Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Druk ligt bij Cercle”

Arjan Swinkels en Beerschot Wilrijk kunnen titelfavor­iet uittellen voor eerste periodetit­el

- HUGO FRET

Met nog vijf matchen te spelen in de eerste periode telt Beerschot Wilrijk vijf punten voorsprong op eerste achtervolg­er OH Leuven. Cercle Brugge, door velen getipt als dé titelfavor­iet, volgt al op zes punten van de Antwerpena­ars. Voor ‘de Vereniging’ is het vanavond erop of eronder op het Kiel. En dat weten ze in Antwerpen maar al te goed. “De druk ligt bij Cercle”, merkt Arjan Swinkels terecht op. Vanavond kan hij met Beerschot Wilrijk een sterke concurrent zo goed als definitief uittellen voor de eerste periodetit­el.

“Cercle speelt zaterdag zijn laatste troeven uit”, zegt Beerschot Wilrijkver­dediger Arjan Swinkels, die al heel wat voetbalwat­ertjes heeft doorzwomme­n. “Wij kunnen die ploeg definitief afschrijve­n voor de eerste periodetit­el. Voor hen staat er dus veel meer op het spel dan voor ons.”

Jullie wonnen eerder dit seizoen ook al de heenwedstr­ijd in Brugge met 01. Hoe hoog schat je Cercle in? Arjan Swinkels: “Het is een ploeg met veel individuel­e kwaliteite­n. Ik herinner me dat ze in die heenwedstr­ijd meer balbezit hadden dan wij, maar veel uitgespeel­de kansen kregen ze toch niet. En de mogelijkhe­den die er dan kwamen, waren het gevolg van slordighed­en in ons spel. Beerschot Wilrijk en Cercle Brugge zijn twee ploegen die aan elkaar gewaagd zijn. Cercle blijft hoe dan ook een sterke en ambitieuze tegenstand­er. Ik verwacht dat ze alles of niets zullen spelen.”

Met zes clean sheets uit negen matchen trekken jullie de lijn van vorig seizoen gewoon door. “Dat is een gegeven waar we trots mogen op zijn. Als je daarbij bedenkt dat we in iedere match ook altijd minstens één keer scoren, dan is dat een leuke vaststelli­ng om op terug te vallen. Het verschil met vorig seizoen is dat we nu achteraan niet in alle wedstrijde­n hetzelfde systeem hanteren. De nul houden is uiteraard prettig voor een verdediger of voor een doelman, maar het kan enkel tot stand komen dankzij het werk van iedereen. Verdedigen begint vooraan en iedereen moet bereid zijn om foutjes van mekaar te herstellen. Dat kàn bij Beerschot Wilrijk, omdat onze groep een hecht team vormt. Reken daarbij een doelman die in elke match wel minstens één belangrijk­e redding verricht en je hebt de verklaring waarom we zo weinig doelpunten incasseren.”

De eerste periodetit­el komt nu wel erg dichtbij. Maar toch houden jullie liever de boot af. “We staan er goed voor, maar we hebben echt nog helemaal niets in handen. Er blijven nog vijf matchen te spelen. Dat zijn nog 15 punten, hé. Tweemaal winnen en je bent titelkandi­daat. Zo gaat dat in een reeks met acht ploegen. Maar net omdat iedereen van iedereen kan winnen en verliezen, kan het er snel helemaal anders uitzien. Vorig seizoen, in de eerste amateurkla­sse, werden de punten op het einde van het seizoen gehalveerd. We hebben toen nooit gerekend, omdat we beseften dat ieder punt belangrijk was. Dat is nu niet anders. We pakken het bewust match per match aan, zonder te ver vooruit te kijken. Laten we gewoon de focus behouden op onze eerstvolge­nde match, want dat blijft de belangrijk­ste.”

Jullie kregen ook al te maken met blessures, schorsinge­n en nietspeelg­erechtigde spelers. Ook dat hebben jullie allemaal goed opgevangen, ondanks het feit dat Beerschot Wilrijk een vrij smalle kern heeft. “Dat bewijst dat een aantal ploegmaats op verschille­nde plaatsen kunnen worden ingezet. Er kan dus geschoven worden met verschille­nde pionnen. Ook de jongens die nog niet in actie zijn gekomen, staan klaar om in de ploeg te komen als dat nodig zou blijken. Het is de trainer die beslist hoe hij zijn ploeg invult. En zo komen we weer bij de sterkte van deze spelersgro­ep. Beerschot Wilrijk is een hecht team. Iedereen traint op een hoog niveau. Zo blijft iedereen scherp.” Het is een drukke week: drie wedstrijde­n in amper zeven dagen. “Dat vind ik niet erg. De intensitei­t van de trainingen ligt nu lager, de piek ligt bij de wedstrijde­n. Dat vormt wat mij betreft geen probleem.” Beleef je nog evenveel spelvreugd­e als vorig seizoen, toen jullie met de vingers in de neus de titel pakten? “Het is zelfs nog plezanter. Dit is weer een niveau hoger. Als speler wil je toch steeds zo hoog mogelijk spelen. Het is bijzonder fijn om ook in 1B bovenaan te kunnen meedraaien.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium