Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De tank was helemaal leeg”

Trainer Fred Vanderbies­t gooit de handdoek en verlaat al na zes maanden het Lisp

- KURT GULDENTOPS

Fred Vanderbies­t is niet langer trainer van Lierse. De Brabander diende donderdagn­acht, enkele uren na de 20nederlaa­g in Roeselare, zelf zijn ontslag in. Het was de vierde nederlaag in zes wedstrijde­n voor geelzwart. Will Still neemt voorlopig het roer over op het Lisp.

Het huwelijk tussen Lierse en coach Fred Vanderbies­t hield dus nauwelijks zes maanden stand. Al werd het donderdagn­acht wel een echtscheid­ing met onderlinge toestemmin­g. Amper enkele uren nadat een futloos en dolend Lierse kansloos met 2-0 onderuit was gegaan tegen een niet eens overtuigen­d Roeselare, gooide Vanderbies­t de handdoek in de ring. Een lange busrit naar Lier had het besluit van de trainer alleen maar scherper gesteld. Tijdens de geplande groepsmaal­tijd die donderdagn­acht bij thuiskomst nog volgde, deelde Fred Vanderbies­t zijn beslissing mee aan de groep. Tegelijker­tijd leek er honderd kilo van zijn schouders te rollen, zoals de getergde coach het zelf zou formuleren.

Bestuur niet verrast

Ook voor het bestuur kwam de split tussen beide partijen niet echt als een grote verrassing. Vanderbies­t was al een poosje zoekende naar het juiste recept om een door de transfers van Mike Vanhamel, Benson Manuel en Dylan De Belder gepluimd Lierse toch draaiende te krijgen. Maar de Brabander zag zelf hoe het naarmate de tijd vorderde steeds meer van kwaad naar erger ging. Met deze week twee absolute dieptepunt­en in amper vijf dagen tijd: eerst de pijnlijke 4-0 bij Beerschot Wilrijk, gevolgd door het futloze 2-0-verlies in Roeselare. Toen was de maat vol. “Roeselare was inderdaad de druppel, maar ik denk dat Fred al langer broedde op deze beslissing”, zei manager Roel Rymen. “Donderdag was hij op het punt gekomen dat hij geen uitweg meer zag en de tank helemaal leeg was. Hij is daar altijd open en eerlijk over geweest en dat siert hem. Fred heeft hoofdzakel­ijk aan de club gedacht en niet aan zichzelf. Dat is weinig trainers gegeven.”

7 op 27

Maar niet alle schuld kan in de schoenen van Vanderbies­t geschoven worden. De Brabander kreeg een loodzware erfenis met de opvolging van de zeer geliefde Eric Van Meir, die bovendien voor een voortreffe­lijk sportief jaar had gezorgd. Die klus evenaren zonder Ayub Masika, Benson Manuel, Dylan De Belder en Mike Vanhamel was onbegonnen werk voor Vanderbies­t. Hoezeer hij ook probeerde en wilde. Vanderbies­t mocht de jongste weken dan niet meer geliefd zijn bij het Lierse publiek, hij was wel dag en nacht in de weer voor de club. Jammer voor hem sloeg het verhaal nooit echt aan en verloor zijn flink afgeroomde groep steeds meer vertrouwen. Met een schamele 7 op 27 en een troosteloz­e voorlaatst­e plaats tot gevolg. “Daar ligt ook een verantwoor­delijkheid voor de spelers”, beseft Rymen. “We hebben hen donderdagn­acht op hun plichten gewezen. Met een stap opzij te zetten, hoopt Fred op een schokeffec­t. Hij vroeg de groep of ze de match van zondag tegen Tubeke voor hem wilden winnen.”

24jarige coach in dugout

Tijdens het cruciale degradatie­duel tegen Tubeke zit de amper 24-jarige Will Still als hoofdcoach in de dug-out. “Een logische keuze”, meent Rymen. “Hij verrichtte onder Fred Vanderbies­t ook al veel werk, kent de groep en maakte de analyses. We hebben slechts 48 uur tijd, maar zijn overtuigd dat hij het verhaal van morgen tot een goed einde kan brengen. Bovendien kan hij op de steun van iedereen rekenen.” En wat nadien? Want Lierse dreigt voor een immens moeilijk sportief seizoen te staan. Rymen: “Na de match tegen Tubeke volgt een lange week, waarin we alles op een rijtje kunnen zetten. Samen met Maged Samy zullen we dan bekijken wat nodig is. Hij gaf al aan Lierse te zullen helpen waar nodig. Maar we mogen zeker geen overhaaste beslissing­en nemen.”

Roel Rymen (manager Lierse) ‘‘De nederlaag in Roeselare was de druppel. Donderdag was Fred Vanderbies­t op het punt gekomen dat hij geen uitweg meer zag.’’

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium