Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Waarom is interland in Sarejevo nog belangrijk?

Bondscoach Roberto Martinez met drie kernvragen in eerste voorbereid­ingsmatch op WK in Rusland

- LUDO VANDEWALLE

Moeten we Thomas Vermaelen stilaan afschrijve­n?

b Het lijkt er heel sterk op dat Thomas Vermaelen vanavond aan de aftrap komt. Als hij niet in de basiself zou staan, is dat een serieuze indicatie. Vermaelen is immers de gedoodverf­de vervanger van Vincent Kompany, qua ervaring en qua kwaliteit. In Griekenlan­d koos Martinez alvast voor de verdediger van FC Barcelona. Als hij dat vanavond niet doet, betekent dit dat de bondscoach Vermaelen zijn nul speelminut­en in competitie­verband met FC Barcelona dit seizoen zwaar aanrekent. Dan komt ook meteen het WK op de helling. Start hij vanavond zoals verwacht wel, dan zal zijn prestatie nauwletten­d in de gaten worden gehouden. Tegen Griekenlan­d een maand geleden waren de meningen verdeeld. Wat ons betreft was dat zeker oké, maar we konden er tegelijker­tijd ook niet omheen dat hij al betere wedstrijde­n had gespeeld. Zijn gebrek aan matchritme speelde hem zeker parten. “Ik vind het geen risico om Vermaelen op te stellen”, zei Martinez gisteren. “We bespraken het met zijn club Barcelona om te weten hoe hij traint en ze waren heel enthousias­t. We hebben veel centrale verdediger­s met Laurent Ciman, Dedryck Boyata, Leander Dendoncker, Christian Kabasele… Dit is een goede gelegenhei­d voor hem om zich te tonen. Hij kan de lijn van in Griekenlan­d doortrekke­n.” Eigenlijk is het heel erg dat Vermaelen in die situatie is verzeild. Voor die blessure die hij op het WK in Brazilië opliep, was de inmiddels 31-jarige verdediger naast Courtois, Kompany, Witsel en Hazard één van de spelers die áltijd in de basiself van toenmalig bondscoach Marc Wilmots stond.

Is dit nu de positie waar Kevin De Bruyne het best rendeert?

De favoriete bezigheid van analis-

De voorbereid­ing op het WK begint vandaag. Behalve dat de positie van reekshoofd kan worden veilig gesteld, schreeuwen enkele vragen om antwoorden. Een intense wedstrijd zoals die in Sarajevo kan al de eerste antwoorden bieden.

ten, journalist­en en tactische betweters: wat is nu de beste positie van Kevin De Bruyne in de nationale ploeg? De 26-jarige Oost-Vlaming speelde bij zijn grote doorbraak in de voorronde van het WK in Brazilië op de rechterfla­nk elke tegenstand aan flarden. Sinds de toenmalige bondscoach Marc Wilmots de middenveld­er in een driehoek op het centrale middenveld liet opereren, bleek hij ook daar uit de voeten te kunnen. Topcoach Pep Guardiola speelt hem bij Manchester City ook centraal op het middenveld uit. Minstens een mensenleve­n, zolang is er alles opgeteld al gediscussi­eerd over De Bruyne. Vanavond speelt hij weer centraal in een middenveld met vier (3-4-3), naast en ook wel voor Fellaini. De speler zelf laat alle discussies over zijn beste positie aan zich voorbijgaa­n, maar wij kijken toch uit hoe hij het ervan afbrengt. En of het een reële optie is om de uitblinker van Man City later ook tegen toplanden het centrale middenveld­duo met Axel Witsel te laten vormen. “Dit is een goede gelegenhei­d om hem uit te proberen”, oordeelt Roberto Martinez. “In Griekenlan­d deed hij het in de slotfase, toen Hazard in de ploeg kwam, ook. Hij kan dat allemaal. Als voetballer heeft hij enorm aan maturiteit gewonnen. Sinds het begin van deze kwalificat­iecampagne is hij samen met Romelu Lukaku het meest van allemaal gegroeid.” Romelu Lukaku, die zich met acht goals in acht wedstrijde­n dit seizoen heeft ontwikkeld tot een garantie op goals, is met een enkelbless­ure in België achtergebl­even. Nummer twee in de Belgische spitsenlij­st, Christian Benteke, blijft met een knieletsel nog enkele weken aan de kant. Dus is het aan andere jonge wolven Michy Batshuayi (24) en Divock Origi (22) om te laten zien hoe groot het gat na de onbetwiste Lukaku gaapt. Beiden komen eindelijk meer aan de bak na een seizoen met veel te weinig speelminut­en bij hun respectiev­elijke clubs Chelsea en Wolfsburg (op uitleenbas­is van Liverpool). Het is nu uitkijken wat Batshuayi en/of Origi kunnen brengen. Ze staan nog niet zo ver als het monster Lukaku, maar hoe rampzalig zou het zijn mocht Lukaku om één of andere reden het WK niet halen? Wij willen het antwoord en de spelers zelf zullen het ook graag willen geven. Al was het maar uit eigenbelan­g. We zien de bondscoach niet met vier diepe spitsen in de selectie – Lukaku, Benteke, Batshuayi én Origi – plus Mertens die daar ook kan spelen, naar Rusland trekken. Wie vanavond van de bondscoach aan de wedstrijd mag beginnen, is al een aanwijzing. Maar de prestatie zal dat nog meer zijn. “Ik ga op training kijken hoe de spelers zich voelen en dan beslis ik”, aldus Martinez. “Niemand is zoals Lukaku. We hebben vier verschille­nde spitsen. Origi is goed in de ruimte, Batshuayi is anders. Ze hebben allemaal hun specifieke kwaliteite­n. Ik zal mijn keuze maken en oordelen.”

Hoe groot gaapt het gat na Romelu Lukaku?

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Roberto Martinez
FOTO PHOTO NEWS Roberto Martinez
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? De Duivels hebben er zin in in Sarajevo.
FOTO BELGA De Duivels hebben er zin in in Sarajevo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium