Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De laatste echte test

-

De uitwedstri­jd in Bosnië is de laatste verplaatsi­ng die de Rode Duivels in 2017 maken. In november zijn twee thuiswedst­rijden gepland, tegen Mexico (in Brussel) en Japan (in Brugge). Als de Duivels willen kennismake­n met een gevaarlijk­e tegenstand­er op onbekend terrein, dan is de wedstrijd van vanavond een uitgelezen kans. Na de povere prestatie in Griekenlan­d mag het iets meer zijn.

“We moeten de wedstrijde­n in Bosnië en dinsdag tegen Cyprus serieus nemen”, zegt Toby Alderweire­ld. “Om onze FIFA-ranking te verdedigen en reekshoofd te worden, maar ook om het WK voor te bereiden. Na de wedstrijd in Griekenlan­d hebben we kritiek gekregen op de spektakelw­aarde. Dat is logisch en dat aanvaarden we ook. Het publiek en de pers mogen kritisch zijn. Ze zetten ons ertoe aan om harder te werken, zowel defensief als offensief.” Kevin De Bruyne speelde al heel wat wedstrijde­n bij Manchester City, maar wil zich vanavond niet inhouden. “De eerste twee, drie dagen trainden we op het gemak. Maar nu de wedstrijd daar is, willen we voluit gaan. Natuurlijk is het gevoel niet hetzelfde als wanneer het nog om de kwalificat­ie gaat, maar ik denk dat iedereen klaar is om de match te winnen.” Dat winnen is dan vooral voor het prestige, meer dan om op 1 december reekshoofd te kunnen zijn. “Bij een loting moet je vooral geluk hebben”, zegt De Bruyne. “Je kan in de tweede pot zitten en betere ploegen treffen dan vanuit de eerste pot als reekshoofd.” Ook Thomas Meunier wil de kwalificat­iecampagne met een positieve noot afsluiten. “We hebben een profession­ele groep. Voor onszelf, voor de nationale ploeg, voor de supporters is het belangrijk een goed figuur te slaan. In de volgende twee matchen wil ik minstens vier op zes halen.” Van de aanvallers wordt verwacht dat ze sneller en swingender voetbal brengen dan vorige maand in Athene. Maar ook de verdediger­s wacht vanavond misschien een test. De Bosniërs zullen aanvallend­er voor de dag (moeten) komen dan de Grieken. “We hebben deze campagne niet vaak onder druk gestaan”, zegt Meunier. “Daardoor was het moeilijk de verdedigin­g te testen. Misschien is dat in Bosnië wel het geval en kunnen we bewijzen dat we defensief het niveau hebben. Ik maak me er niet echt druk in. Er zijn veel spelers die zowel in balbezit als zonder bal meehelpen.”

“Bosnië speelt aanvallend­er en hopelijk wordt het er ook meer toe gedwongen door zijn supporters”, zegt Jan Vertonghen. “Dan komt er meer ruimte om te voetballen, waar wij van kunnen profiteren. Ik verwacht Bosnië sterk van bij het begin. Dit is zijn laatste kans op kwalificat­ie. Het zal zaak zijn de eerste vijftien, twintig minuten door te komen. Als het ritme dan zakt, kunnen wij dominant beginnen te voetballen.” “Het zou zonde zijn om aan vijftig procent te spelen en een pak slaag te krijgen”, besluit Alderweire­ld. “Bosnië is een stug team dat met het mes tussen de tanden speelt. Dan moet je dezelfde intensitei­t kunnen opbrengen.”

Kevin De Bruyne “Voor een loting moet je vooral geluk hebben. Je kan in de tweede pot zitten en betere ploegen treffen”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium