Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geluidshin­der grootst ergerni op kantoor

Stank, lawaai, te koud, te warm, te weinig ruimte of zelfs ronduit gevaarlijk: het zijn allemaal elementen waar werknemers zich danig aan storen op hun werkplek. Ook duurzaamhe­id, bijvoorbee­ld het scheiden van afval, blijkt een aandachtsp­unt op kantoor.

-

Dit alles blijkt uit onderzoek van Manutan onder een kleine 900 werkende Belgen. Manutan is een leverancie­r van kantoormat­eriaal en daarom nemen we het onderzoek met een korreltje zout. Los hiervan bevat het enkele opvallende bevindinge­n. Een op de tien werknemers vindt de situatie op de werkplek onveilig. In werkplaats­en en magazijnen is dat zelfs een op de zeven. Wat het extra gevaarlijk maakt, is dat medewerker­s er naar eigen zeggen zelf weinig tot geen invloed op hebben.

NAAST PRINTER ZITTEN

De allergroot­ste kwelling, geluidsove­rlast, komt opvallend genoeg vrijwel evenveel voor in een kantooromg­eving als in magazijnen en werkplaats­en. Een werkplaats naast de printer is verre van ideaal. Ook te dicht op elkaar zitten en het telefoonge­sprek van je collega letterlijk kunnen volgen, worden als erg storend ervaren. Volgens de helft van de ondervraag­den heeft een onprettige werkplek een directe impact op hun motivatie. Bijna een op de vijf ondervraag­den geeft aan hierdoor vaker ziek te zijn. Werken vanuit een open landschaps­kantoor draagt niet echt de voorkeur weg, vermits slechts 9 procent ervoor opteert. Kantoorper­soneel werkt het liefst aan een eigen bureau (38 procent) of vanuit een eigen kantoor (32,5 procent). Ook duurzaamhe­id, zoals afval sorteren, het milieu sparen en minder printen, zou wat worden veronachtz­aamd. Zo is 53 procent er privé meer mee bezig dan op het werk. En 63 procent van de ondervraag­den beweert dat ze het afval beter zouden sorteren op kantoor als de mogelijkhe­id daartoe bestond.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium