Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hogeschool laat 35 studenten specialise­ren in ‘bemiddelin­g aan sterfbed’

-

In de laatste maanden van het leven nog een familieruz­ie oplossen om daarna rustig te kunnen sterven. De nood daaraan is volgens hogeschool Vives zo groot dat ze een nieuwe opleiding organiseer­t voor bemiddelaa­rs.

In alle rust en vrede sterven, en in de beste verstandho­uding afscheid nemen van kinderen, broers of zussen. Het liefst met de garantie dat er na je dood geen geruzie meer is over geld. Het is de grote wens van iedereen die het einde voelt naderen. “Maar net dat is veel mensen niet gegund”, zegt Inge De Boeck. Zij is erkend bemiddelaa­r en een van de initiatief­nemers van de nieuwe opleiding in de West-Vlaamse hogeschool Vives. De 35 mensen die er in september begonnen, kunnen zich vanaf mei specialise­ren in de laatste levensfase. “Uniek in Vlaanderen”, luidt het.

De nieuwe opleiding kan echter niet op alle banken op applaus rekenen. Eén uur bemiddelin­g kost doorgaans tussen 80 en 150 euro. Een tussenkoms­t van de overheid is er niet. “Door de vergrijzin­g is het levenseind­e een markt aan het worden”, zegt Luc Deliens, hoogleraar palliatiev­e zorg aan de VUB. “Familieban­den herstellen is inderdaad iets wat voor palliatiev­e patiënten een grote wens kan zijn en hun levenskwal­iteit vergroot. Maar zij kunnen de vraag om te bemiddelen ook aan de psycholoog of sociaal werker stellen die deel uitmaakt van het palliatiev­e team. Dan kost het ze niets.” (jom)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium