Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lange Koepoortst­raat transforme­ert in woonerf

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

MARIEKE VOS Plantenzaa­k Nada ‘‘Als er minder auto’s door onze straat rijden, zullen de mensen die op de Meir stappen meer geneigd zijn om ook door onze straat te wandelen.’’

D

e Lange Koepoortst­raat vormt een natuurlijk­e verbinding tussen het centrum en het MAS”, zo zegt districtsb­urgemeeste­r Paul Cordy (NVA). Helaas ligt die verbinding er op dit ogenblik niet zo aantrekkel­ijk bij. Tegen 2019 komt daar veranderin­g in en wordt de straat ingericht als woonerf.

Waar de auto op dit moment koning is in de Lange Koepoortst­raat en de voetpaden er schots en scheef bijliggen, moet dat plaatje er over twee jaar helemaal anders uitzien. “We merken dat er animo bestaat om deze straat op te waarderen”, zo zeggen districtsb­urgemeeste­r Cordy en schepen voor Mobiliteit Koen Kennis (N-VA). “We zijn met die vraag aan de slag gegaan en willen met de Lange Koepoortst­raat de richting van een woonerf uit, naar analogie met de Steenhouwe­rsvest.”

Dat houdt in dat de hele straat gelijkgron­ds wordt aangelegd en dat voet- gangers er overal mogen wandelen. “De straat moet een aangename winkel-wandelstra­at worden. Dat geeft een hoop mogelijkhe­den. Horecazake­n kunnen bijvoorbee­ld eenvoudige­r buiten een terras opstellen.” Verboden terrein voor auto’s wordt het niet, wel wordt verwacht dat een dergelijke inrichting van de straat het autoverkee­r doet afnemen. “Bestemming­sverkeer kan altijd passeren, maar we gaan ervan uit dat het doorgaand verkeer daalt. Dat zien we nu ook in de Steenhouwe­rsvest.” Het aantal parkeerpla­atsen wordt bovendien gereduceer­d.

Rijrichtin­g omkeren

Aansluiten­d op dit project ondergaan ook de Korte Koepoortst­raat, de Wolstraat en de Korte en Lange Nieuwstraa­t een soortgelij­ke transforma­tie. “Die heraanleg moet nauw volgen op die van de Lange Koepoortst­raat.” Daarbij komt dat de rijrichtin­g wordt omgekeerd. Er wordt dus van de Minderbroe­dersrui richting de Melkmarkt gereden. Ook de richting van de tram draait om. “Zo kunnen we het tramverkee­r en het autoverkee­r samenvoege­n en creëren we ruimte voor een fietspad”, legt Cordy uit. De handelaars in de Lange Koepoortst­raat zijn opgetogen over de geplande heraanleg. “Nu is hier een verkeerspr­obleem”, zegt Marieke Vos van plantenzaa­k Nada. “Als er minder auto’s door onze straat rijden, zijn de mensen die op de Meir stappen meer geneigd om ook door onze straat te wandelen.”

600.000 euro

Daar is Jeroen van Bergen het roerend mee eens. Vijf maanden geleden opende hij hier zijn foto- en koffiezaak Doka. “Op dit ogenblik liggen de voetpaden er zeer slecht bij. Dat nodigt niet uit om hier te wandelen. Een inrichting als woonerf wordt dus zeker een verbeterin­g. Ik plan een mooi terras om de straat te openen.” De werken aan de Lange Koepoortst­raat staan gepland voor 2018-2019 en kosten tussen de 500.000 en 600.000 euro. “Als er geen bijkomende riolerings­werken opduiken, duurt de heraanleg zo’n vier maanden.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ??
FOTO VICTORIANO MORENO
 ??  ??
 ??  ?? FOTO VICTORIANO MORENO
FOTO VICTORIANO MORENO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium