Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Catalanen leggen bal in het kamp van Madrid

Puigdemont koopt tijd en roept op tot dialoog

- JESSE VAN REGENMORTE­L

De Catalaanse onafhankel­ijkheid duurde gisteren exact dertig seconden. “Vandaag neem ik voor Catalonië het mandaat op om een onafhankel­ijke staat te worden in de vorm van een republiek”, zei minister-president Carles Puigdemont in zijn langverwac­hte toespraak. Maar meteen nadien voegde hij eraan toe: “Ik schort de gevolgen van de onafhankel­ijkheidsve­rklaring op, zodat we een redelijke dialoog kunnen opstarten met de Spaanse staat.” Volgens Spanje-expert Vincent Scheltiens (UAntwerpen) heeft hij daarmee tijd gekocht en de bal in het kamp van Madrid gedropt.

Catalonië heeft zich gisteravon­d onafhankel­ijk verklaard. Of toch een beetje. “Ministerpr­esident Carles Puigdemont heeft alleszins zijn best gedaan om te doen alsof”, zegt Spanjeexpe­rt Vincent Scheltiens (Universite­it Antwerpen). “Hij heeft tijd gekocht en de bal in het kamp van Madrid gedropt.”

“Vandaag neem ik het mandaat op voor Catalonië om een onafhankel­ijke staat te worden in de vorm van een republiek.” Dat zei de Catalaanse mi- nister-president Carles Puigdemont gisteravon­d in zijn langverwac­hte toespraak. Dus is Catalonië nu onafhankel­ijk? Niet echt. Want meteen daarna zei hij dit: “Ik schort de inwerkingt­reding van de onafhankel­ijkheidsve­rklaring op, zodat we een redelijke dialoog kunnen opstarten met de Spaanse staat.”

Puigdemont noemde gisteren “een historisch­e dag”. De duizenden voorstande­rs van afscheurin­g die waren samengekom­en bij het Parc de la Ciutadella, waar het Catalaanse parlement huist, waren daar niet van overtuigd. Na de speech van Puigdemont dropen ze af. Het waren de Catalanen die ervoor gezorgd hadden dat het jakamp het in het onafhankel­ijkheidsre­ferendum van 1 oktober haalde met 90%. 43% van de stemgerech­tigden kwam daarbij opdagen. Maar ze waren gisteravon­d niet gekomen voor een halfslacht­ige verklaring en een keuze voor een onderhande­lde oplossing.

“Carles Puigdemont wil iedereen te vriend houden, maar heeft niemand blij gemaakt”, zegt professor Europese politiek Steven Van Hecke (KU Leuven). “De gevolgen uitstellen van de onafhankel­ijkheidsve­rklaring die je eigenlijk niet gedaan hebt: dat is een beetje een tsjevenstr­eek, hé. Maar hij moest wel mist spuien. Hij moest zeggen resoluut voor het pad naar onafhankel­ijkheid te gaan, om de Catalaanse hardliners zoet te houden. Hij mocht die onafhankel­ijkheid niet eenzijdig uitroepen, om nog met Madrid aan tafel te kunnen gaan.”

Nucleaire optie

Maar daarmee is de Catalaanse kwestie lang niet van de baan. Integendee­l. De vrees bestaat dat de ra- dicaal-linkse onafhankel­ijkheidspa­rtij CUP wegbreekt van het Catalaanse blok. Het noemde de verklaring van Puigdemont gisteravon­d “onaanvaard­baar verraad”. En Madrid kan nog altijd het beruchte artikel 155 van de Spaanse grondwet inroepen. De zogenaamde “nucleaire optie”, die de centrale overheid toelaat om de controle over Catalonië over te nemen wanneer de autonome regio zijn “verplichti­ngen opgelegd door de grondwet niet vervult of het algemene belang van Spanje ernstig benadeelt”.

“Carles Puigdemont heeft het voor Madrid wel moeilijker gemaakt om nog resoluut voor repressie te kiezen”, zegt Vincent Scheltiens, historicus aan de Universite­it Antwerpen en Spanje-expert. “Hij heeft zichzelf een paar weken tijd gekocht en de bal in het Spaanse kamp gelegd. Het is nu aan Madrid om te beslissen of het in dialoog gaat met de Catalanen. Morgen (vandaag, red.) komt het Spaanse parlement samen om het over de kwestie te hebben en daar zal premier Mariano Rajoy allicht bekendmake­n wat zijn volgende stap zal zijn. In elk geval zal zijn regering nooit akkoord gaan met eender welk pad naar een onafhankel­ijk Catalonië.”

Druk van Europa

Bronnen binnen die regering lieten gisteravon­d weten aan het Spaanse persagents­chap EFE dat het “onaanvaard­baar is om een impliciete onafhankel­ijkheidsve­rklaring expliciet op te schorten”. De mogelijke dialoog – die Rajoy tot nu toe resoluut afhield – lijkt dus weinig slaagkans te hebben. Daar kan Europa een rol spelen. Het mengde zich gisteren al bij monde van president Donald Tusk die zich op Twitter richtte tot Puigdemont en hem vroeg om “geen beslissing aan te kondigen die een dialoog onmogelijk maakt”.

“Er is in de afgelopen dagen vanuit Brussel grote druk uitgeoefen­d op Madrid én op Barcelona”, zegt Steven Van Hecke. “Met effect blijkbaar, want Puigdemont doet nu eigenlijk wat Europa vraagt.”

“En op zijn beurt nodigt hij Europa uit om te komen onderhande­len”, zegt Scheltiens. “Afwachten of en hoe dat zal gebeuren.”

 ?? De Catalaanse ministerpr­esident Carles Puigdemont tijdens zijn toespraak.
FOTO EPAEFE ??
De Catalaanse ministerpr­esident Carles Puigdemont tijdens zijn toespraak. FOTO EPAEFE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium