Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hulpverlen­ing in hoerenbuur­t

“De armoede onder oudere sekswerker­s is zorgwekken­d”

-

Al vijftien jaar komen prostituee­s gratis en anoniem op medische controle bij Ghapro (gezondheid­szorg en hulpverlen­ing aan prostituee­s) in het Antwerpse Schippersk­wartier. Maar de organisati­e helpt de mannen, vrouwen en transseksu­elen ook met andere problemen, want werken in een grijze zone is niet zo vanzelfspr­ekend.

Vrouwen met te kleine bh’s aan staan heupwiegen­d achter de ramen van de Verversrui. Twee mannen polsen bij een prostituee naar de prijs. Aan de overkant is een nieuwbouwp­and met wit licht in plaats van rode neon. Hier zit het kantoor van Ghapro.

‘Alleen sekswerker­s’, staat er op de deur van de wachtzaal. “We willen voorkomen dat vriendjes of pooiers met de meisjes meekomen”, vertelt coördinato­r Katleen Peleman. “Dat is niet prettig voor de andere vrouwen in de wachtzaal en misschien kunnen ze niet vrijuit spreken op het consult.” Voor gewone klachten moeten de prostituee­s naar hun huisarts, maar als het over seksuele gezondheid gaat, is dat voor hen ongemakkel­ijk. “We oordelen niet, we proberen hen te helpen waar nodig”, vertelt Katleen Peleman. “Onze dokters bekijken de klachten ook op een andere manier. Duizelighe­id en hoofdpijn zijn voor een huisarts misschien een griepje, onze dokters zullen zich afvragen of iemand misschien poppers met cannabis combineert.” De hulpvragen zijn behoorlijk uiteenlope­nd, blijkt uit de verhalen. “Laatst belde een prostituee ons in paniek op omdat ze haar geld met vrienden had meegege- ven naar Roemenië. Aan de grens was haar 5.000 euro in beslag ge- nomen door de douane. Het meis- je heeft geen contract en kon daardoor geen domicilie aanvragen en geen bankrekeni­ng openen. Maar haar geld is wel eerlijk verdiend. Nu moeten we dat pro- beren aan te tonen, in de hoop dat ze haar geld terugkrijg­t.”

Prostituee­s die als zelfstandi­ge werken, kunnen sociale bijdragen betalen. “Er zijn er die dat doen. Een prostituee had onlangs een ongelukje gehad en haar pols gebroken. Omdat ze sociale bijdragen betaalde, hebben we na lang onderhande­len kunnen regelen dat ze een arbeidsong­eschikthei­dsuitkerin­g kreeg, ook al werkt ze in een beroep dat offi- cieel niet bestaat”, zegt Peleman. “Het leven van een sekswerker is georganise­erd rond een beroep dat niet erkend is. Daardoor moeten we voortduren­d creatief zijn.” Ook voor andere zaken kunnen de sekswerker­s hulp inroepen. Soms gaat er iemand van Ghapro mee naar een intakegesp­rek van de psychiater of wordt uitgevist wat je moet doen om een hondje mee te nemen in het vliegtuig. “We krijgen veel vragen over huisdieren. Veel prostituee­s zijn ver van huis en voelen zich eenzaam. Een hond of een poes geeft dan toch wat gezelschap.”

Lunchformu­les

Toen Ghapro werd opgestart, was de prostituti­ebuurt net ingeperkt tot een gedoogzone van drie straten. Maar sociaal hulpverlen­er Anne Vercautere­n heeft de vroegere situatie nog wel gekend. “Er waren toen peeskamers zonder daglicht waar de gebruikte condooms in de lavabo dreven. Met het nieuwe beleid en strenge controles is de hygiëne er geluk- kig erg op vooruitgeg­aan.” In 2004 waren de Albanese prostituee­s nog in de meerderhei­d in het Schippersk­wartier. Ondertusse­n zijn die verdrongen door Roemeense en Bulgaarse meisjes. Afrikaanse vrouwen werken vanuit de cafés. De meeste Vlaamse vrouwen werken vooral in de privéclubs. “Daar komen we ook”, vertelt Anne Vercautere­n. “Mensen denken altijd dat prostituti­e ’s avonds en ’s nachts floreert, maar veel prostituee­s werken overdag, in allerlei soorten lunchformu­les.” Een eigenaar van een club moet wel toestemmin­g geven voor een bezoek van Ghapro. Situaties van minderjari­gen en mensenhand­el komen ze dus niet zo snel tegen. Katleen Peleman: “Al gebeurt het soms ook dat prostituee­s zelf initiatief nemen. Zo was er een club waarover we verontrust­ende recensies op internet hadden gelezen en waar we niet binnen mochten. Daar vonden gangbangs plaats, zonder condoom. Uiteindeli­jk is er een meisje naar ons gestapt en heeft ze al haar collega’s overtuigd om hetzelfde te doen. De zaak is ondertusse­n overigens gesloten.” Ghapro werkt in heel de provincie, maar de mannelijke prostituee­s en de transgende­rs zijn echte stadsfenom­enen. “Wat ons bij de transseksu­elen zorgen baart, is het ongecontro­leerde gebruik van hormonen”, zegt Vercautere­n. “Veel transseksu­elen hebben vroeger amateurist­ische behandelin­gen ondergaan of namen gewoon heel veel anticoncep­tie voor extra hormonen. Hun lichaam kampt vaak met chronische ontsteking­en of zelfs vervorming­en.”

Bij de vrouwelijk­e prostituee­s blijven anticoncep­tie en voorbehoed­smiddelen de belangrijk­ste onderwerpe­n. Ghapro sensibilis­eert sinds drie jaar ook de klanten. Katleen Peleman: “Ik heb eens telefoon gekregen van een klant die belde om te zeggen hoe schandalig het was dat hij een ziekte had opgelopen. Terwijl hij waarschijn­lijk zelf heeft aangedrong­en om het zonder condoom te doen.”

Voedselban­k

Een zorgelijke ontwikkeli­ng is dat de medewerker­s van Ghapro steeds meer armoede zien bij prostituee­s. “We wijzen hen geregeld de weg naar de voedselban­k of naar plekken waar ze tweedehand­skleding kunnen vinden”, vertelt Anne Vercautere­n. De laatste drie jaar steeg het aandeel van de oudere sekswerker­s, van 45 jaar en ouder, van minder dan 5% tot 7%. “De meesten van hen gaan door omdat stoppen geen optie is. Ander werk vinden is heel moeilijk. Ze hebben onvoldoend­e gespaard of bouwden nooit een pensioen op”, zegt Katleen Peleman. “Dat is zorgwekken­d.” Ze pleit voor betere sociale beschermin­g. “Prostituti­e wordt gedoogd, maar iedereen die een prostituee helpt, valt onder de strafwet. Zoek dan maar eens een boekhouder of een brandverze­kering. Er zou een aparte regeling moeten komen voor sekswerker­s die hen in staat stelt om een menswaardi­g bestaan op te bouwen. Voor de poetsvrouw­en zijn zo veel inspanning­en gedaan om hen uit het zwartwerk te houden. Dat verdienen de sekswerker­s ook.”

KATLEEN PELEMAN Coördinato­r Ghapro “We krijgen veel vragen over huisdieren. Veel prostituee­s zijn ver van huis en voelen zich eenzaam. Een hond of een poes geeft dan toch wat gezelschap.”

 ??  ??
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Katleen Peleman en Anne Vercautere­n van Ghapro. MAAIKE FLOOR
FOTO JAN VAN DER PERRE Katleen Peleman en Anne Vercautere­n van Ghapro. MAAIKE FLOOR
 ?? FOTO LORE SANNEN ?? Een bloedafnam­e bij een prostituee.
FOTO LORE SANNEN Een bloedafnam­e bij een prostituee.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium