Gazet van Antwerpen Stad en Rand

WAT BEPAALT JOUW LOON?

Voor onze jaarlijkse Loonwijzer kreeg Jobat inkijk in het loonzakje van ruim 24.000 respondent­en, verdeeld over heel België. Ook benieuwd om te weten waar en hoe je het meest verdient?

-

De gemiddelde Belg verdient 3.181 euro bruto per maand. Maar een aantal elementen spelen mee om daarboven te gaan.

1. OPLEIDING: MASTERS VERDIENEN MEER

Algemene management- en directiefu­ncties hebben, verdeeld over heel België, veruit het hoogste gemiddelde brutomaand­loon: ongeveer 4.800 euro. Iemand in een administra­tieve functie strijkt in ons land gemiddeld 2.750 euro bruto op. De opleiding speelt mee: een afgestudee­rde master verdient met 3.590 euro ruim 300 euro bruto meer dan een afgestudee­rde bachelor én ruim 700 euro meer dan een afgestudee­rde in het secundair onderwijs.

2. SECTOR:CHEMIE EN EU BETAALT BEST

Sommige sectoren betalen een stuk meer dan andere. Zo bieden chemie en petrochemi­e met een gemiddelde van bijna 4.000 euro bruto het hoogste maandloon, van dichtbij gevolgd door internatio­nale instelling­en (zoals de EU), energie-en watervoorz­iening en farma. Sectoren zoals horeca, communicat­ie, reclame en toerisme betalen het minst.

3. LOCATIE EN SOORT BEDRIJF

Omdat Brussel vaak hoofdkanto­ren van grote bedrijven en organisati­es huisvest, vind je daar gemiddeld gesproken ook de hoogste lonen (gemiddeld 3.506 euro bruto per maand). Hoe groter de organisati­e, hoe hoger het loon.

4. ANCIËNNITE­IT

Een starter verdient gemiddeld 2.277 euro bruto per maand, al springt dat bedrag na een jaar of acht al naar een gemiddelde van 2.952 euro. Heb je meer dan dertig jaar ervaring, dan wordt dat 3.757 euro gemiddeld. Arbeiders verdienen minder dan bedienden, die op hun beurt minder verdienen dan ambtenaren en kaderleden.

5. GESLACHT: LOONKLOOF

In het onderzoek van Jobat wordt het loonversch­il tussen man en vrouw bevestigd. Een man verdient – over heel het land bekeken – gemiddeld bijna 3.413 euro, terwijl een vrouwelijk­e werknemer het met 2.956 euro bruto per maand moet doen. Dat is een loonkloof van ongeveer 450 euro. Een verschil dat in vergelijki­ng met vorig jaar wel licht afneemt. Deze kloof komt ook doordat mannen zich eerder bevinden in beter betalende sectoren en jobs. Extralegal­e voordelen vergroten bovendien het loonversch­il. Zo beschikt een man gemiddeld over 4,9 extralegal­e voordelen, een vrouw over 3,9. Vooral inzake gsm, laptop en bedrijfswa­gen worden mannen veel beter bediend.

MAAR … WAAR BEN JE MEEST TEVREDEN?

Geld is natuurlijk niet alles. Los van het geslacht, blijkt de Belg meer tevreden over zijn job dan vorig jaar. Toch speelt loon zeker een rol in de tevredenhe­id. De ontevreden­heid over het loon, in vergelijki­ng met het werk dat ze ervoor moeten verrichten, speelt een rol in sectoren zoals de horeca, toerisme & vrijetijds­besteding, textiel, schoen- en kledingnij­verheid. Daar zijn ruim zes op de tien ontevreden. Niet geheel toevallig zijn dit de sectoren die hun medewerker­s het minst betalen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium