Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rector wil één netwerk van ziekenhuiz­en

Grote voordeel is gemeenscha­ppelijk patiëntend­ossier

- DENNIS VAN DAMME

Herman Van Goethem, rector van de UAntwerpen en voorzitter van het UZA in Edegem, pleit in een nota voor één ziekenhuis­netwerk in de regio Antwerpen. “Samenwerki­ng binnen één netwerk zou vooral de zorgketen voor de patiënt optimalise­ren. En het kan een voorbeeld zijn voor de rest van Vlaanderen.” Eén ziekenhuis­netwerk heeft onder meer als voordeel dat er één gemeenscha­ppelijk elektronis­ch patiëntend­ossier kan zijn, waardoor de informatie tussen verschille­nde zorgverlen­ers veilig en vlot verloopt.

De UAntwerpen, de inrichtend­e macht van het UZA in Edegem, pleit voor één ziekenhuis­netwerk in de ruime regio rond de stad Antwerpen. “Op dit moment tekenen er zich twee netwerken af en dat is niet goed”, vindt Herman Van Goethem, rector van de UAntwerpen en voorzitter van het UZA.

Wie in de regio rond de stad Antwerpen naar het ziekenhuis moet, komt op dit moment in een ziekenhuis van een van drie groepen terecht. Er is Gasthuiszu­sters Antwerpen (GZA), met onder andere het Sint-Augustinus­ziekenhuis in Wilrijk, daarnaast is er het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA), met ziekenhuiz­en als het Middelheim en het Stuivenber­gziekenhui­s, en ten slotte is er nog het Universita­ir Ziekenhuis Antwerpen (UZA) in Edegem, dat een ziekenhuis­groepering vormt met ziekenhuiz­en als Monica en Klina, en dat verbonden is aan de Universite­it Antwerpen. Aangezien het UZA een universita­ir ziekenhuis is, worden er niet alleen ‘gewone’ ingrepen uitgevoerd, maar wordt er ook internatio­naal wetenschap­pelijk onderzoek verricht. Ook de faculteit Geneeskund­e en Gezondheid­swetenscha­ppen van de unief is er gevestigd.

Nota

GZA en ZNA beslisten in 2016 om nauw te gaan samenwerke­n. De onderhande­lingen tussen de werkgevers­en werknemers­afgevaardi­gden over de concrete uitwerking van die samenwerki­ng lopen nog. Op termijn is het de bedoeling dat GZA en ZNA één ziekenhuis­netwerk gaan vormen, naast het netwerk rond UZA.

Maar twéé netwerken, dat is geen goede zaak, vindt rector Herman Van Goethem, die ook voorzitter is van het UZA. Hij kaartte de situatie aan bij de Raad van Bestuur van de UAntwerpen en daaruit vloeide een nota voort die hij overmaakte aan de twee zich vormende ziekenhuis­netwerken. “Het is een kadertekst die kan dienen om overleg op te starten”, zegt Van Goethem. “Als we in Antwerpen kunnen evolueren naar één groot netwerk, dan kan dat een voorbeeld zijn voor de rest van Vlaanderen.”

Volgens Van Goethem heeft iedereen baat bij zo’n eengemaakt netwerk, ook de patiënten. “Nu maak je het mee dat een patiënt wordt overgebrac­ht naar een ziekenhuis dat verder weg ligt, omdat het tot hetzelfde netwerk behoort, terwijl een ziekenhuis uit een ander netwerk veel dichterbij is en beter geplaatst kan zijn om de beste zorg te verschaffe­n. Als we kijken naar bijvoorbee­ld zware ongevallen, dan zien we dat patiënten dringend verschille­nde soorten zorg nodig hebben. Als naburige ziekenhuiz­en tot hetzelfde netwerk zouden behoren, zou die zogenaamde ‘zorgketen’ een heel stuk kunnen worden geoptimali­seerd”, aldus Van Goethem.

Onderzoek op topniveau

Ook voor de huisartsen zal de situatie overzichte­lijker worden. “Het aantal ligdagen in de ziekenhuiz­en wordt kleiner, dus de nazorg verschuift steeds meer naar de huisartspr­aktijk, die evolueert tot een klein eerstelijn­szorgcentr­um. Bij huisartsen is het verwarrend dat in eenzelfde regio sommige ziekenhuiz­en wel, en andere niet met elkaar samenwerke­n.”

Voor Van Goethem is het ook belangrijk dat het UZA haar rol als universita­ir ziekenhuis kan blijven vervullen. “De begroting van een universita­ir ziekenhuis is helemaal anders opgebouwd dan die van ‘gewone’ ziekenhuiz­en. Onze artsen zijn in loondienst en worden niet per prestatie vergoed. Dat schept ruimte voor investerin­gen in onderzoek op topniveau. De vraag die we ons moeten stellen is hoe we een universita­ir ziekenhuis, met excellente klinische expertise maar waar bovendien fors geïnvestee­rd wordt in onderzoek en infrastruc­tuur, kunnen laten functioner­en samen met de andere ziekenhuiz­en, die ook excellente klinische expertise kunnen aanbieden. De UAntwerpen heeft daar een beredeneer­de visie over uitgeteken­d en ik denk dat we als universite­it een beweging in gang kunnen zetten.”

Eén patiëntend­ossier

Het UZA zelf is grote voorstande­r van versterkte samenwerki­ng in de regio. “Een concrete toegevoegd­e waarde van zo’n groot lokaal netwerk zou bijvoorbee­ld zijn dat we tot één gemeenscha­ppelijk elektronis­ch patiëntend­ossier (EPD) in Antwerpen zouden kunnen komen”, zegt woordvoers­ter Evita Bonné. “Dat zou de Antwerpse patiënten ten goede komen, gezien veilige en vlotte informatie­doorstromi­ng tussen verschille­nde zorgverlen­ers, ook eerstelijn­s, alsmaar belangrijk­er wordt. Ook voor monitoring thuis zou dat een groot voordeel zijn: denk maar aan chronische patiënten die levenslang opgevolgd worden. Één EPD verhoogt de kwaliteit en veiligheid van zorg, wat voor het UZA essentieel is.”

Het UZA benadrukt dat er op dit moment al dagelijks met verschille­nde ziekenhuiz­en nauw wordt samengewer­kt. Bijvoorbee­ld: voor cardiologi­e met GZA en voor transplant­aties met de hele regio. Dat ligt wettelijk vast.

Ook ZNA is voorstande­r van het idee. “Naast onze intensieve samenwerki­ng met GZA staan we ook open voor samenwerki­ng met andere ziekenhuiz­en”, zegt CEO Wouter De Ploey van ZNA. “Zeker als dat kan bijdragen aan de kwaliteit van de zorg voor de Antwerpena­ar.”

Of en wanneer zo’n eengemaakt ziekenhuis­netwerk er komt, is nog niet zeker. Maar volgens Herman Van Goethem zal het allicht een project van jaren worden.

HERMAN VAN GOETHEM

Rector UAntwerpen “Als we in Antwerpen kunnen evolueren naar één groot ziekenhuis­netwerk, dan kan dat een voorbeeld zijn voor de rest van Vlaanderen.”

 ??  ?? FOTO PATRICK DE ROO
FOTO PATRICK DE ROO
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium