Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik begrijp Martinez in de zaak-Nainggolan”

Drie maanden zonder voetbal, maar excoach van Club Brugge amuseert zich

-

Hoe vul je je dagen tegenwoord­ig? “Ik neem nu uitgebreid de tijd voor dingen waar ik voorheen nooit tijd voor had. Ik ben mijn dochter gaan bezoeken in Nederland, ik ga nu naar dat golftornoo­i van mijn zoon. Ik nodigde mijn moeder hier een week uit in Frankrijk om wat bij haar te zijn. Ik zag haar doorgaans alleen na een wedstrijd in Brugge en dan werd ik nog altijd overal opgeëist. Ik ben met haar gaan wandelen in Bordeaux. Dat zijn dingen die ik in het verleden nooit deed. Ik heb zelfs in de tuin gewerkt en rolluiken proper gemaakt. Werkjes waar je al meteen een halve dag voor nodig hebt en dat kan niet als je trainer bent.”

Niemand geloofde dat je het meer dan drie maanden zonder voetbal zou uithouden. Heb je jezelf verbaasd? “Neen. Als ik na drie maanden weer zou beginnen met trainer te spelen, had ik net zo goed in Brugge kunnen blijven. Ik was echt te moe. En ik ben daar nog altijd niet helemaal vanaf. Soms voel ik me weer tiptop in orde, maar andere weken voel ik die vermoeidhe­id van al die jaren nog altijd. Ik werk sinds ik achttien ben. Altijd bezig geweest. Als keeper en als trainer. In het buitenland weten velen niet dat ik ben gestopt omdat ik moe was. Ik krijg nu nog veel aanbieding­en. Of telefoons en mails van mensen die met mij willen praten. Over verschille­nde jobs in het voetbal. Zelfs om manager te worden. Minstens één keer per week, en soms ook elke dag. Ik ga met die mensen praten. Met de meesten toch. Ze komen van over heel de wereld. Uit Europa, het Midden-Oosten, vooral uit Saoedi-Arabië. Veel mensen willen mijn ideeën over voetbal kennen.”

Dat treft. Dat willen wij ook. Wat vind je van Hein Vanhaezebr­ouck bij Anderlecht? “Echt onverwacht is het niet. Het is in die zin wel raar dat hij van een ploeg komt die problemen had. En toch gaat hij naar een hoger niveau. Hetzelfde voor Yves Vanderhaeg­he bij AA Gent. Het is paradoxaal, maar ik kan het begrijpen. Ze hebben krediet opgebouwd.”

Kan jij ooit trainer worden van Anderlecht? “Neen, dat denk ik niet. We respectere­n elkaar, maar we zijn niet voor elkaar gemaakt, denk ik. Zij zeggen dat en ik zeg dat ook. Na Standard, Gent en Brugge ook nog Anderlecht trainen, dat ligt heel moeilijk. Trouwens, ik lig nog altijd onder contract in Brugge.

Michel Preud’homme “Ik word niet betaald door Club Brugge, maar ik lig er nog wel twee jaar onder contract. Als ik nu ergens aan de slag zou gaan, moet die club of dat land nog een afkoopsom betalen.”

Nog twee jaar. Ze betalen me niet, want ik had een clausule die stipuleerd­e dat ik kon stoppen als ik dat wilde. Maar als ik nu ergens aan de slag zou gaan, moet die club of dat land wel met Club Brugge onderhande­len. Er staat een afkoopsom in.” In hoeverre is het huidige Club Brugge nog dat van jou? “Toch nog behoorlijk wat. De kern is niet zoveel veranderd. Izquierdo is weg, maar Dennis is gekomen. Dat is een schot in de roos van de clubscouti­ng. Proficiat. De basis is nog altijd hetzelfde, maar het systeem is veranderd. Nu spelen ze met drie achteraan en twee spitsen. De animatie en de idee van hoe de ploeg moet spelen, is hetzelfde gebleven. Weet je hoe dat komt? Club Brugge heeft nu een clubcultuu­r. Die werd de jongste jaren geïnstalle­erd. In de organisati­e van de club én in het spel. De clubleidin­g eist van een nieuwe trainer dat die cultuur wordt verder gezet. Terecht. Dat is essentieel.”

Wedstrijdm­entaliteit en enthousias­me, bedoel je dat met die cultuur? “De cultuur bij Club Brugge hebben wij samen gecreëerd. Bart (Verhaeghe, voorzitter, red.) en Vincent (Mannaert, algemeen manager, red.) waren daar al voor mijn komst mee begonnen. Ik heb dat verder mee ontwikkeld en de laatste stappen gezet. Leko zet dat nu voort. Er zullen altijd individuel­e accenten van een coach zijn, maar die cultuur is belangrijk. Op dit ogenblik zijn Club Brugge, Charleroi en Zulte Waregem de enige clubs met een echte clubcultuu­r. Daarom staan die clubs nu verder dan de andere. Charleroi is een ploeg die fysiek sterk is en een uitstekend­e mentalitei­t heeft. Zulte Waregem kan je er met zijn politiek om met huurlingen te werken ook bij rekenen. Club Brugge heeft van die drie clubs de meeste middelen en staat daarom bovenaan.”

Dus was het nodig dat Anderlecht Vanhaezebr­ouck haalde om die clubcultuu­r terug te brengen. “Anderlecht was de jongste jaren veranderd van cultuur. Dat kwam omdat ze twee jaar geen kampioen waren geworden en het absoluut moest. AA Gent wordt ook interessan­t. Het had de cultuur Vanhaezebr­ouck. Het is nu afwachten of AA Gent die filosofie kan behouden. Veel clubs hebben op dit ogenblik de cultuur van hun trainer, terwijl het omgekeerd zou moeten zijn. Trainers moeten passen bij een club.”

We hadden bij Club Brugge meer verwijzing­en naar Preud’homme verwacht dit seizoen. Die blijven, dankzij de resultaten natuurlijk, beperkt. “Klopt. Alleen rond die Europese uitschakel­ing is dat nog eens even naar boven gekomen. Logisch. Europa League had wel gemoeten, daar moeten we eerlijk in zijn. Maar Leko bewijst dat hij kwaliteite­n heeft als coach. Even was er een probleempj­e rond die Europese uitschakel­ing, maar dan gaat iedereen samen zitten en wordt er naar een oplossing gezocht. Dàt is Club Brugge. Bart en Vincent hebben dan Leko geholpen zoals ze ook mij hebben geholpen in de moeilijke momenten.” Onze voorspelli­ng: volgend jaar ben jij gewoon bondscoach. “Ah ja? Er zijn nooit gesprekken geweest. Er kan nog zoveel gebeuren. Ten eerste: zàl ik ooit opnieuw trainer worden?” Natuurlijk. “Waarom natuurlijk? Ik ben 58 jaar. Ik voel me nu goed. Ik kan misschien terugkeren in het voetbal, maar dan niet als trainer. Die gesprekken over andere functies in het voetbal zijn ook interessan­t hoor.” Serieus nu. Wat zou jou nu kunnen tegenhoude­n om bondscoach te worden? Je bent een echte Belg en je wordt heel breed aanvaard. Met deze gouden generatie dan nog eens. “Ik heb soms rare kronkels. Ik werd kampioen met Standard en vertrok naar Gent. De logica van anderen is niet altijd mijn logica. Misschien komt er binnen drie maanden iets op mijn weg dat ik dolgraag wil doen. Ik werk op gevoel, niet planmatig. Ik ga gestructur­eerd te werk in mijn job, maar om ergens te beginnen, werk ik veel minder rationeel. En: gaan ze mij vragen? Blijft Martinez? Zal ik op dat moment vrij zijn? Dat weet ik allemaal niet.”

Je hebt nog geen zin om terug te beginnen. Dat is misschien pas in februari. Dan wacht je toch gewoon nog vier maanden en kan je bondscoach worden.

“Jij bent niet de enige die dat zegt. Ze denken allemaal dat ik een jaar rust neem om er dan met de Rode Duivels in te vliegen. Ik lijk de enige die daar nog niet van overtuigd is. Het zou kunnen dat ik een andere functie in het voetbal opneem, zodat ik dit leven toch gedeelteli­jk kan blijven hebben.” Die vrije tijd heb je als bondscoach ook. “Ja, dat is waar. Ik kan ook gewoon stoppen en niets meer doen. (lacht) Maar niemand gelooft dat.”

Wat vind je van de situatie rond Radja Nainggolan?

“Ik bekijk het van buitenaf. Voor mij is discipline heel belangrijk. Als trainer zet je de regels en je legt ze uit. Als nieuwe trainer ga je niet meteen bestraffen, maar wel opnieuw uitleggen waarom er bepaalde regels zijn. Als je daarna voelt dat ze met je voeten spelen en je niet respectere­n, dan ga je ingrijpen.”

Tja, maar de bondscoach zegt net dat het niets met discipline te maken heeft en dat het een pure voetbalkeu­ze is. “Er zijn betere spelers op zijn positie”, zegt Roberto Martinez. “Ten eerste: de nationale ploeg staat of valt niet met Nainggolan. Je hebt andere, belangrijk­ere spelers. Als Nainggolan nu niet in zo’n sterke generatie zou zitten en hij veruit de beste Belgische speler zou zijn, dan zou de bondscoach hem erbij nemen. Geen enkele trainer verzwakt opzettelij­k zijn ploeg. Nu is het anders: Nainggolan is een goede speler, maar je hebt toch ook Witsel, Fellaini, De Bruyne, Tielemans, Dendoncker… Die kunnen ook allemaal op die positie spelen. Als je dan twee of drie spelers hebt die even goed zijn, kies je voor degenen die het meeste discipline hebben. Dat is gewoon menselijk. Tielemans respecteer­t de regels en is toch ook een goede? Ik spreek als buitenstaa­nder, maar kan me inbeelden hoe Martinez denkt.”

Vind je dat de Rode Duivels goed op weg zijn?

“Ja, dat vind ik wel. Zonder veel te trainen, zijn ze van het ene systeem naar een ander systeem overgestap­t. Dat betekent dat er intelligen­tie in de ploeg zit. Uit eigen ervaring weet ik dat sommige spelers zoiets direct oppikken, dat anderen twaalf keer een uitleg nodig hebben. Neem Victor Vazquez. Die was zo slim dat hij het na één keer op het bord te hebben gezien al meteen kon. Hij hoefde daarvoor niet eens op het oefenveld te komen. Met anderen moest je het tien keer trainen. De Duivels gingen van 4-3-3 naar 3-4-3 met maar enkele trainingen. Dat wil zeggen dat ze goed evolueren. De trainer maakte het simpel en de kwaliteit van de spelers is er. Wat ik af en toe nog mis, is grinta. Op het WK zal dat extra vuur nodig zijn.”

LUDO VANDEWALLE

Michel Preud’homme “De Rode Duivels zijn op de goede weg. Het enige wat ik soms nog mis, is grinta. Dat zal je nodig hebben op het WK.”

Michel Preud’homme “Wie zegt dat ik bondscoach word? De logica van anderen is niet altijd mijn logica.”

 ??  ?? Michel Preud’homme is weer (even) in het land. Gisteren op een golftornoo­i in Nijvel, waar zijn zoon Guilian aan deelnam. Vandaag voor zijn televisie in Knokke, om naar Bosnië - België te kijken. Hij verblijft veel met zijn vriendin Marjorie in...
Michel Preud’homme is weer (even) in het land. Gisteren op een golftornoo­i in Nijvel, waar zijn zoon Guilian aan deelnam. Vandaag voor zijn televisie in Knokke, om naar Bosnië - België te kijken. Hij verblijft veel met zijn vriendin Marjorie in...
 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ??
FOTO DIRK VERTOMMEN
 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ??
FOTO DIRK VERTOMMEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium