Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kritisch advies blijkt plots ‘gunstig’

Burgerraad dient klacht in bij gouverneur

-

Antwerpena­ar Thomas Goorden dient een klacht in bij de gouverneur tegen het gemeentera­adsbesluit over de parkeernor­m in de bouwcode. “Er is een flagrante vervalsing”, zegt Goorden.

De Antwerpse gemeentera­ad keurde vorige maand een herziening van de bouwcode goed. Een belangrijk onderdeel was de parkeernor­m. Die stelt dat er bij nieuwbouwp­rojecten of grondige verbouwing­en voldoende parkeergar­ages moeten zijn. Dat is het Parkeren Op Eigen Terrein of POET-principe.

De gemeenteli­jke commissie ruimtelijk­e ordening (Gecoro) formuleerd­e in juni echter een zeer negatief advies. De adviesraad vond dat deze bouwcode het autogebrui­k in stand houdt en tegenstrij­dig is met de inspanning­en om mensen te laten overschake­len op andere vervoersmi­ddelen dan de wagen. Toch werd dat negatief advies vertaald naar een gunstig advies onder voorwaarde­n in het ontwerpbes­luit voor de gemeentera­adsleden. Het is Thomas Goorden die op deze tegenstell­ing botste. Hij is actief bij de burgerraad, die bestaat uit Antwerpena­ars die alle adviezen, college- en gemeentera­adsbesluit­en met een fijne kam doornemen. “Hier is sprake van een flagrante vervalsing van de feiten”, zegt Goorden. “Ik heb daarom een klacht ingediend tegen deze beslissing bij de gouverneur en het Agentschap Binnenland­s Bestuur.”

“Ik snap niet dat dit ontegenspr­ekelijk negatief advies de quotering ‘gunstig’ kreeg. Gezien de overduidel­ijke vervalsing kan hiermee elke bouwpromot­or de bouwcode aanvechten. Ik vind het gek hoe het schepencol­lege is omgesprong­en met dit advies van Gecoro. Die adviesraad geeft trouwens zelf al lang niet meer de quotering ‘gunstig’ of ‘ongunstig’. Ook dat is merkwaardi­g.”

Constructi­ef

Gecoro-voorzitter Bram Abrams zegt verrast te zijn dat het oorspronke­lijke advies is omgezet naar een gunstig advies onder voorwaarde­n. Hij hoopt hier dringend met het schepencol­lege over samen te zitten. “Vanuit onze adviesraad pogen we steeds constructi­eve adviezen te geven”, zegt Abrams. “De dossiers zijn soms zo complex dat ze moeilijk samen te vatten vallen met ‘gunstig’ of ‘ongunstig’. De leden van Gecoro zijn nu wel zeer ongerust, er is ongenoegen over hoe er is omgesprong­en met ons advies.” Antwerps mobiliteit­sschepen Koen Kennis (N-VA), bevoegd voor parkeren, vindt de commotie vreemd. “Het vertalen van de adviezen naar ‘gunstig’ of ‘ongunstig’ is een appreciati­e die de administra­tie geeft”, zegt Kennis. “Het volledige advies zit ook altijd bij het besluit. Raadsleden kunnen dat lezen. Ik baseer mij steeds op de adviezen en niet op de quotering die eraan wordt gegeven. Het is trouwens niet omdat een raad negatief adviseert, dan wij dit als bestuur moeten volgen. We motiveren wel waarom we anders beslissen.” SACHA VAN WIELE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium