Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vlaanderen, treuzel niet langer met statiegeld!

- PHILIP HEYLEN Ereschepen van Antwerpen en voorzitter van ISVAG (Antwerpse intergemee­ntelijke samenwerki­ng voor afvalverwe­rking)

Is Noorwegen het gidsland voor de manier waarop met statiegeld op verpakking­en moet worden omgegaan? Philip Heylen heeft het uitgezocht.

Statiegeld blijft de gemoederen beroeren in Vlaanderen. Eerder deze week was er de forse uitval van Rob Buurman en Recycling Netwerk, prompt gevolgd door het - beetje bitse - antwoord van de verzamelde industrie (Fost Plus, Fevia en Comeo) en een debat in het Vlaams Parlement. Maar vooral niet getreurd, want hoe hoger het maatschapp­elijk debat oplaait, hoe beter voor de goede zaak!

Vlaanderen is in de discussie over statiegeld geen eiland, en gelukkig maar. Over de hele wereld worden steeds meer drankverpa­kkingen en blikjes met statiegeld ingezameld. Duitsland en de Scandinavi­sche landen geven het goede voorbeeld in Europa, Schotland volgt binnenkort. Noorwegen bijvoorbee­ld klopt zich trots op de borst als “wereldkamp­ioen inzamelen”: 87% van alle drankverpa­kkingen komt dankzij statiegeld, de retourauto­maten en een milieuheff­ing terug. Balans voor 2016: ruim 1 miljard ingezameld­e drankverpa­kkingen, voor een land van vijf miljoen inwoners! In Noorwegen gelden een basisheffi­ng én een milieuheff­ing. Die basisheffi­ng op Noorse drankverpa­kkingen geldt altijd, maar de milieuheff­ing is een aanmoedigi­ng om beter te sorteren: ze wordt lager naarmate meer drankverpa­kkingen terugkomen en verdwijnt zelfs als 95% van de verpakking­en wordt ingeleverd. Het systeem in Noorwegen ging al in de jaren negentig van start en net als bij ons waren drankprodu­centen en supermarkt­en niet meteen laaiend enthousias­t. Zelfs de vakbonden steigerden, uit vrees voor banenverli­es. Maar kijk, ruim twintig jaar later is de ommezwaai in de harten en de geesten van de Noren compleet. Ook de supermarkt­en zien ondertusse­n de voordelen van het statiegeld­verhaal: “We zijn blij dat we hier deel van uitmaken”, meldde de grote Noorse supermarkt­keten Rema 1000 onlangs in de Nederlands­e krant Trouw. “Het voorkomt dat afval op de verkeerde plek belandt, de milieuwins­t is belangrijk en we zien dat onze klanten het waarderen.” Nog een weetje: wie flesjes of blik in een Noorse retourauto­maat stopt, kan zelf kiezen of hij het statiegeld incasseert, dan wel of hij de muntjes doneert aan het Rode Kruis. De teller van het Rode Kruis Noorwegen staat ondertusse­n op haast 20 miljoen euro.

Zwerfvuil: 60% van alle troep op straat

U leest het, ik ben een believer in statiegeld – en dat de Fost Plussen van deze wereld zich vooral geen rad voor eigen ogen draaien, ik sta beslist niet alleen. Een overgrote meerderhei­d van de burgers – ook in Vlaanderen en in mijn stad, Antwerpen – is gewonnen voor het idee. Wij hebben schoon genoeg van het zwerfvuil op straten en pleinen, en in de Vlaamse autoberm. Wij pikken het niet langer dat de producent vrolijk produceert, de consument al even vrolijk consumeert, maar dat de overheid het feestje opruimt én dat de belastingb­etaler de miljoenenr­ekening betaalt. Voor Vlaanderen zouden de opkuiskost­en in 2015 en in 2016 schommelen tussen de 61 en 103 miljoen euro per jaar! Ruim twee jaar geleden, toen nog als schepen van de stad Antwerpen, vroeg ik onze mensen van Stadsreini­ging om het aantal drankverpa­kkingen en blikjes tussen het zwerfvuil te tellen. De cijfers zijn hallucinan­t: negen tot tien miljoen drankverpa­kkingen per jaar, of in volume, haast 60% van alle troep op straat. Jaarlijkse opruimkost­en voor de stad Antwerpen: meer dan

20 miljoen euro! Die troep moet ergens heen en ondertusse­n raken onze oceanen, zeeën en rivieren wereldwijd met steeds meer plastics vervuild. Frisdranke­ngigant Coca-Cola wil zelf geen cijfers kwijt en dus berekende Greenpeace het maar in zijn plaats: de productie van wegwerpfle­sjes steeg vorig jaar alleen met één miljard. Of wie de milieuacti­visten niet gelooft: de respectabe­le Ellen MacArthur Foundation berekende dat tegen 2050 de oceanen in gewicht meer plastics bevatten dan vis! 20 of 25 cent: moet kunnen Maar terug naar hier en wat wij in Vlaanderen kunnen doen. De stad Antwerpen begint nu onder impuls van schepen Caroline Bastiaens met een proefproje­ct, “Propere buurt, schoon verdiend”. Een eerste stap richting statiegeld, want buurtveren­igingen en vrijwillig­ers krijgen 10 eurocent per ingezameld stuk plastic. De actie wordt onder andere betaald met geld van - oh ironie - Fost Plus. Een mooi begin, maar voor Vlaanderen niet genoeg. Vlaanderen, treuzel niet langer en maak werk van statiegeld van 20 of 25 eurocent per verpakking of blik. En als je de drankverpa­kkingenind­ustrie op haar verantwoor­delijkheid wijst, doe het dan meteen goed. Laat niet langer niet-recycleerb­are plastic drankverpa­kkingen toe, want die verdienen een verbod!

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? Philip Heylen: “In Noorwegen is de milieuheff­ing een aanmoedigi­ng om beter te sorteren: ze wordt lager naarmate meer drankverpa­kkingen terugkomen en verdwijnt zelfs als 95% van de verpakking­en wordt ingeleverd.”
FOTO BELGAIMAGE Philip Heylen: “In Noorwegen is de milieuheff­ing een aanmoedigi­ng om beter te sorteren: ze wordt lager naarmate meer drankverpa­kkingen terugkomen en verdwijnt zelfs als 95% van de verpakking­en wordt ingeleverd.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium