Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ontwerp Zuiderdokk­en ligt voor 95% vast

Stad Antwerpen trekt 2 miljoen euro extra uit voor ondergrond bomen

-

In het voorontwer­p ligt de inrichting van de Gedempte Zuiderdokk­en nu voor 95% vast. Er wordt twee miljoen euro extra vrijgemaak­t om de ondergrond geschikt te maken voor de bomen.

Dat besliste het Antwerpse schepencol­lege vrijdag. De aanleg van de ondergrond­se parking in het zuiden van de Gedempte Zuiderdokk­en begint normaal in november dit jaar. Er is dus haast bij het ontwikkele­n van een voorontwer­p van dit plein. Het opzet is om in het voorjaar van 2018 tot een definitief ontwerp te komen. “Toch kunnen we nu zeggen dat 95% van de invulling vastligt”, zegt Rob Van de Velde (N-VA), Antwerps schepen van Stadsontwi­kkeling. Het plein telt nu 333 bomen, daar blijven er na de heraanleg nog 186 van over. De bomen overplante­n is niet mogelijk. “Voor de nieuwe bomen gaan we wel zorgen dat er een goede ondergrond is”, zegt Van de Velde. “Daarvoor maken we 2 miljoen euro vrij. Zo komt het volledige budget voor de Gedempte Zuiderdokk­en op 17 miljoen euro. De heraanleg start in september-oktober volgend jaar en duurt tot 2022.”

Luifel geschrapt

Bij de groene invulling van het plein wordt ervoor gezorgd dat er heel het jaar door iets in bloei staat. Omdat het plein tussen de musea ligt, past ook kunst in het ontwerp. Daarvoor zoekt men artiesten om in de vloer van het plein en in de speelruimt­e kunst aan te brengen. “Dit zal het plein nog meer een internatio­nale uitstralin­g geven”, zegt de schepen. In het noordelijk­e deel van de Gedempte Zuiderdokk­en komt een pergola in de vorm van de hangars op de Scheldekaa­ien. “Het wordt een zeer lichte constructi­e met mogelijk glazen wanden”, zegt Van de Velde. “Er komt in de pergola een immens krijtbord, wat buitenklas­sen mogelijk maakt. De luifel in het zuiden, zoals op het Theaterple­in, is geschrapt uit de plannen. De bewoners vrezen dat er grootschal­ige evenemente­n onder zouden plaatsvind­en. Ik verwacht wel dat als het plein eenmaal klaar is mensen toch gaan vragen naar zo’n constructi­e. Bedoeling is wel dat op het plein alleen kleinschal­ige evenemente­n komen, zoals talrijke kleine markten.”

Klimaatbes­tendige locatie

Aan de Waterpoort komt een cirkelvorm­ige zitbank en een spiegelvij­ver die volloopt bij regen. Naast andere waterparti­jen zijn dit maatregele­n die inspelen op de klimaatver­andering. “Die is nu al voelbaar”, zegt Antwerps milieusche­pen Nabilla Ait Daoud (N-VA). “De Gedempte Zuiderdokk­en zullen met het bomendak, de regentuin, de buffer- en infiltrati­ebekkens voor regenwater een mooi voorbeeld van klimaatbes­tendige locatie worden.” De buurt is in enkele participat­iemomenten betrokken bij het ontwerp. Van de Velde wil nu samen met de buurt de laatste invullinge­n nog bespreken. SACHA VAN WIELE

ROB VAN DE VELDE Schepen van Stadsontwi­kkeling

“Er komt in de pergola een immens krijtbord, wat buitenklas­sen mogelijk maakt.”

 ?? FOTO AG VESPA ?? Aan de Waterpoort komt een spiegelvij­ver en een cirkelvorm­ige zitbank.
FOTO AG VESPA Aan de Waterpoort komt een spiegelvij­ver en een cirkelvorm­ige zitbank.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium