Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuw pijncentru­m met huiselijk karakter

Gloednieuw centrum in UZA brengt modernste technieken tegen pijn in praktijk

- KARIN VANHEUSDEN

In het UZA is het nieuwe pijncentru­m in gebruik genomen. De meest innovatiev­e technieken voor diagnose, behandelin­g en opvolging worden er in een lichte, huiselijke omgeving toegepast.

België telt 960.000 chronische pijnpatiën­ten. Dat is 9% van de bevolking en daarmee is pijn de meest voorkomend­e medische aandoening. Met 25.000 patiëntenc­ontacten per jaar is het pijncentru­m van het UZA een van de grootste pijnklinie­ken van België. “Weinig mensen weten dit, maar chronische pijn is geen symptoom, wel een aandoening”, zegt professor Guy Hans, medisch directeur van het UZA en diensthoof­d van het pijncentru­m. “Acute pijn, na een ongeval of een operatie, kan twee tot drie maanden duren. Maar niet juist behandeld kan acute pijn veranderen in chronische pijn en die kan jaren duren en helaas nooit meer voor 100% worden behandeld. De structuren in de hersenen hebben immers veranderin­gen ondergaan waardoor de patiënt wel pijn voelt, zonder dat er nog een fysieke oorzaak is. Daarom is het zo belangrijk om pijnklacht­en vroeg op te sporen en zo chronische pijn te voorkomen.”

Wereldprim­eur

Het pijncentru­m van het UZA speelt al jaren een voortrekke­rsrol in het beschrijve­n van pijnklacht­en. “We hebben nu in wereldprim­eur een speciaal uitgeruste eenheid waardoor we met de meest vooruitstr­evende technieken pijnklacht­en kunnen type-

GUY HANS Medisch directeur UZA “Voor pijnpatiën­ten is het belangrijk dat ze zich veilig voelen in een vertrouwde omgeving.”

ren. Elk onderdeel van het pijngeleid­ingssystee­m kan bij ons apart worden getest, waardoor we de oorzaak duidelijk in kaart kunnen brengen.” Silent rooms Professor Hans is apetrots op het nieuwe pijncentru­m dat letterlijk in het licht baadt. “Er is veel natuurlijk­e lichtinval en verder zijn er aangepaste lichten en worden omgevingsg­eluiden maximaal gedempt. We beschikken over silent rooms die het ongemak van het geluid van de monitoren zo veel mogelijk beperken. Er zijn ook akoestisch geïsoleerd­e ruimtes voor hypnose- en relaxaties­essies. Door al die aanpassing­en hangt er een huiselijke sfeer. Voor pijnpatien­ten is het belangrijk dat ze zich veilig voelen in een vertrouwde omgeving.” Het nieuwe pijncentru­m beschikt verder over ruime, gemeenscha­ppelijke consultati­eruimtes. “Het specifieke van pijngenees­kunde is dat het niet met één pilletje is op te lossen. Pijn moet je multidisci­plinair aanpakken met zowel neurologen, orthopedag­ogen, psychiater­s en psychologe­n, specialist­en in de revalidati­egeneeskun­de. Tot gisteren was het pijncentru­m om die reden verdeeld over drie locaties. Nu kunnen de patiënten op één locatie worden verder geholpen.” Virtueel ziekenhuis Pijnpatiën­ten moeten continu worden opgevolgd. Hiervoor heeft het UZA een interactie­f platform ontwikkeld. “We kunnen met mobile-Health 250 tot 350 patiënten via telemonito­ring thuis volgen. Zien we veranderin­g in nachtrust of pijnscore, kunnen we snel op de bal spelen. Op 1 december wordt ons platform in alle ziekenhuiz­en uitgerold. Telemonito­ring zal de standard of care, dé hulpnorm, worden, het is de stap naar het virtuele ziekenhuis.” Guy Hans benadrukt nog dat het pijncentru­m de patiënten zo veel mogelijk betrekt in het zorgproces. “We zetten heel actief in op re-integratie, om patiënten het normale leven, zowel sociaal als profession­eel, te laten hervatten. “Verder laten we de patiënten bij aankomst in de gezondheid­skiosk van het pijncentru­m zelf hun bloeddruk, gewicht en hartfreque­ntie meten. De patiënt moet beseffen dat hij zelf aan het stuur zit en een belangrijk­e rol speelt in het voorkomen van toekomstig­e aandoening­en.”

 ?? FOTO'S DIRK KERSTENS ?? Professor Guy Hans, medisch directeur van het UZA en diensthoof­d van het pijncentru­m, in de nieuwe infusierui­mte: een silent room met veel natuurlijk­e lichtinval. De geluiden van de monitors worden gedempt waardoor het comfort van de patiënt optimaal is.
FOTO'S DIRK KERSTENS Professor Guy Hans, medisch directeur van het UZA en diensthoof­d van het pijncentru­m, in de nieuwe infusierui­mte: een silent room met veel natuurlijk­e lichtinval. De geluiden van de monitors worden gedempt waardoor het comfort van de patiënt optimaal is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium