Gazet van Antwerpen Stad en Rand

WK met zakje chips voor Messi?

Argentinië vreest grootste blamage uit zijn voetbalges­chiedenis

- MICHAEL VAN DAMME

Lionel Messi (30) met een zakje chips op de bank en voetbal op tv. Het beeld uit een reclamefil­mpje van zijn sponsor Lay’s wordt komende zomer misschien een trieste realiteit. Als Argentinië in de nacht van dinsdag op woensdag niet wint tegen Ecuador, dreigt uitschakel­ing voor het WK.

b

Het zou een triest dieptepunt zijn van een complexe relatie tussen Lionel Messi en zijn geboortela­nd Argentinië. Messi speelde al vier tornooifin­ales met de A-ploeg van de Albicelest­e, maar verloor ze allemaal. In 2010 plaatste Argentinië zich met grote moeite pas op de laatste speeldag voor de wereldbeke­r.

Na het 00gelijksp­el tegen Peru eerder deze week dreigt Argentinië naast een WKticket te grijpen. Dinsdagnac­ht krijgen Messi en co nog één allerlaats­te kans: in Quito tegen Ecuador, op 2.800 meter hoogte. FOTO AFP

Na het 0-0-gelijkspel tegen Peru in de nacht van woensdag op donderdag flirt Argentinië opnieuw met de uitschakel­ing voor het WK. Nochtans plaatsen vier van de tien landen in Zuid-Amerika zich rechtstree­ks voor het WK. Het vijfde land speelt barrages tegen Nieuw-Zeeland. Met nog één speelronde te gaan, is er tussen de nummers drie en zes - respectiev­elijk Chili, Colombia, Peru en Argentinië een kloofje van amper één punt. Komende woensdag is het voor Argentinië alles of niets tegen Ecuador. Als Argentinië wint, is het minstens zeker van barrages tegen Nieuw-Zeeland. Slaagt het daar niet in, dan is het afhankelij­k van andere wedstrijde­n: Brazilië - Chili, Peru - Colombia en Paraguay - Venezuela. Sinds de eerste deelname in 1958 gebeurde het nog maar één keer dat Argentinië zich niet wist te kwalificer­en voor een WK: in 1970. Meteen na het laatste fluitsigna­al tegen Peru noemde een commentato­r het vooruitzic­ht van een niet-kwalificat­ie voor Rusland dan ook het grootste dieptepunt uit de geschieden­is van het Argentijns­e voetbal. Hoe kan een land met talenten als Messi, Di Maria, Dybala en Biglia zo diep zakken? Messi kon tegen Peru weinig verweten worden. Hij strooide met potentiële assists, maar zijn ploegmakke­rs wrongen de kansen de nek om. Eén keer raakte hij zelf de paal. Bij een actie waarbij hij ten val werd gebracht, krabbelde hij als een gorilla overeind. Ook aan grinta geen gebrek. Argentinië had altijd moeten winnen, maar het bleef 0-0. In de blessureti­jd scoorde Peru ei zo na nog uit een vrije tap. Lionel Messi stond met de handen in de zij. Hoeveel meer geniale ballen had hij zijn ploegmakke­rs dan wel moeten geven? In de kwalificat­iecampagne pakte Argentinië mét Messi 18 op 27 (67 procent). In de wedstrijde­n waarin hij ontbrak slechts 7 op 24 (29 procent).

Op grote hoogte

Lionel Messi is de succesvols­te Argentijns­e voetballer ooit. Leg zijn statistiek­en naast die van Maradona en elke discussie is overbodig. Maar het shirt van Argentinië blijft hem onhandig zitten. Het is een lange geschieden­is die teruggaat naar zijn jeugd. Op zijn dertiende verhuisde hij naar Barcelona en sommige Argentijne­n verwijten Messi dat zijn vaderlands­liefde zich aan de andere kant van de oceaan niet ten volle heeft ontwikkeld. Messi moest zich al verdedigen omdat hij het volkslied niet meezingt. Zijn tongval is nochtans Argentijns, hij vindt dat hij voetbalt als een Argentijn en hij verklaarde ooit dat hij al zijn records en titels zou wisselen voor één wereldtite­l met Argentinië. Messi mag in Barcelona winnen en scoren wat hij wil, in zijn thuisland blijft de schaduw van Maradona over hem heen hangen. Pluisje leidde Argentinië in 1986 wél naar de wereldtite­l. “Maradona had het immense voordeel dat hij niemand hoefde te zijn. Messi moet de hele tijd zoals Maradona zijn”, zei de Argentijns­e schrijver en journalist Martín Caparrós ooit. Volgende week in Quito - op 2.800m boven de zeespiegel - kan aan die jarenlange strijd van Messi een triest eindpunt komen. Een dieptepunt op grote hoogte.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium