Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hilde Van Wesepoel “Over kanker en andere ziektes lieg je niet, punt”

-

In soaps is niets voor eeuwig. Dat weet ook Hilde Van Wesepoel (48). Haar personage Linda is gisteren na zeventien jaar uit

Familie verdwenen. “Een jaar geleden vernam ik mijn exit. De laatste opname was in juni. Het afscheid is verteerd. Alleen de manier waarop vond ik ongepast.”

Een ongepast afscheid, bedoel je daarmee de verhaallij­n rond kanker? Hilde Van Wesepoel: Ja, in de slotafleve­ring van vorig seizoen vertelt een emotionele Linda dat ze een hersentumo­r heeft. Maar al snel blijkt dat hele verhaal verzonnen. Zoals de kijker kon zien, werd Linda in de steek gelaten

HILDE VAN WESEPOEL Actrice

“Mijn exit verplichtt­e me om weer creatiever te zijn. Opnieuw zelf te zoeken naar nieuwe rollen. Want de voorbije twee decennia was ‘Familie’ er altijd als basis.” door haar man Jan (Jef De Smedt, red.). Die begon een relatie met Viv (Ini Massez, red.). Maar in plaats van haar leven weer op te nemen, beslist Linda – die Jan nog steeds graag ziet – dat ze hem koste wat kost terugwil. Daarvoor haalt ze alles uit de kast, en gaat ze te ver. Ze fantaseert dat ze kanker heeft, zodat Jan zich over haar zou ontfermen.

En dat was een brug te ver? Absoluut! Linda is haast een heilige geweest, en dan doet ze zoiets. Dat strookt niet met de vrouw die ik jarenlang gespeeld heb. Ik ben nooit een actrice geweest die is gaan klagen over de scenario’s, maar dit vond ik echt niet kunnen. Ik vond het ook enorm kwetsend voor mensen die in het echte leven tegen kanker moeten vechten.

Heb je dat ook laten merken? Ik ben gaan protestere­n, ja. Maar de scenariste­n konden natuurlijk niet alles in de prullenman­d gooien. Het verhaal moest gespeeld worden, en het is mijn job als actrice om dat te doen. Maar het was niet vanzelfspr­ekend. Al had Linda geen kanker, ik moest wel als actrice felle emoties oproepen om het verhaal zo echt mogelijk te spelen. Na een lange draaidag was ik doodop.

Is er na je tussenkoms­t nog iets aan het verhaal veranderd? Gelukkig kon ik links en rechts nog enkele nuances aanbrengen, waardoor het een béétje meer te begrijpen is waarom Linda dit heeft gedaan. Ze ziet Jan zo graag dat ze dingen begint te doen die eigenlijk niet in haar aard liggen.

Maar de boze reacties van de kijkers zijn wel gekomen. Tja, ik wist op voorhand dat de kijkers dit niet zouden pikken. En ik geef hen geen ongelijk. Over kanker en andere ziektes lieg je niet. Punt.

Uiteindeli­jk duurde het nog ruim een half jaar tot je laatste scène. Hoe beleefde je die periode? Het deed me veel bewuster genieten van de job. Ik wou absoluut in schoonheid een punt zetten achter de rol. Familie was mijn habitat, mijn leven.

Maar het moet toch niet leuk zijn te weten dat je moet opkrassen?

Je blijft profession­eel. Je bent actrice en je moet je job doen. Ook in die laatste maanden en dagen. Al was ik in het begin seri-

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium