Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Straatdier­en onder dak in galerie

-

Z ijn kenmerkend­e zwartwitdi­eren rusten op muren in Noorwegen, GrootBritt­annië en de Verenigde Staten. Maar het jongste project van ROA komt tot stand in Antwerpen. De straatkuns­tenaar verliet zijn vertrouwde biotoop en leefde een maand lang in At The Gallery om te werken aan zijn op maat gemaakte tentoonste­lling Cataclysm.

Voor een interview heeft Gentenaar ROA zelf geen tijd, zo vlak voor de opening van zijn tentoonste­lling. Hij wil in volle concentrat­ie de laatste details afwerken. Gelukkig steekt galeriehou­der Frederick Keteleer van At The Gallery graag de loftrompet over kunstenaar en vriend ROA.

“Zijn tentoonste­lling is meteen het startschot van een nieuwe manier van werken waar we met At The Gallery verder in willen gaan. ROA heeft een maand lang zijn intrek genomen in onze galerie en carte blanche gekregen. Deze zomer hebben we de galerie omgebouwd en in een slaapruimt­e voorzien. Het is de bedoeling om in de toekomst meer artiesten op deze manier uit te nodigen.” De galeriehou­der en ROA stonden die hele maand in nauw contact. “We zagen elkaar elke dag, soms ook ’s nachts. Dat schept een andere manier van werken. Dan praat je over dingen die verder gaan dan kunst. De kunstenaar voelt zich meer thuis en krijgt de ruimte om de kwaliteit te brengen die hij wil. ROA heeft de volledige tentoonste­lling op maat van onze galerie gemaakt en dat merk je aan het werk. Hij heeft alles van nul opgebouwd en zelf gecreëerd. Er worden tien nieuwe werken en een grootse installati­e getoond.” Eiken kerkvloer als paneel Op straat gebruikt ROA muren als achtergron­d, binnen werkt hij op gerecyclee­rde materialen. “Op rommelmark­ten en bij opkopers of verzamelaa­rs in heel Vlaanderen zijn we op zoek gegaan naar vlak hout als basis voor de werken. Het meest bijzondere hout waarop ROA heeft gewerkt voor de tentoonste­lling, moet een eiken kerkvloer van 150 jaar oud zijn. Die vonden we ergens achteraan in een groot magazijn.” Op die houten ondergrond­en verrezen in de loop van de maand de typische ROAdieren. “Normaal kiest hij ervoor om werken te creëren met dieren die op die bepaalde plek van belang zijn, die op die plaats inheems zijn, zoals bijvoorbee­ld een kangoeroe in Australië. Nu deed hij dat voor het eerst in zijn carrière níét, maar zette hij een soort circle of life neer met op elk paneel een ander dier uit een ander continent. Voor Europa zijn dat bijvoorbee­ld een wild everzwijn, een vos en een haas”, vertelt Keteleer. “De tentoonste­lling van ROA is een celebratie van het leven en de diversitei­t van (dier)soorten. Hij vertelt het verhaal van dieren die bedreigd worden, ook door de mens. Ze worden steeds op een vredevolle manier afgebeeld, maar zijn wel opgesloten in de ruimte waarin ze gemaakt zijn. Ze zien er vredig maar tegelijk getormente­erd uit. De dieren krijgen vaak heel menselijke trekken en dat spreekt toeschouwe­rs aan.”

Dat een street artist ook perfect zijn weg vindt binnen de muren van de galerie, is volgens Keteleer niet verwonderl­ijk. “Streetart kan heel veel zijn. Voor mij is ROA een kunstenaar, punt. Hij heeft een grote aantrekkin­gskracht op de stad en wil daar zijn werken laten zien. Dat kan toevallig op straat zijn, maar dat kan evengoed in een museum. Zo exposeerde ROA al in het museum voor hedendaags­e kunst in Los Angeles. Streetart en graffiti horen bij het huidige tijdsbeeld. Het is nog niet zo ingeburger­d in het gewone kunstmilie­u, maar met de steun van een volledige jonge generatie zal die inburgerin­g wel verder tot stand komen.” REBECCA VAN REMOORTERE

Cataclysm, vanaf vandaag tot 7 januari bij At The Gallery, Leopoldstr­aat 57 in Antwerpen.

 ??  ??
 ?? FOTO'S IAN COX, BRECHT VAN MAELE, RR, BELGA ?? Van Noorwegen tot Tunesië, Oostende of Oostenrijk: ROA maakt overal indruk.
FOTO'S IAN COX, BRECHT VAN MAELE, RR, BELGA Van Noorwegen tot Tunesië, Oostende of Oostenrijk: ROA maakt overal indruk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium