Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Deel droogdokke­n wordt Kattendijk­dok

-

Vijf architecte­nbureaus kunnen aan de slag om een nieuw maritiem museum uit te tekenen. Intussen is al zeker dat een deel van de droogdokke­n ook gebruikt zal worden door riviercrui­ses.

Het Antwerpse schepencol­lege zette gisteren het licht op groen voor de architectu­urwedstrij­d rond het toekomstig­e maritiem museum op de site van de stadsdroog­dokken. Vijf bureaus werden geselectee­rd uit 53 gegadigden. Die vijf krijgen nu tot eind maart de tijd om hun ideeën op papier te zetten. Het college zal hieruit het winnende voorstel bekronen. Het budget - zo’n 23 miljoen euro - zal pas onder de volgende legislatuu­r vastgelegd worden, reageert cultuursch­epen Caroline Bastiaens (CD&V) vrijdag bij een bezoek aan de site.

Varend erfgoed

Bovenal wil Bastiaens dat het toekomstig­e museum een actieve erfgoedsit­e wordt. Dat betekent dat de kleinere dokken 2, 3 en 4 allicht definitief “natte dokken” worden waar varend erfgoed afgemeerd zal liggen. De grotere droogdokke­n 5, 6 en 7 blijven dan echte droogdokke­n, maar dan wel uitsluiten­d om er erfgoedsch­epen te herstellen of deze in droge toestand aan het publiek tentoon te stellen. Daarbij volgt natuurlijk direct de vraag wie dat onderhoud zal uitvoeren. Naast specialist­en wordt dat wellicht een legertje vrijwillig­ers zoals leden van de Vrienden van het Scheepvaar­tmuseum.

Vrijwel zeker zal het historisch­e lichtschip Westhinder, dat nu in Bonaparted­ok ligt, binnenkort als eerste verhuizen. In de eerste plaats om een onderhouds­beurt te krijgen in het droogdok. Vrijwillig­ers zijn er genoeg, meent Bastiaens. “Alleen al voor de Westhinder hebben zich liefst tweehonder­d mensen aangeboden.”

Kogge

Zo veel als mogelijk houdt het winnende ontwerp rekening met het huidige uitzicht en de vertrekken van het oude pomphuis dat in de gebouwen bij dok 1 verborgen zit. Verderop worden begin 2018 de kantoren van de stadshaven ondergebra­cht. Hét pronkstuk wordt alleszins de hangar voor de middeleeuw­se kogge. De grotere dokken 8, 9 en 10 - in de schaduw van het Havenhuis worden vrijwel zeker een uitbreidin­g van het Kattendijk­dok. Concreet betekent dit dat daar, vlak bij de Siberiabru­g, over enkele jaren rondvaartb­oten, historisch­e schepen, maar zeker ook riviercrui­ses zullen afmeren.

 ?? FOTO GREGORY VAN GANSEN ?? Cultuursch­epen Caroline Bastiaens en havenschep­en Marc Van Peel bij een droogdok dat een werkend museum wordt.
FOTO GREGORY VAN GANSEN Cultuursch­epen Caroline Bastiaens en havenschep­en Marc Van Peel bij een droogdok dat een werkend museum wordt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium