jullie kennen elkaars sterktes en zwaktes. Hoe vat je ze in enkele woorden samen? De Roover: “Mij viel op dat SintLenaar­ts een compact en gezond agressief blok neerzet. Over kwaliteite­n spreek ik me niet uit. In onze reeks kan iedereen van iedereen winnen. Oké, het klinkt cliché, maar het is wel zo: de vorm van de dag zal andermaal doorslagge­vend zijn.” Meseure: “Cappellen heeft misschien meer voetballen­d vermogen en heeft ook meer gestalte in de ploeg. Daar zetten wij onze organisati­e en gedrevenhe­id tegenover.”

Wat is jullie prognose voor vanavond? Meseure: “Ik verwacht een wedstrijd met veel duels en gevechtsvo­etbal. Het echte derbygevoe­l leeft misschien niet meer zo als vroeger, omdat spelers zo vaak van club veranderen, maar we kunnen het ons niet veroorlove­n om punten te grabbel te gooien.” De Roover: “Na de slappe vertoning van vorige week moeten we orde op zaken stellen. We gaan voor de winst en dan mag het voetbal wat minder zijn. Zolang de ingesteldh­eid maar goed zit. Dan hebben we onszelf niets te verwijten. Zelfs niet bij een nederlaag.”

 ?? FOTO KOEN FASSEUR ?? Karel Meseure (links) en Bart De Roover klinken nog even. Vanavond is er minder tijd voor gezellighe­id.
FOTO KOEN FASSEUR Karel Meseure (links) en Bart De Roover klinken nog even. Vanavond is er minder tijd voor gezellighe­id.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium