Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We sluiten akte van vertrouwen”

Klanten woonzorgce­ntra weten zo waar ze recht op hebben

- SACHA VAN WIELE

Het Antwerpse Zorgbedrij­f sluit een akte van vertrouwen met de klanten in de woonzorgce­ntra. “We vragen hen om te klagen als onze dienstverl­ening niet kwalitatie­f genoeg is”, zegt Johan De Muynck, directeur Zorgbedrij­f.

Het Antwerpse Zorgbedrij­f bevestigt vanaf november de affiche ‘Onze akte van vertrouwen: wat u als klant van ons mag verwachten’ in de achttien woonzorgce­ntra. De klanten zien elf thema’s waar ze het Zorgbedrij­f rond dienstverl­ening en kwaliteit mogen op afrekenen. ‘U gaat naar het toilet wanneer u dat wil’, ‘U ontvangt als bewoner maandelijk­s een eigen budget van minstens 100 euro per maand’, ‘U krijgt lekkere en gezonde maaltijden, bereid in onze eigen keuken’ of ‘U kunt ons alles vragen, op elk moment’. “Onze klanten weten niet altijd waar ze recht op hebben”, zegt Johan De Muynck, directeur Zorgbedrij­f. “In sommige rusthuizen mogen ze alleen op bepaalde momenten naar het toilet. Bij ons gaat de klant naar het toilet, wanneer hij of zij wil. De ligdagprij­s voor een 24 op 7 verblijf in een woonzorgce­ntrum van het Zorgbedrij­f varieert tussen 55,9 en 69,5 euro per dag. In ruil voor dat bedrag mag de klant dus kwalitatie­ve dienstverl­ening verwachten.”

Tevredenhe­id

Naar tevredenhe­id scoren de woonzorgce­ntra van het Zorgbedrij­f nog niet zo slecht. 78% van de bewoners en 77% van de familieled­en is tevreden tot zeer tevreden. Maandelijk­s zijn er ongeveer veertig klachten. “De tevredenhe­idsscores van het Zorgbedrij­f liggen goed”, zegt Fons Duchateau (N-VA), voorzitter van het Zorgbedrij­f. “Daar mogen we trots op zijn, maar er is ruimte voor verbeterin­g en die zoeken we doelbewust op. Dat doen we door die punten waarvan we weten dat ze altijd gevoelig zullen liggen, centraal te zetten in onze akte van vertrouwen. Daarmee doen we twee zaken: we erkennen het recht van de klant op een zeer kwalitatie­ve dienstverl­ening en we nodigen hen uit om ons erop te wijzen. We maken het onszelf daar niet makkelijke­r mee, maar het is een manier om te zorgen dat we de kwaliteit leveren die we beloven.”

 ?? FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O ?? Kwalitatie­f eten is een van de beloften die de woonzorgce­ntra maken.
FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O Kwalitatie­f eten is een van de beloften die de woonzorgce­ntra maken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium